Pomidorų įvairovė: kaip išsirinkti teisingą

Nors mūsų krašte šių raudonskruosčių sezonas baigėsi, laimė, pomidorais galime mėgautis ir gaminti įvairius patiekalus ištisus metus. Kaimyninėse Europos Sąjungos šalyse užaugintos šios daržovės – puikus pasirinkimas. Juolab kad jų yra įvairių rūšių ir skonių.
Pomidorai
Pomidorai / Fotolia nuotr.

Pomidorų įvairovė

Pasak „Žalios stotelės“ Sėklų skyriaus vadovės Liucijos Kunigiškytės, pomidorai, skirtingai nei kitos daržovės, išsiskiria vaisių spalvų, dydžių ir formos įvairove. Jie savo išvaizda gali būti panašūs į kriaušes, slyvas. Taip pat yra briaunuotų ar ovalių. Įvairuoja ir jų dydis – nuo kelių centimetrų iki kumščio dydžio. Pagal tai pomidorai skirstomi į indeterminantinius (aukštaūgius) ir determinantinius (riboto augimo, užsibaigiantys žiedine keke). Šios daržovės būna oranžinės, raudonos, avietinės, geltonos net bordo, šokoladinės ir juodos spalvų.

Kaip išsirinkti tinkamą

Klasikiniai pomidorai populiariausi. Jie būna vidutinio dydžio, įvairių spalvų. Puikiai tinka valgyti vienus, kepti ant grotelių, garnyrui, salotoms, keptiems ar paprastiems sumuštiniams, padažams, troškiniams ar sriuboms.

Stambiavaisiai, arba dar vadinami „jautiniai“ pomidorai labai dideli, mėsingi, aromatingi ir itin skanūs. Tiesa, mažiau sultingi. Vienas gali sverti 400–500 g ir daugiau. Juos tinka valgyti tiek vienus, tiek kepti įdarytus orkaitėje, pavyzdžiui, su ryžiais, grybais ir sūriu.

Smulkiavaisiai, arba vyšniniai pomidorai – maži, apvalūs, aromatingi, saldūs ir sultingi. Nelygu kokia veislė, jie gali sverti nuo 8–10 g iki 15–20 g. Ypač jie tinka vieno kąsnio užkandžiams, vėrinukams, kepti grilyje ant iešmelių ar kitiems patiekalams papuošti, taip pat garnyrui.

Smulkiavaisiai, vadinami, „kokteiliniai“ pomidorai truputį didesni už vyšninius, dažniausiai parduodami kekėmis. Jų vaisiai apvalūs, smulkūs, plona odele, labai skanūs, saldaus ar saldžiarūgščio skonio. Sveria 20–30 gramų. Būna raudonos, bordo, geltonos spalvos. Puikiai tinka salotoms, patiekalams papuošti, vėrinukams, kepti grilyje ant iešmelių su mėsa ar kitomis daržovėmis. Taip pat galite valgyti vienus kaip užkandį, konservuoti.

Slyviniai – pailgi, ovalo formos, mažiau sultingi. Iš jų gaminamos pastos ir įvairūs padažai. Taip pat tinka konservuoti, picoms, makaronų patiekalams.

5 per dieną

Kampanija „Penki per dieną“ Primename, kad Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja kiekvienam žmogui per dieną suvalgyti 400 g vaisių ir daržovių – maždaug penkias saujas. Tai daryti skatina ir pasaulyje ne vieną dešimtmetį vykstanti kampanija „Penki per dieną“, prieš kelis metus ir Lietuvoje. Kampanija „Penki per dieną“ yra pagrindinė programos „Europos Sąjungos kilmės vaisių ir daržovių žinomumo didinimas Lietuvoje“ priemonė. Kampanijos tikslas – paskatinti mūsų šalies gyventojus gyventi sveikai ir suvalgyti per dieną bent penkis Europos Sąjungoje užaugintus šviežius vaisius ar daržoves.

BUVA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų