Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po kelionės į Graikiją maisto tinklaraštininkė dalijasi bemėsės „moussakos“ receptu

Po kelionių į kitas šalis, kuriose mėgavomės nekasdieniu maistu, daugelis žmonių, mėgstančių gaminti, namie bando atkurti ragautus patiekalus. Jokia išimtis ir tinklaraščio „Nestoras maistas“ autorė Ieva Greičiūnaitė, kuri pabuvojo Taso saloje. Čia ji ne tik ilsėjosi, bet ir tyrinėjo graikišką virtuvę. Paragavusi vietinių patiekalų, grįžusi namo Ieva sukūrė vegetarišką apkepo „moussaka“ variantą.
„Moussaka“ be mėsos
„Moussaka“ be mėsos / Tinklaraštininkės nuotr.

Taso sala dažnai vadinama smaragdine sala, nes čia žaliuoja pušys, alyvmedžių giraitės, kalnų papėdėse auga šimtamečiai medžiai. „Sala nepergrūsta turistais, turi galybę gražių paplūdimių, daug žalumos, skanaus maisto“, – kelionių organizatoriaus „Itaka“ pranešime žiniasklaidai cituojama tinklaraštininkė.

Saloje verčiamasi ne tik turizmu, bet taip pat marmuro, aliejaus ir medaus išgavimu. Būtent medus čia yra itin dažnas patiekalų, desertų ir gėrimų ingredientas. I.Greičiūnaitė pasakoja apie loukoumades – graikiškas spurgytes, kurios patiekiamos su medumi, cinamonu ir graikiniais riešutais. Saloje galima atsigaivinti su limonadu, pagamintu iš medaus, citrinų ir mėtų.

Tinklaraštininkės nuotr. /Spurgytės „loukoumades“
Tinklaraštininkės nuotr. /Spurgytės „loukoumades“



Tinklaraštininkė prisipažįsta itin vertinanti Viduržemio jūros regiono virtuvę dėl jos patiekalų maistingumo ir puikaus skonio, tad Graikijoje mėgavosi graikiškomis salotomis, jūros gėrybėmis. Čia paragavo ir moussakos. Tai lazaniją šiek tiek primenantis apkepas su bulvėmis, baklažanais, jautienos faršu ir bešamelio padažu. Būtent šis patiekalas tapo įkvėpimu naujam tinklaraščio „Nestoras maistas“ receptui, tik vietoj jautienos Ieva naudojo lęšius, o vietoj bešamelio – padažą, pagamintą naudojant rikotą, kiaušinius ir pieną.

Asmeninio albumo nuotr. /Ieva Greičiūnaitė
Asmeninio albumo nuotr. /Ieva Greičiūnaitė

„Moussaka“ interpretacija pagal „Nestoras maistas“ autorę

Ingredientai:

  • 130 g žaliųjų lęšių;
  • 2 baklažanai;
  • 1 svogūnas;
  • 3 česnako skiltelės;
  • 1 raudonoji paprika;
  • 2 valg. šaukšt. pomidorų pastos;
  • 1 skardinė (400 g) konservuotų smulkintų pomidorų;
  • 250 g rikotos;
  • 3 kiaušiniai;
  • 150 ml pieno;
  • 4 bulvės, nuskustos ir supjaustytos griežinėliais;
  • sauja tarkuoto parmezano sūrio;
  • druskos;
  • pipirų.

Gaminimas:

1. Įkaitinti orkaitę iki 180 laipsnių.

2. Lęšius išvirti pagal instrukciją.

3. Baklažanus supjaustyti griežinėliais ir apkepti keptuvėje su alyvuogių aliejumi iš abiejų pusių po keletą minučių (baklažanas turi išleisti šiek tiek skysčio, suplonėti ir pakeisti spalvą). Tuomet baklažanus perkelti ant popierinio rankšluosčio.

4. Susmulkinti svogūną, česnaką, papriką ir apkepti keptuvėje su alyvuogių aliejumi. Tuomet į keptuvę dėti pomidorų pastą, sukrauti konservuotus pomidorus, išvirusius lęšius, berti druskos ir pipirų pagal skonį. Viską sumaišyti ir patroškinti keletą minučių.

5. Atskirame dubenėlyje sumaišyti rikotą, kiaušinius ir pieną. Įmaišyti ir šiek tiek druskos bei pipirų.

6. Sluoksniuoti ingredientus kepimo inde aukštesniais kraštais: dėti 1/3 rikotos padažo, 1/2 baklažanų, 1/2 lęšių, antrą trečdalį rikotos padažo sluoksnį, likusią dalį baklažanų, likusią dalį lęšių, bulves, likusį rikotos padažo sluoksnį, o galiausiai – parmezaną.

7. Pašauti į orkaitę ir kepti apie 1 valandą arba kol bulvės visiškai suminkštės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas