Antroji vieta šiais metais atiteko Ernestui Žitkauskui, restorano „Amandus“, trečioji – Andriui Vasilenkai, restorano „Siesta“ šefui.
Iš viso dėl geriausio Lietuvos virėjo vardo šiemet varžėsi šeši virtuvės profesionalai, į konkursą „Geriausias Lietuvos virėjas 2022“ patekę po Lietuvos vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos (LVVKA) vykdytos atrankos, rašoma organizatorių pranešime žiniasklaidai.
Varžovams ringe trukdė jaudulys
Daugiausia balų tenka patiekalo skoniui.
„Didžiąją varžybų dalį teisėjai skiria stebėdami ringus ir juose dirbančius šefus, jų technikas, ingredientus, švarą ir tvarką, tačiau daugiausia balų tenka patiekalo skoniui. Saldumas, rūgštumas, kartumas, traškumas, šilta ar šalta – tai tik keli skoniai ar technikos, kurios būtinos lėkštėse. Jų balansavimas tarpusavyje yra tikro virtuvės meistro didžiausias iššūkis ringe, jau nekalbant apie tiksintį laiką, kuris nenumaldomai tave veda link finišo tiesiosios“, – pasibaigus kovoms ringuose, kalbėjo LVVKA prezidentas Jaroslav Orševski.
Pasak jo, nors šių metų konkurse dalyvavę šefai – ne naujokai nei virtuvėje, nei įvairaus rango varžybose, jaudulys tarp varžovų buvo juntamas dar net neprasidėjus darbams. „Geriausio virėjo rinkimai, kaip ir dalyvavimas bet kuriose kitose profesinėse varžybose, suteikia galimybę įgyti vertingos patirties. Kas kartą, dalyvaujant jose, gali pamatyti kitų klaidas ar pažvelgti į savąsias, nes po konkurso gauni tikrų virtuvės profesionalų nuomonę bei kritiką apie tavo patiekalą. Taip supranti, ko ir kaip vengti kitą kartą“, – sakė J.Orševski.
Po ketverių metų pertraukos į Lietuvos gastronomijos pasaulį sugrįžusiame konkurse geriausią Lietuvos virėją rinko tarptautinė žiuri, sudaryta iš pasaulio šefų asociacijos „WorldChefs“ sertifikuotų teisėjų: Dennis Rafn (Danija), Taigo Lepik (Estija), Franciane Tartari (Švedija), Svetlana Riškova (Latvija), Rudolf Visnapuu (Estija). Techniniu konkurso teisėju paskirtas LVVKA narys Stanislavas Kizenevičius.
Laimėtojas patirties sėmėsi ir užsienyje
Geriausio Lietuvos virėjo titulą pelnęs I.Damanskas ringe rungėsi kartu su kitais Lietuvos šefais: Eriku Janeriku (restoranas „SPA EGO“), Gediminu Kniūkšta (restoranas „Lavender Inn“), Edgaru Rutkausku (restoranas „Apvalaus stalo klubas“), Andriumi Vasilenka (restoranas „Siesta“) ir Ernestu Žitkausku (restoranas „Amandus“).
Pasak LVVKA prezidento, I.Damanskas išsiskyrė puikiai organizuotu darbu ringe, inovatyviais kūrybiniais sprendimais, gebėjimu valdyti stresą. Virtuvės kūrėjas pristatė veganišką užkandį – „Liūto karčius“ su salierų piure, furikake pabarstuku, degintu svogūnų glaistu ir bulvių traškučiu.
Pagrindiniam patiekalui šefas paruošė triušio suktinį su Vidurio Rytų prieskoniais, peletrūno bei kaulų padažu, mango kario kroketu, briedžiukus, įdarytus subproduktais, confi morkas, moliūgą.
Desertui Ignas gamino plikytą pyragaitį, įdarytą džiovintų slyvų romo ir maskarponės kremu, padažu iš slyvų vyšnių bei penkių prieskonių mišiniu, grietinės kremu, liofilizuotų aviečių milteliais, migdolų ir marcipano pabarstuku, šokoladiniu traškučiu, puošė slyvos gėle su citrinine aloyzija.
Dalyvauti konkurse „Geriausias Lietuvos virėjas 2022“ I.Damanskas grįžo iš Danijos, kur šiuo metu dirba virėju „GoldFinch“ restorane. Jis taip pat yra stažavęsis Anglijoje, Švedijoje. Anksčiau Danijoje jis dirbo geriausiu Europoje pripažintu ir 2020 m. dviem „Michelin“ žvaigždutėmis įvertintame restorane „Alchemist“. Lietuvoje I.Damanskas įgūdžius tobulino restorane „Sweet Root“.
Kova dėl titulo – daugiau nei tris valandas
I.Damanskas savaitgalį vykusiame konkurse taip pat laimėjo specialią nominaciją „Inovatyviausias triušienos patiekalas“. Varžydamiesi dėl pagrindinio – geriausio virėjo titulo, konkurso dalyviai per 3 val. 30 min. turėjo pademonstruoti savo kūrybiškumą ir pagaminti tris patiekalus: karštą veganišką užkandį, karštąjį pagrindinį patiekalą bei desertą, būtinai panaudojant marcipaną, slyvas, taip pat paruošti šokoladinį papuošimą.
Savaitgalį parodų centre „Litexpo“, be geriausio šalies virėjo, buvo išrinktas ir Geriausias jaunasis Lietuvos virėjas. Šį titulą iškovojo Paulius Lenkšas, restorano „Amandus” virėjas, paruošęs triušio balotiną, saldžiarūgštę morką, grybų ir salierų tartaletę.
Desertui jis pristatė slyvų carppaccio, marcipano kremą, tartaletę su migdolais, balto šokolado ledais su Madeira. Jaunojo virėjo konkurse taip pat rungėsi Airidas Bubelis (restoranas „Arrivée“), Gertis Liutkevičius (restoranas „Juoda druska“). Šiose varžybose antroji vieta atiteko Teresei Kvašytei, dirbančiai restorano „Ertlio namas“ virtuvėje, trečioji – Lilijai Putilovaitei, restorano „Arrivée“ virėjai.