Turbūt esate girdėję nuomonių, kad kai kurių dalykų namuose gaminti neapsimoka, kad tai reikalauja daug laiko ir pastangų, o rezultatas nebūtinai pradžiugina. Kai kada – galbūt, bet kalbant apie majonezą tai visiškai netiesa. Šis aksominis padažas nesunkiai pavyksta net ir mažiau patyrusiems virtuvėje, o gaminti namuose apsimoka vien todėl, kad turėsite šviežio padažo su priedais, kurių patys įdėsite.
Vis dėlto yra keletas sėkmingo majonezo taisyklių, į kurias verta atsižvelgti, norint, kad viskas pavyktų tobulai. Pirmiausia, visi produktai turi būti kambario temperatūros. Patyrę virtuvės meistrai sako, kad šalti kiaušiniai dažniausiai yra pagrindinė nesutirštėjančio padažo priežastis.
Be to, majonezui gaminti reikia rinktis tik kokybišką rapsų ar saulėgrąžų aliejų. Alyvuogių aliejus, ypač intensyvesnio skonio, šiuo atveju tinka ne taip, nes padažui suteikia kartumo. Majonezą labai lengva persūdyti, tad druską patariama berti atsargiai, vis paragaujant. Ir tik aukštos kokybės.
Išsisukę šviežio majonezo galite paeksperimentuoti su skirtingais skoniais: įberti šviežių petražolių, krapų ar svogūnų laiškų, ar įspausti skiltelę česnako.
Kaip valgyti
Pirmas į galvą šaunantis produktas, tradiciškai derinamas su majonezu: kiaušinis ir įvairios jo pateikimo formos. Antrasis – gruzdintos bulvytės. Be to, vienas ar sumaišytas su kitais produktais majonezas yra vienas populiariausių salotų ir mišrainių padažų (tradicinė baltoji mišrainė be jo tiesiog neįsivaizduojama).
Majonezo tradiciškai patiekiama prie keptų ar virtų daržovių, šaltų mėsos, žuvies ar kitų jūros gėrybių patiekalų. Jis – vienas populiariausių sumuštinių ir dešrainių padažų. Žinovai majonezo deda net kepdami šokoladinį pyragą. Esą jis suteikia malonaus drėgnumo ir trapumo.
Ingredientai:
- 1 kiaušinio trynys;
- 200 ml švelnaus skonio aliejaus (rapsų ar saulėgrąžų);
- žiupsnis druskos;
- 0,5 arbat. šaukšt. garstyčių miltelių;
- 1–2 arbat. šaukšt. cukraus;
- 2 arbat. šaukšt. citrinos sulčių;
- 0,5 valg. šaukšt. acto (baltojo vyno ar obuolių).
Gaminimas:
1. Į nemažą stiklinį dubenį įmuškite kiaušinio trynį, įberkite druskos, cukraus ir garstyčių miltelių.
2. Išspauskite citrinos sultis ir sumaišykite jas su actu.
3. Pusę rūgščiojo mišinio supilkite į indą su kiaušinio tryniu ir minutėlę viską intensyviai sukite rankiniu plakikliu, kol pasidarys vientisa masė.
4. Plona srovele pradėkite pilti aliejų ir nuolat sukite plakinį. Kai emulsijos apimtis padidės, aliejų galite įpilti vis daugiau ir daugiau.
5. Baigdami sukti supilkite likusį citrinos sulčių ir acto mišinį ir viską gerai išmaišykite.
6. Paragaukite, ar netrūksta prieskonių. Jei norite švelnesnio skonio, galite įberti dar šiek tiek druskos. Sudėkite majonezą į sandarų indelį ir laikykite jį šaldytuve apie savaitę.