Pomidorus – į stiklainius: ekspertė pataria, kaip derlių užkonservuoti žiemai

Lietuviškų naminių pomidorų sezonas eina į pabaigą, tad juos auginantiems rudenį dažnai tenka pasukti galvą, kaip derlių sunaudoti, kad netektų išmesti. Tačiau pomidorus žiemai galima paruošti įvairiais būdais, o iš jų paskui sukurti daugybę gardžių patiekalų.
Konservuoti pomidorai
Konservuoti pomidorai / 123RF.com nuotr.

Ką galima pasigaminti iš pomidorų žiemai, teiraujamės UAB „Rivona“ technologės Birutės Norkevičiūtės.

„Marinuoti pomidorai tinka didžiajai daliai receptų, kuriuose naudojami pomidorai, pavyzdžiui: ruošiant makaronų patiekalus, sriubas, troškinius, salotas, padažus. Visada namuose turiu marinuotų pomidorų, nes tai puikus pasirinkimas gaminant daugybę skirtingų patiekalų bei naudojant kaip garnyrą“, – sako specialistė.

123RF.com nuotr./Konservuoti pomidorai
123RF.com nuotr./Konservuoti pomidorai

Priminsime, kad UAB „Rivona“ konservavimo ceche gaminami silpnai rūgštūs marinuoti žali, raudoni pomidorai, pomidorai savo sultyse, asorti. Asorti sudaro kelios skirtingos daržovės – pomidorai ir agurkai. Taip pat gaminama „Charčio sriuba“, kurios didžiąją dalį sudaro būtent pomidorai.

B.Norkevičiūtės teigimu, užsiauginus didelį pomidorų derlių galima gamintis įvairiausius patiekalus – nuo salotų iki konservuotų daržovių. Technologė dalinasi savo išbandytu marinuotų raudonų pomidorų receptu.

Marinatui jums reikės:

895 g vandens,

41 g druskos,

28 g cukraus,

98 g 9 procentų acto,

Saujos universalaus konservavimo prieskonių mišinio.

Konservavimui pomidorus specialistė pataria rinktis tvirtus, nedidelius, su plona odele ir nepernokusius.

Na, o didžiausiems entuziastams siūlome ir daugiau receptų.

Pomidorai, marinuoti su garstyčiomis
Receptas: Pomidorai, marinuoti su garstyčiomis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.2 / 83
Receptas
Ingredientai
Pomidorai: 1.00 kg
Laurų lapai: 2.00 vnt.
Pipirai: 10.00 vnt. (kvapniųjų žirnelių)
Garstyčios: 1.00 arbat. š. (1 - 2 sėklų)
Vanduo: 1.00 l (marinatui)
Actas: 150.00 ml (marinatui)
Druska: 2.00 valg. š. (marinatui)
Cukrus: 5.00 valg. š. (4,5 - marinatui)
Kaip gaminti
  1. Iš nurodytų marinato produktų išvirkite marinatą.
  2. Laurų lapelius, kvapiuosius pipirus ir garstyčių grūdelius sudėkite į stiklainius.
  3. Pomidorus nuplaukite, nusausinkite ir taip pat sudėkite į stiklainius.
  4. Užpilkite karštu marinatu, pridenkite dangteliais, statykite į puodą su karštu vandeniu ir neužvirdami kaitinkite 25–30 minučių. Sandariai užsukite dangtelius.
Knyga „Konservuojame namie“
Knyga „Konservuojame namie“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė

 

Suskleisti
Marinuoti žali pomidorai
Receptas: Marinuoti žali pomidorai
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.4 / 220
Receptas
Ingredientai
Pomidorai: 1.00 kg (žali nedideli)
Krapai: 1.00 sauja
Svogūnai: 2.00 vnt.
Vanduo: 3.00 l (marinatui)
Druska: 100.00 g (marinatui)
Cukrus: 50.00 g (marinatui)
Actas: 100.00 ml (marinatui)
Laurų lapai: 4.00 vnt. (marinatui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (žirnelių - marinatui)
Kaip gaminti
  1. Pomidorus gerai nuplaukite, nusausinkite ir sudėkite į švarius stiklainius.
  2. Įmeskite po kelis krapų stiebelius ar šakeles, suberkite nuluptus ir griežinėliais supjaustytus svogūnus.
  3. Išvirkite marinatą iš nurodytų produktų ir karštą užpilkite ant pomidorų. Palaikykite penkias minutes, tuomet nupilkite.
  4. Vėl užvirkite, užpilkite ant pomidorų ir sandariai užsukite. Stiklainius užklokite stora anklode ir palikite per naktį, vėliau laikykite šaltai.
Knyga „Konservuojame namie“
Knyga „Konservuojame namie“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė

 

Suskleisti
Pomidorai su cinamonu
Receptas: Pomidorai su cinamonu
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.0 / 95
Receptas
Ingredientai
Pomidorai: 2.00 kg
Česnakai: 1.00 vnt. (galvutės)
Petražolės: 1.00 sauja (šviežių)
Krapai: 1.00 sauja (šviežių)
Vanduo: 3.00 l (marinatui)
Laurų lapai: 4.00 vnt. (marinatui)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (marinatui)
Gvazdikėliai: 1.00 arbat. š. (marinatui)
Cinamonas: 1.00 arbat. š. (malto - marinatui)
Druska: 4.00 valg. š. (marinatui)
Cukrus: 300.00 g (marinatui)
Actas: 200.00 ml (obuolių - marinatui)
Kaip gaminti
  1. Išsivirkite marinatą: į puodą įpilkite vandens, suberkite prieskonius, druską ir cukrų. Užvirkite ir ant mažos ugnies kaitinkite 15 minučių. Palikite atvėsti.
  2. Pomidorus nuplaukite ir nusausinkite, česnaką nulupkite, žalumynus nuplaukite. Į atvėsusį marinatą įpilkite acto ir išmaišykite. Į sterilius indelius sudėkite pomidorus pramaišiui su česnakais, krapais ir petražolėmis.
  3. Užpilkite marinatu (jis turi būti kiek tąsus) ir pridenkite dangteliais, bet neužsukite. Dėkite indelius į didelį puodą su vandeniu, užvirinkite ir kaitinkite 20–25 minutes. Sandariai uždarykite.
Knyga „Konservuojame namie“
Knyga „Konservuojame namie“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė

 

Suskleisti
Marinuoti pomidorai su česnakų skiltelėmis
Receptas: Marinuoti pomidorai su česnakų skiltelėmis
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.4 / 154
Receptas
Ingredientai
Pomidorai: 5.00 vnt.
Česnakai: 5.00 skiltelės
Krapai: 1.00 sauja
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (kvapniųjų)
Laurų lapai: 3.00 vnt.
Vanduo: 1.00 l (marinatui)
Cukrus: 2.00 valg. š. (marinatui)
Druska: 1.00 valg. š. (marinatui)
Actas: 125.00 ml (marinatui)
Kaip gaminti
  1. Pomidorus nuplaukite, kiekvieną įpjaukite ir į vidų įkiškite po česnako skiltelę.
  2. Į švarius stiklainius sudėkite pomidorus, įmeskite krapų, pipirų, po lauro lapelį. Iš išvardytų produktų išvirkite marinatą ir karštą užpilkite ant pomidorų.
  3. Stiklainius dėkite į puodą su vandeniu ir pridenkite dangteliais. Vandenį užvirkite ir stiklainius dešimt minučių kaitinkite. Išėmę sandariai uždarykite.
Knyga „Konservuojame namie“
Knyga „Konservuojame namie“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė

 

Suskleisti
Džiovinti pomidorai aliejuje
Receptas: Džiovinti pomidorai aliejuje
6 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.6 / 14
Receptas
Ingredientai
Pomidorai: 2.00 kg (nedidelių)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Alyvuogių aliejus: 1000.00 ml
Česnakai: 7.00 skiltelės
Bazilikai: 1.00 žiupsnelis (šviežių pagal skonį)
Čiobreliai: 1.00 žiupsnelis (šviežių pagal skonį)
Raudonėliai: 1.00 žiupsnelis (šviežių pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Pomidorus nuplaukite, perpjaukite į keturias dalis, išimkite sėklytes. Pomidorų ketvirčius išdėliokite ant  popierinio rankšluosčio, kad susigertų sultys.
  2. Visus prieskonius sukapokite, sumaišykite su stikline aliejaus. Gerai nusausintus pomidorų gabalėlius aptepkite aliejumi ir sudėkite ant grotelių odelėmis žemyn.
  3. Orkaitės apačioje padėkite folija išklotą skardą skysčiui nubėgti. Pomidorus pagal skonį pasūdykite ir džiovinkite iki 100–110 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 6 valandas.
  4. Išdžiūvusius sudėkite į išplautus ir iškaitintus stiklinius indus, atvėsinkite, ant viršaus supilkite alyvuogių aliejų.

Pagaminsite per 30 min. (neskaičiuojant džiovinimo laiko).

 

Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis