2022 08 07

Pomidorams nebuvo lemta sunokti? 5 pasiūlymai, ką įdomaus ruošti iš žalių

Pomidorų maras – tikras jų augintojų siaubas. Atrodo, vieną dieną dar sėkmingai auga, ruošiasi nokti, bet po vėsios ir drėgnos nakties, rūko apgaubto ryto ima ruduoti lapai, tampa akivaizdu, jog maras tuoj pasiglemš ir pačius pomidorus. Belieka juos išskinti dar žalius bei tikėtis, jog sunoks. Tačiau net jei ir nesunoks, pasirodo, iš žalių pomidorų taip pat galima paruošti skanių dalykų – ir valgomų tuoj pat, ir skirtų atsargoms.
Žalių pomidorų džemas
Žalių pomidorų džemas / Vida Press nuotr.

Pikantiškas žalių pomidorų čatnis

Ingredientai:

  • 1 kg žalių pomidorų (idealu, jei odeles pašalinsite trumpai pomidorus pablanširavę);
  • 500 g raudonųjų svogūnų;
  • 150 g razinų;
  • 3 skiltelės česnako;
  • žiupsnis kajeno pipirų;
  • žiupsnis juodųjų pipirų;
  • 1,5 arbat. šaukšt. druskos;
  • 400 g rudojo cukraus;
  • 1 stiklinė baltojo vyno arba šerio acto.

Gaminimas:

1. Pomidorus ir svogūnus supjaustykite kubeliais. Razinas gerai nuplaukite. Česnakus sutrinkite.

2. Visus ingredientus suberkite ir supilkite į storadugnį puodą. Užkaiskite jį ant vidutinės kaitros ir nuolat pamaišydami (pradžioje ir pabaigoje dažniau, per vidurį – rečiau) virkite 1–1,5 val. – kol masė sutirštės, svogūnai ir pomidorai suvirs.

3. Iškaitinkite nedidelius stiklainėlius ir pilkite į juos čatnį. Leiskite atvėsti ir užsukite. Jei norite, kad čatnis saugiai išsilaikytų kuo ilgiau, jam atvėsus užpilkite alyvuogių aliejumi – tiek, kad šis padengtų paviršių.

Toks čatnis labai derės su indiškais patiekalais, taip pat įvairiomis kruopomis, ryžiais, sumuštiniais su sūriu, juo pagardinsite mėsainius. Jei praskiesite jį trupučiu vandens ir citrinos sultimis, pasigaminsite įdomų marinatą mėsai. Eksperimentuokite!

Vida Press nuotr./Verdamas žalių pomidorų čatnis
Vida Press nuotr./Verdamas žalių pomidorų čatnis

Gruzdinti traškūs žalių pomidorų griežinėliai

Ingredientai:

  • 3 žali pomidorai;
  • 1 kiaušinis;
  • 100 ml pasukų;
  • 3 valg. šaukšt. kukurūzų arba ryžių miltų;
  • 3–4 valg. šaukšt. kvietinių miltų;
  • didelis žiupsnis juodųjų pipirų;
  • 0,5 arbat. šaukšt. druskos;
  • aliejaus (kepimui).

Gaminimas:

1. Supjaustykite pomidorus griežinėliais, pabarstykite druska, sudėkite į didelį sietą, jį uždėkite ant didelio dubens ir leiskite apie 15 min. nuvarvėti, o tada dar apsausinkite popieriniu rankšluosčiu.

2. Vidutinio dydžio dubenyje suplakite kiaušinį ir pasukas. Abejus miltus sumaišykite su druska ir pipirais, o tada suberkite į šlapiąjį mišinį ir viską išmaišykite – turite gauti grietinės tirštumo tešlą.

3. Nedideliame puode ar keptuvėje aukštesniais kraštais įkaitinkite aliejų iki 180 laipsnių temperatūros.

4. Merkite pomidorų griežinėlius į tešlą, o tuomet po kelis iškart dėkite kepti. Kepkite, kol abi pusės bus auksiškai rudos. Riebalų perteklių pašalinkite patapšnoję popieriniu rankšluosčiu, o tada nedelsdami tiekite pabarstę dar trupučiu druskos.

Vida Press nuotr./Kepami žalių pomidorų griežinėliai
Vida Press nuotr./Kepami žalių pomidorų griežinėliai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų