Pikantiškas žalių pomidorų čatnis
Ingredientai:
- 1 kg žalių pomidorų (idealu, jei odeles pašalinsite trumpai pomidorus pablanširavę);
- 500 g raudonųjų svogūnų;
- 150 g razinų;
- 3 skiltelės česnako;
- žiupsnis kajeno pipirų;
- žiupsnis juodųjų pipirų;
- 1,5 arbat. šaukšt. druskos;
- 400 g rudojo cukraus;
- 1 stiklinė baltojo vyno arba šerio acto.
Gaminimas:
1. Pomidorus ir svogūnus supjaustykite kubeliais. Razinas gerai nuplaukite. Česnakus sutrinkite.
2. Visus ingredientus suberkite ir supilkite į storadugnį puodą. Užkaiskite jį ant vidutinės kaitros ir nuolat pamaišydami (pradžioje ir pabaigoje dažniau, per vidurį – rečiau) virkite 1–1,5 val. – kol masė sutirštės, svogūnai ir pomidorai suvirs.
3. Iškaitinkite nedidelius stiklainėlius ir pilkite į juos čatnį. Leiskite atvėsti ir užsukite. Jei norite, kad čatnis saugiai išsilaikytų kuo ilgiau, jam atvėsus užpilkite alyvuogių aliejumi – tiek, kad šis padengtų paviršių.
Toks čatnis labai derės su indiškais patiekalais, taip pat įvairiomis kruopomis, ryžiais, sumuštiniais su sūriu, juo pagardinsite mėsainius. Jei praskiesite jį trupučiu vandens ir citrinos sultimis, pasigaminsite įdomų marinatą mėsai. Eksperimentuokite!
Gruzdinti traškūs žalių pomidorų griežinėliai
Ingredientai:
- 3 žali pomidorai;
- 1 kiaušinis;
- 100 ml pasukų;
- 3 valg. šaukšt. kukurūzų arba ryžių miltų;
- 3–4 valg. šaukšt. kvietinių miltų;
- didelis žiupsnis juodųjų pipirų;
- 0,5 arbat. šaukšt. druskos;
- aliejaus (kepimui).
Gaminimas:
1. Supjaustykite pomidorus griežinėliais, pabarstykite druska, sudėkite į didelį sietą, jį uždėkite ant didelio dubens ir leiskite apie 15 min. nuvarvėti, o tada dar apsausinkite popieriniu rankšluosčiu.
2. Vidutinio dydžio dubenyje suplakite kiaušinį ir pasukas. Abejus miltus sumaišykite su druska ir pipirais, o tada suberkite į šlapiąjį mišinį ir viską išmaišykite – turite gauti grietinės tirštumo tešlą.
3. Nedideliame puode ar keptuvėje aukštesniais kraštais įkaitinkite aliejų iki 180 laipsnių temperatūros.
4. Merkite pomidorų griežinėlius į tešlą, o tuomet po kelis iškart dėkite kepti. Kepkite, kol abi pusės bus auksiškai rudos. Riebalų perteklių pašalinkite patapšnoję popieriniu rankšluosčiu, o tada nedelsdami tiekite pabarstę dar trupučiu druskos.