Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Pirkti nebūtina: pasigaminkite naminių garstyčių pagal savo skonį

Grūdeliai ir vanduo – paprastam garstyčių padažui pagaminti užtenka vos dviejų ingredientų. Visi kiti produktai – skonio ir išmonės reikalas.
Garstyčios
Garstyčios / Vida Press nuotr.

Garstyčioms gaminti naudojamos trijų skirtingų spalvų sėklos: geltonos, rudos ir juodos. Spalva išduoda ir jų aitrumo skalę: geltonos švelniausios, juodos – stipraus skonio mėgėjams. Maišant skirtingų rūšių grūdelius, išgaunant norimą rupumą bei eksperimentuojant su skirtingais priedais ar prieskoniais išgaunamas ir savitas garstyčių skonis.

JAV į garstyčias dedama daug medaus, dėl to jos itin švelnios. Garsiosios Dižono garstyčios tradiciškai gaminamos maišant rudųjų garstyčių sėklas su neprinokusių vynuogių sultimis. Angliškos išsiskiria aitrumu, o pusiau saldžios, pusiau aštrios bavariškos tradiciškai gaminamos su cukrumi.

Norint burnoje sproginėjančių aitrių grūdelių, maišant padažą galima palikti nemaltų ar pusiau traiškytų garstyčių sėklų. Tiesa, be traškumo, padažui jie suteiks ir kartumo.

Patyrę garstyčių gamintojai yra pastebėję, kad, norint ugningo padažo, į garstyčias pilamas vanduo turi būti ledinis. Kuo šiltesnis vanduo, tuo padažas bus švelnesnis.

Ingredientai:

  • 20–30 g geltonųjų (ar rudųjų) garstyčių grūdelių;
  • 30 g geltonųjų garstyčių miltelių;
  • apie 70 ml vandens;
  • 2 valg. šaukšt. obuolių ar baltojo vyno acto;
  • 1 arbat. šaukšt. druskos;
  • 1 valg. šaukšt. medaus;
  • žiupsnis maltos ciberžolės;
  • kapotų petražolių (nebūtinai).

Gaminimas:

1. Garstyčių grūdelius švelniai pasmulkinkite virtuvės kombainu. Grūdelių rupumą reguliuokite pagal savo skonį.

2. Grūstas sėklas sumaišykite dubenėlyje su maltomis garstyčiomis, druska ir ciberžole. Įpilkite vandens, įdėkite medaus ir viską gerai išsukite. Jei norite skystesnio padažo, įpilkite daugiau vandens.

3. Palikite keliolikai minučių pastovėti. Kuo ilgiau garstyčios su vandeniu pamirks, tuo švelnesnės jos bus.

4. Į „pailsėjusias“ garstyčias supilkite actą, jei norite, įberkite žolelių ar kitų prieskonių. Norint švelnesnio skonio, galima dėti daugiau medaus.

5. Šviežiai išsuktos garstyčios yra aitrios ir karčios, todėl padažą sudėkite į sandarų indelį ir palikite bent parą pastovėti. Stovėdamos jos sušvelnės. Su druska ir actu pagamintas garstyčių padažas šaldytuve gali stovėti ir metus.

Su kuo valgyti

Garstyčių padažas tiks visur, kur reikia stipresnio skonio. Tradiciškai garstyčios patiekiamos prie mėsos kepsnio, dešrelių ar sūrio. Jų tepama ant sumuštinių, dedama į dešrainius, maišoma į salotų ir keptų daržovių padažus, marinatus, kepsnių glazūrą bei sriubas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas