Pistacijos – ypatingas akcentas pikantiškiems patiekalams ir desertams. Saldaus pudingo receptas

Pistacijos – vieni labiausiai pasaulyje pamėgtų riešutų. Jas skanu valgyti vienas, kaip užkandį, bet taip pat savo ypatingu egzotišku skoniu jos praturtina įvairiausius patiekalus.
Pistacijų pudingas
Pistacijų pudingas / Vida Press nuotr.

Kaip sako pranešime žiniasklaidai cituojamas prekybos tinklo „Iki“ konditerijos ekspertas Thierry Lauvray, pistacijos – mėgstamas ne tik pikantiškų patiekalų, bet ir desertų ingredientas.

„Pistacijos – išskirtinio skonio ir išvaizdos riešutas. Irane jas vadina „besišypsančiu riešutu“, Kinijoje – „laimingu riešutu“. Dar kai kuriuose pasaulio kampeliuose galima išgirsti ir „žaliųjų migdolų“ pavadinimą. Pistacijos paplitusios Kanarų salose, Šiaurės Vakarų Afrikoje, Pietų Europoje, Centrinėje ir Rytų Azijoje, taip pat ir Šiaurės Amerikos pietinėje dalyje“, – pasakoja maisto gaminimo specialistas.

Šie riešutai plačiai naudojami Azijos šalių, ypač Kinijos virtuvėje. Pistacijos mėgstamos Turkijoje, Graikijoje, Irane, Italijoje. Anot eksperto, šie riešutai itin vertinami ir lietuvių.

„Scanpix“ nuotr./Pistacijos
„Scanpix“ nuotr./Pistacijos

Geriausiai pistacijas vartoti ne sūdytas ar kitaip apdorotas, o žalias, mat taip jos išlaiko geriausias savybes.

Ypatingas yra ne tik šių riešutų skonis, bet ir ryškiai žalia spalva. Pasirodo, kad tik joms būdingą spalvą pistacijos įgavo dėl didelio antioksidantų kiekio. Būtent dėl didelės naudos sveikatai ir išskirtinio skonio pistacijos yra vartojamos jau apie 9 tūkstančius metų. Pasakojama, kad italai pistacijas valgyti ir naudoti kulinarijoje pradėjo dar Senovės Romoje.

Pistacijos – tikras energijos užtaisas, o per dieną jų suvalgyti patariama apie saują. Tiesa, geriausiai jas vartoti ne sūdytas ar kitaip apdorotas, o žalias, mat taip jos išlaiko geriausias savybes.

Dievinamos ir desertuose

Kaip pasakoja T.Lauvray, šiuo metu pistacijos yra dažnai naudojamos ir kaip pikantiškų patiekalų, ir desertų pagardas: jos neretai dedamos į duoną, salotas, naudojamos gaminant pesto ar kitus padažus, riešutų sviestą, granolą, smulkintomis pistacijomis gardinami netgi makaronai, vištienos patiekalai ar ryžiai.

Šis ingredientas ypatingai mėgstamas ir desertų gamyboje: pistacijų kremais, smulkintais riešutais ar įdarais gardinami keksiukai, pyragai, įvairiausi sausainiai. Be pistacijų neįsivaizduojamas ir turkiškas desertas baklava. Indijoje mėgstama pistacijomis pagardinti tradicinius pudingus. Na, o vienas iš mėgstamiausių desertų pasaulyje – itališki ledai su pistacijomis.

Strelkabelka nuotr./Pistacijų ledai
Strelkabelka nuotr./Pistacijų ledai

„Pistacijos yra vertinamos dėl unikalaus, šiek tiek saldaus skonio, taip pat kulinarų, konditerių bei maisto gaminimo mėgėjų pamėgtos ir dėl žalio atspalvio, kurio jos suteikia įvairiems desertams ir kitiems patiekalams. Desertams dažniausiai naudojamos žalios pistacijos, tačiau galima imti sūdytas, tokiu būdu desertas įgaus dar išskirtinesnio skonio“, – pasakoja T.Lauvray.

Konditerijos ekspertas siūlo ir pistacijų pudingo receptą, kuris puikiai tiks atsigaivinti ir pasaldinti saulėtą dieną.

Pistacijų pudingas

Ingredientai:

  • 1 puodelis nesūdytų pistacijų;
  • ½ puodelio cukraus;
  • 2 puodeliai pieno;
  • 1 didelis kiaušinis;
  • 2 didelių kiaušinių tryniai;
  • 2 valg. šaukšt. kukurūzų krakmolo;
  • ⅛ arbat. šaukšt. druskos;
  • 2 valg. šaukšt. sviesto;
  • ¼ valg. šaukšt. vanilės ekstrakto;
  • plaktos grietinėlės.

Gaminimas:

1. Pirmiausia į elektrinį smulkintuvą suberkite pistacijas ir malkite maždaug apie 3-4 minutes. Tuomet ten įpilkite cukraus ir 2 šaukštus pieno. Viską dar kartą smulkinkite tol, kol susidarys į pastą panaši masė.

2. Gautą pastą sumaišykite su likusiu pienu ir dideliame puode ant vidutinės ugnies virkite maišydami, kad neliktų jokių gumuliukų.

3. Kol pudingas kaitinamas, į smulkintuvą įpilkite likusio cukraus, įmuškite kiaušinį, sudėkite jo trynius, kukurūzų krakmolą ir įberkite druskos. Viską vėl gerai išmaišykite. Baigus maišyti į gautą mišinį lėtai maišydami įpilkite ½ puodelio šilto pieno.

4. Gautą mišinį supilkite į puodą su pienu ir pistacijų pasta. Viską virkite ant vidutinės ugnies, nuolat maišydami, kol pudingas pradės burbuliuoti ir tirštėti. Tuomet puodą nuimkite nuo ugnies, sudėkite sviestą ir vanilės ekstraktą. Viską maišykite tol, kol sviestas ištirps.

5. Galiausiai pudingą padalinkite porcijomis, sudėkite į indelius, juos uždenkite maistine plėvele ir dėkite į šaldytuvą. Geriausia pudingą šaldytuve laikyti apie 4 valandas.

6. Kai pudingas sustings, papuoškite jį plakta grietinėle ir smulkintomis pistacijomis.

Vida Press nuotr./Pistacijų pudingas
Vida Press nuotr./Pistacijų pudingas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas