Pistacijų diena: 6 išskirtiniai skanėstai su šiais žaliaisiais riešutėliais

Pistacijos gal ir nėra tie riešutai, kuriuos kremtame kasdien, tačiau įnikus į jų maišelį, sunku sustoti. Tiesa, kepintomis ir gausiai sūdytomis geriau itin dažnai nepiktnaudžiauti, tačiau pistacijomis be jokių priedų verta gardinti košes, sausainius, keksiukus... Vasario 26-ąją minimos Pistacijų dienos proga siūlome skanėstų su šiais riešutais 6-uką.
Naminis jogurtas su granatais ir pistacijomis
Naminis jogurtas su granatais ir pistacijomis / Shutterstock nuotr.
Grikių košė su abrikosais ir pistacijomis
Receptas: Grikių košė su abrikosais ir pistacijomis
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.6 / 49
Receptas
Ingredientai
Vanduo: 800.00 ml
Grikiai: 200.00 g
Obuoliai: 1.00 vnt.
Džiovinti abrikosai: 1.00 sauja
Pistacijos: 2.00 valg. š.
Pienas: 200.00 ml
Druska: 1.00 žiupsnelis
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis (nebūtinai)
Medus: 1.00 valg. š. (nebūtinai)
Kaip gaminti

1. Puode užvirkite pusę vandens ir visus grikius. Nupilkite vandenį, grikius užpilkite nauju vandeniu, įberkite druskos ir virkite, kol grikiai išvirs, o puode beveik nebeliks vandens.

2. Neluptą obuolį supjaustykite mažais gabaliukais, sukapokite abrikosus ir riešutus.

3. Grikiams beveik išvirus į puodą sudėkite obuolį ir abrikosus. Košę sudėkite į dubenėlius, apipilkite pienu ir apibarstykite riešutais. Jei norite, košę galite apibarstyti cinamonu ir apšlakstyti medumi.

Suskleisti
Morkų keksiukai
Receptas: Morkų keksiukai su pistacijomis
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.9 / 25
Receptas
Ingredientai
Morkos: 150.00 g (tarkuotų)
Pistacijos: 100.00 g (nesūdytų gliaudytų)
Rudasis cukrus: 100.00 g
Aliejus: 120.00 ml
Miltai: 200.00 g
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Orkaitę įkaitinkite iki 220 laipsnių.

2. Maišytuve suplakite kiaušinius su cukrumi ir aliejumi, kol masė taps balsva. Tuomet suberkite miltus, kepimo miltelius ir druską. Išmaišykite ir sudėkite morkas bei pistacijas.

3. Viską gerai išmaišykite ir dėkite į keksiukų kepimo formeles.

4. Morkų keksiukus kepkite apie 20 minučių.

Suskleisti
Sausainiai
Receptas: Sausainiai su spanguolėmis ir pistacijomis
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 40 min.
4.3 / 4
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 170.00 g (kambario temperatūros)
Cukrus: 80.00 g
Miltai: 220.00 g
Pistacijos: 70.00 g
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š. (ar šlakelis vanilės ekstrakto)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Sviestą išsukite su cukrumi ir vanile.

2. Kitame inde sumaišykite miltus ir druską.

3. Miltų mišinį berkite į sviestą ir gerai išmaišykite iki vientisos masės.

4. Suberkite pasmulkintas spanguoles, kapotą šokoladą ir riešutus. Viską gerai suminkykite.

5. Tešlą padalykite per pusę, uždėkite ant skirtingų maistinės plėvelės gabaliukų ir, suformavę ritinius, suvyniokite. Dėkite valandai į šaldytuvą.

6. Pašaldytus tešlos ritinėlius supjaustykite piršto storumo gabaliukais ir dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą.

7. Kiškite į 175 laipsnių kaitrumo orkaitę ir kepkite 10–15 min., kol krašteliai ims ruduoti.

Suskleisti
Keksiukai su pistacijomis
Receptas: Keksiukai su pistacijomis
12 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.7 / 21
Receptas
Ingredientai
Miltai: 470.00 g (pakelio AB „Kauno Grūdai“ miltinio mišinio vaniliniam keksui)
Aliejus: 185.00 ml (pistacijų)
Jogurtas: 225.00 ml (skysto jogurto su žemuogėmis, agrastais arba abrikosais)
Pistacijos: 300.00 g (dekoravimui)
Kaip gaminti
  1. Keksiukų tešla labai greitai paruošiama: į miltinį mišinį tereikia įpilti 185 ml pistacijų aliejaus ir 225 ml skysto jogurto su priedais (pasirinktinai), tada viską gerai išmaišyti.
  2. Įjunkite orkaitę, ji turi įkaisti iki 180 laipsnių temperatūros.
  3. Kepimo formoje išdėliokite popierinius sijonėlius.
  4. Dėkite po šaukštą tešlos į kiekvieną sijonėlį, ant viršaus galite užbarstyti nesmulkintų pistacijų, tada kepimo formą įdėkite į orkaitę ir kepkite apie 25 min., kol keksiukai gražiai pakils ir sutvirtės.
Suskleisti
Naminis jogurtas su granatais ir pistacijomis
Receptas: Naminis jogurtas su granatais ir pistacijomis
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
2.8 / 18
Receptas
Ingredientai
Granatas: 1.00 vnt. (sunokęs)
Pistacijos: 1.00 st. (saujelė)
Džemas: 2.00 valg. š. (apelsinų)
Pienas: 1.00 l (3,5 proc. riebumo)
Jogurtas: 100.00 ml (natūralaus)
Sėlenos: 2.00 valg. š. (kviečių)
Kaip gaminti
  1. Pieną supilkite į prikaistuvį, statykite ant ugnies. Kai užvirs, ugnį sumažinkite, kaitinkite apie 5 min.
  2. Nukaitusi maišykite, kol pieno temperatūra nukris maždaug iki 45 laipsnių.
  3. Pamatuokite virtuviniu termometru. Tokio prietaiso neturite? Įkiškite į pieną švarų pirštą.
  4. Jei pavyko jį išlaikyti, kol suskaičiavote iki penkiolikos, temperatūra tinkama.
  5. 2 šaukštus karšto pieno sumaišykite su jogurtu.
  6. Mišinį įmaišykite į likusį karštą pieną. Indą uždenkite, suvyniokite į storą šiltą pledą, palikite 6–8 val.
  7. Gerai išmaišykite.
  8. Naminį jogurtą ir apelsinų džemą susluoksniuokite į taures.
  9. Viršų pabarstykite gliaudytomis granatų sėklomis ir sausoje keptuvėje skrudintomis pistacijomis.

Pagaminsite per 20 min. (neskaičiuojant jogurto brandinimo laiko).

Suskleisti
Šokolado skanėstai su pistacijų sviestu
Receptas: Nekepti šokolado skanėstai su pistacijų sviestu
12 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
4.5 / 4
Receptas
Ingredientai
Pistacijos: 200.00 g (gliaudytų, nesūdytų)
Medus: 2.00 valg. š.
Aliejus: 1.00 valg. š. (pistacijų, alyvuogių ar kito neutralaus ar labai švelnaus skonio)
Juodasis šokoladas: 200.00 g (geros kokybės)
Druska: 1.00 žiupsnelis (didelis žiupsnis druskos dribsnių ar stambios druskos)
Kaip gaminti

1. Sulaužykite šokoladą gabaliukais, dėkite į metalinį dubenėlį ar prikaistuvį ir palaikykite virš garų vonelės, kol šokoladas ištirps. 2. Imkite turimą keksiukų kepimo formą (idealu, jei turite skirtą mažiems keksiukams), išklokite duobutes keksiukams skirtais popierėliais ir liekite į kiekvieną po truputį tirpinto šokolado (turite sunaudoti kiek daugiau, nei pusę). Tada dėkite formą į šaldytuvą.

3. Kol šokoladas stingsta, gaminkite pistacijų sviestą. Berkite į stacionarų elektrinį trintuvą pistacijas (kelias pasilikite dekorui), pilkite medų ir aliejų. Įjunkite trintuvą ir laukite, kol gausite žalią tirštą masę. Beje, masė bus žalesnė ir ryškesnio skonio, jei prieš tai pistacijas kiek paskrudinsite ir kuo kruopščiau nutrinsitę rusvą sausą odelę.

4. Išimkite iš šaldytuvo formą, ant kiekvieno šokoladinio pagrindo dėkite po šaukštelį pistacijų masės. Tada pakaitinkite likusį šokoladą ir užliekite juos kiekvieną skanėstą, kad nebesimatytų pistacijų sviesto.

Kol viršutinis sluoksnis dar nesustingęs, pabarstykite skanėstų viršų druska ir stambiai kapotomis likusiomis pistacijomis (jei nepaskrudinote jų visų, tą padarykite bent su šiomis).

5. Dėkite į šaldytuvą, kad sustingtų galutinai. Prieš valgymą verta palaikyti kambario temperatūroje bent pusvalandį – tada skanėstas bus ryškesnio skonio.

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų