Užkandis su silke, mangu ir kepintomis daržovėmis
Ingredientai:
- 400 g lapinio kopūsto (kale);
- 200 g vyšninių pomidoriukų;
- 2 česnako skiltelės;
- 1 mėlynasis svogūnas;
- 1 prinokęs mangas;
- 250 g silpnai sūdytų silkių filė;
- farino cukraus;
- baltojo balzaminio acto;
- alyvuogių aliejaus;
- persilado prieskonių;
- druskos;
- pipirų;
- ciabatta duonos.
Gaminimas:
1. Susmulkinti lapinį kopūstą juostelėmis.
2. Įkaitintoje keptuvėje su alyvuogių aliejumi trumpai apkepti česnaką ir sudėti kopūstą. Užpilti šlakelį balzaminio acto ir apkepti, kol kopūstas pradės minkštėti, tačiau dar išliks žalias. Supilti į į indą.
3. Griežinėliais supjaustyti svogūną ir apkepinti toje pačioje įkaitintoje keptuvėje. Tuomet įpilti šiek tiek vandens, kad svogūnas pasitroškintų. Įberti persilado prieskonių ir šaukštą cukraus, sumažinti kaitrą ir pakepinti, kol svogūnai karamelizuosis. Juos išpilti į indą.
4. Į tą pačią keptuvę sudėti pusiau perpjautus pomidoriukus. Jie kepant karamelizuosis. Pagardinti pipirais ir balzaminiu actu. Išpilti į indą keptuvėje paliekant susidariusį skystį.
5. Ciabatta duonos riekeles pavilgyti keptuvėje likusiu skysčiu, pabarstyti druska ir pipirais ir apšlakstyti alyvuogių aliejumi. Kepti orkaitėje 180°C temperatūroje grilio ir ventiliatoriaus režimu 5-8 min.
6. Mangą nulupti ir supjaustyti riekelėmis. Silkę supjaustyti 1 sm storio kabaliukais.
7. Ant iškepusios duonos dėti pakepintą kopūstą, pomidoriukus, mango su silke ir ant viršaus karamelizuotus svogūnus.
Keksas su cukatais
Ingredientai:
apelsinų cukatams:
- 3 apelsinų žievelės;
- 500 ml vandens;
- 380 g cukraus;
- 1 vanilės lazdelė, padalinta pusiau.
keksui:
- 170 g sviesto;
- 200 g rudojo cukraus;
- 50 g migdolų miltų;
- 3 kiaušiniai;
- 60 g pieno;
- 240 g miltų;
- 6 g kepimo miltelių;
- 40 g cukatų;
- 50 g lazdyno riešutų;
- 60 g migdolų.
dekorui:
- 300 g juodojo šokolado;
- žiupsnelis druskos;
- apelsinų cukatų.
Gaminimas:
1. Sudėti apelsinų skilteles į puodą ir užpilti vandeniu, kad apsemtų, ir užvirti. Tuomet nuskalauti šaltu vandeniu ir vėl užvirti. Tai pakartoti du kartus.
2. Sudėti nuvirtas žieveles į puodą, užpilti vandeniu, cukrumi, įdėti perpjautą vanilės lazdelę ir užvirti. Tuomet sumažinti kaitrą ir virti 30 min. Palikti atvėsti 30 min. Tuomet uždengti dangčiu ir laikyti per naktį. Po to vėl iš naujo užvirti ta patį puodą, sumažinti ant minimalios kaitros ir virti 2 valandas, kol apelsinai suminkštės ir susicukruos. Palikti atvėsti nakčiai. Kitą dieną nupilti sirupą, žieveles padėti ant grotelių ir palikti išdžiūti 3-4 valandoms.
3. Keksui virtuviniame kombaine sumalti riešutus. Tuomet supilti miltus bei kepimo miltelius ir dar permalti, kad tolygiai pasiskirstytų.
4. Cukrų išsukti iki purumo su kambario temperatūros sviestu. Į masę suberti migdolų miltus, įmušti kiaušinius ir supilti pieną. Išmaišyti iki vientisos masės. Tuomet suberti visus birius ingredientus ir permaišyti. Cukatus supjaustyti smulkiais kubeliais ir įmaišyti į tešlą.
5. Tešlą supilti į sviestu išteptą ir miltais pabarstytą formą. Kepti iki 145 °C laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 1 valandą.
6. Šokoladą ištirpinti garų vonelėje, įberti žiupsnelį druskos ir glazūruoti kekso viršutinę dalį. Puošti apelsinų cukatais.