Ką galima pasigaminti iš pomidorų žiemai, teiraujamės UAB „Rivona“ technologės Birutės Norkevičiūtės.
„Marinuoti pomidorai tinka didžiajai daliai receptų, kuriuose naudojami pomidorai, pavyzdžiui: ruošiant makaronų patiekalus, sriubas, troškinius, salotas, padažus. Visada namuose turiu marinuotų pomidorų, nes tai puikus pasirinkimas gaminant daugybę skirtingų patiekalų bei naudojant kaip garnyrą“, – sako specialistė.
Priminsime, kad UAB „Rivona“ konservavimo ceche gaminami silpnai rūgštūs marinuoti žali, raudoni pomidorai, pomidorai savo sultyse, asorti. Asorti sudaro kelios skirtingos daržovės – pomidorai ir agurkai. Taip pat gaminama „Charčio sriuba“, kurios didžiąją dalį sudaro būtent pomidorai.
B.Norkevičiūtės teigimu, užsiauginus didelį pomidorų derlių galima gamintis įvairiausius patiekalus – nuo salotų iki konservuotų daržovių. Technologė dalinasi savo išbandytu marinuotų raudonų pomidorų receptu.
Marinatui jums reikės:
895 g vandens,
41 g druskos,
28 g cukraus,
98 g 9 procentų acto,
Saujos universalaus konservavimo prieskonių mišinio.
Konservavimui pomidorus specialistė pataria rinktis tvirtus, nedidelius, su plona odele ir nepernokusius.
Na, o didžiausiems entuziastams siūlome ir daugiau receptų.
- Iš nurodytų marinato produktų išvirkite marinatą.
- Laurų lapelius, kvapiuosius pipirus ir garstyčių grūdelius sudėkite į stiklainius.
- Pomidorus nuplaukite, nusausinkite ir taip pat sudėkite į stiklainius.
- Užpilkite karštu marinatu, pridenkite dangteliais, statykite į puodą su karštu vandeniu ir neužvirdami kaitinkite 25–30 minučių. Sandariai užsukite dangtelius.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Pomidorus gerai nuplaukite, nusausinkite ir sudėkite į švarius stiklainius.
- Įmeskite po kelis krapų stiebelius ar šakeles, suberkite nuluptus ir griežinėliais supjaustytus svogūnus.
- Išvirkite marinatą iš nurodytų produktų ir karštą užpilkite ant pomidorų. Palaikykite penkias minutes, tuomet nupilkite.
- Vėl užvirkite, užpilkite ant pomidorų ir sandariai užsukite. Stiklainius užklokite stora anklode ir palikite per naktį, vėliau laikykite šaltai.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Išsivirkite marinatą: į puodą įpilkite vandens, suberkite prieskonius, druską ir cukrų. Užvirkite ir ant mažos ugnies kaitinkite 15 minučių. Palikite atvėsti.
- Pomidorus nuplaukite ir nusausinkite, česnaką nulupkite, žalumynus nuplaukite. Į atvėsusį marinatą įpilkite acto ir išmaišykite. Į sterilius indelius sudėkite pomidorus pramaišiui su česnakais, krapais ir petražolėmis.
- Užpilkite marinatu (jis turi būti kiek tąsus) ir pridenkite dangteliais, bet neužsukite. Dėkite indelius į didelį puodą su vandeniu, užvirinkite ir kaitinkite 20–25 minutes. Sandariai uždarykite.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Pomidorus nuplaukite, kiekvieną įpjaukite ir į vidų įkiškite po česnako skiltelę.
- Į švarius stiklainius sudėkite pomidorus, įmeskite krapų, pipirų, po lauro lapelį. Iš išvardytų produktų išvirkite marinatą ir karštą užpilkite ant pomidorų.
- Stiklainius dėkite į puodą su vandeniu ir pridenkite dangteliais. Vandenį užvirkite ir stiklainius dešimt minučių kaitinkite. Išėmę sandariai uždarykite.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Pomidorus nuplaukite, perpjaukite į keturias dalis, išimkite sėklytes. Pomidorų ketvirčius išdėliokite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų sultys.
- Visus prieskonius sukapokite, sumaišykite su stikline aliejaus. Gerai nusausintus pomidorų gabalėlius aptepkite aliejumi ir sudėkite ant grotelių odelėmis žemyn.
- Orkaitės apačioje padėkite folija išklotą skardą skysčiui nubėgti. Pomidorus pagal skonį pasūdykite ir džiovinkite iki 100–110 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 6 valandas.
- Išdžiūvusius sudėkite į išplautus ir iškaitintus stiklinius indus, atvėsinkite, ant viršaus supilkite alyvuogių aliejų.
Pagaminsite per 30 min. (neskaičiuojant džiovinimo laiko).