„Būtų sunku išvardyti visus svogūnų teikiamus privalumus, nes jų – daugybė. Be to, ruošiant maistą juos galima naudoti bene visur, o dedamą kiekį galima lengvai derinti prie valgymo įpročių. Produkto universalumas yra būtinas norint jį dažnai įtraukti į savo maisto racioną, o svogūnai šia savybe tikrai pasižymi“, – pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė.
Maisto ekspertė sako, jog, nepaisant susiformavusio įpročio, kad svogūnas – prieskoninė daržovė gaminiuose, jį galima naudoti kur kas universaliau. „Daugelis nustebtų paragavę patiekalų, kuriuose pagrindinis ingredientas – svogūnas. Galiu užtikrinti, kad jie – ne vien sveiki, bet ir pasižymintys naujų skonių kombinacijomis. Tad siūlyčiau nedelsti ir išbandyti – galbūt suprasite, kad ši seniai patiekaluose naudojama daržovė gali pasiūlyti kur kas daugiau, nei manėte iki šiol“, – sako maisto ekspertė ir siūlo išbandyti 3 patiekalus, kurių žvaigždė – svogūnas.
Svogūnų pyragas su sūriu
Ingredientai:
- 1 kg svogūnų;
- 0,5 kg bemielės sluoksniuotos tešlos;
- 250 g fermentinio sūrio;
- 4 kiaušiniai;
- 4 valg. šaukšt. grietinės;
- 1 sultinio kubelis;
- krapų;
- petražolių;
- druskos;
- pipirų.
Gaminimas:
1. Nulupkite svogūnus ir supjaustykite plonais pusžiedžiais. Keptuvėje troškinkite apie 20 minučių tol, kol suminkštės.
2. Inde suplakite kiaušinius, sudėkite grietinę, druską, pipirus, krapus ir petražoles. Įdėkite pakepintus svogūnus ir sutarkuotą fermentinį sūrį. Viską tarpusavyje sumaišykite.
3. Atšildytos tešlos dalimi išklokite kepimo indą ir paskirstykite masę. Likusią tešlą dėkite ant pyrago viršaus.
4. Iki 190°C temperatūros įkaitintoje orkaitėje kepkite pyragą apie 40 minučių.
Svogūnų sriuba
Ingredientai:
- 1 kg svogūnų;
- 250 g sviesto;
- 200 g fermentinio sūrio;
- druskos;
- pipirų.
Gaminimas:
1. Svogūnus supjaustykite pusžiedžiais, o sviestą puode ištirpinkite. Sudėkite svogūnus ir ant nedidelės ugnies patroškinkite apie 30 minučių. Pagal skonį pagardinkite pipirais ir druska.
2. Puode verdančius svogūnus užpilkite 1 litru vandens ir užkaiskite. Virkite 20 minučių.
3. Sriubą pagardinkite fermentiniu sūriu.
Svogūnų džemas
Ingredientai:
- 2 kg svogūnų;
- 200 g cukraus;
- 100 ml acto;
- 60 ml alyvuogių aliejaus;
- 2 apelsinai;
- 3 skiltelės česnako;
- druskos;
- pipirų.
Gaminimas:
1. Juostelėmis supjaustykite nuluptus svogūnus. Įdėkite juos ant aliejumi įkaitintos keptuvės. Vis pamaišydami kepkite apie 20 minučių.
2. Susmulkinkite česnaką ir kepinkite dar 15 minučių. Įberkite cukrų, druską, pipirus, įpilkite actą ir sultis, išspaustas iš apelsinų. Išmaišius kaitinkite ant nedidelės ugnies tol, kol nebeliks skysčio (gali trukti iki 2 valandų).
3. Karštus svogūnus sudėkite į stiklainius, dangtelius tik uždėkite, bet neužsukite. Į puodo dugną įdėkite rankšluostį ir ant jo sudėkite stiklainius. Puodą užpilkite vandeniu, kad stiklainius apsemtų iki pusės. Užvirus puodą kaitinkite 15–20 minučių.
4. Stiklainius gerai užsukite ir palikite atvėsti, uždengę šiltu apklotu.