„Įvairūs jūros dumblių gaminiai įsitvirtina tarp kitų maisto produktų, kurie vadinami supermaistu: bolivinių balandų, šilauogių, avokadų, batatų ar lapinių kopūstų. Gaminių iš jūros dumblių paklausa pernai buvo daugiau negu pusantro karto didesnė lyginant su 2019 metais. Todėl galima sutikti su dietistais bei sveikos mitybos ekspertais, teigiančiais, jog būtent šios gėrybės iš jūros gelmių šiemet pasaulyje taps ryškia supermaistui priskiriamų produktų žvaigžde, o patiekalų su šiuo ingredientu įvairovė smarkiai išsiplės“, – teigia pranešime žiniasklaidai cituojama „Maximos“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė.
E.Dapkienė pastebi, kad pernai labiausiai didėjo iš jūržolių gaminamų užkandžių ir traškučių pardavimai. Taip pat jūros dumblių produktų paklausa atspindėjo ir augantį Japonijos bei Tailando virtuvių populiarumą.
Džiovinti ir suslėgti jūros dumblių lapeliai savo skoniu primena špinatus.
„Įprasta, kad džiovintų jūros dumblių produktai labiausiai siejami su sušiais, tačiau iš šių gėrybių galima lengvai pasigaminti ir gausybę kitokių sveikų patiekalų – užkandžių, salotų ir net sriubų“, – teigia maisto gaminimo ekspertė Brigita Baratinskaitė.
Ji atkreipia dėmesį, kad jūros dumblių produktuose gausu A ir B grupės vitaminų, taip pat – folio rūgšties, polinesočiųjų riebiųjų rūgščių, vitaminų C, D ir K, kalio ir geležies. Šie produktai dar turtingi jodo, kuris reikalingas tinkamai skydliaukės veiklai.
Džiovinti ir suslėgti jūros dumblių lapeliai savo skoniu primena špinatus. Jie puikiai dera su makaronais ar ryžiais, tinka garnyrams. B.Baratinskaitė siūlo namuose išbandyti tris paprastus receptus ir mėgautis skoniais, kuriuos padeda sukurti jūržolių gaminiai.
Lengva ir sušildanti daržovių sriuba
Ingredientai:
- 2-3 lapeliai „Nori“ jūros dumblių;
- 0,5 paprikos;
- keli kopūsto lapai;
- 1 svogūnas;
- 2 skiltelės česnako;
- kubelis vištienos sultinio;
- keli griežinėliai imbiero;
- 1 žalioji citrina (laimo);
- 1 šaukštas alyvuogių aliejaus;
- 1 šaukštelis džiovintų bazilikų;
- 1 šaukštelis ciberžolės;
- žiupsnelis maltų kajeno pipirų.
Gaminimas:
1. Sriubos puode pakaitinkite aliejų. Suberkite baziliką, ciberžolę, kajeno pipirus, smulkintą svogūną ir česnaką. Viską sumaišykite ir pakepinkite kelias minutes.
2. Sudėkite į puodą susmulkintą papriką, kopūstą ir pakaitinkite maišydami maždaug minutę. Supilkite vištienos sultinį, įmeskite sutrinto imbiero ir užvirkite. Išjunkite kaitrą ir į puodą įspauskite žaliosios citrinos sulčių, sudėkite jūros dumblių lapelius.
3. Leiskite 5 minutes pastovėti ir tada galite patiekti dubenėliuose.
Užkandis su tunu
Ingredientai:
- 3 lapeliai „Nori“ jūros dumblių;
- 1 maža skardinė konservuoto tuno;
- 1 morka;
- 1 agurkas;
- šiek tiek poro;
- sezamų sėklų;
- 2 šaukštai majonezo;
- keli lašai „Tabasco“ arba kito aštraus padažo.
Gaminimas:
1. Sumaišykite tuną su majonezu, sutarkuokite morką ir agurką plonais šiaudeliais, susmulkinkite porą.
2. Perpjaukite jūros dumblių lapelius per pusę ir ant jų dėkite su majonezu sumaišytą tuną, tada – daržoves, o ant viršaus pabarstykite sezamo sėklų ir galiausiai užlašinkite aštraus padažo.
Greitai paruošiamos salotos
Ingredientai:
- 10 lapelių „Nori“ jūros dumblių;
- 1 šaukštas sojos padažo;
- 2 šaukštai sezamų aliejaus;
- 1 šaukštas ryžių acto;
- 2 šaukštai vandens;
- griežinėlis šviežio imbiero;
- 1 skiltelė česnako;
- 1 šaukštas sezamo sėklų;
- sauja susmulkintų svogūnų laiškų.
Gaminimas:
1. Sukarpykite arba supjaustykite jūros dumblių lapelius maždaug 1 cm pločio juostelėmis, sudėkite į dubenį.
2. Sumaišykite sojos padažą, sezamų aliejų, actą, vandenį, sutrintą imbierą bei sutrintą skiltelę česnako.
3. Pasigamintą padažą supilkite ant jūros dumblių juostelių – leiskite padažui į jas įsigerti, švelniai maišydami 1-2 minutes. Ant viršaus užberkite sezamo sėklų ir svogūno laiškų.