1. Nuplaukite riešutus, nuvarvinkite, paskleiskite ant popieriumi išklotos skardos ir skrudinkite 200°C temperatūros orkaitėje maždaug valandą, atvėsinkite. Jei skrudinate riešutus su luobelėmis, jas pašalinkite.
2. Sutrinkite riešutus virtuvės kombainu. Įpilkite šlakelį riešutų aliejaus. Įberkite cukraus – pagaminsite saldų sviestą, arba žiupsnelį druskos.
Plačiau skaitykite: Kaip paruošti sveikesnius sumuštinius
- Nuo obuolio nulupkite žievelę, išimkite sėklalizdžius ir supjaustykite plonomis riekelėmis.
- Visas batono riekeles aptepkite žemės riešutų sviestu. Ant vienos riekelės sudėkite obuolio griežinėlius ir suvožkite riekeles taip, kad suvožtinio viduje būtų žemės riešutų sviestu apteptos batono riekių puselės.
- Dubenėlyje kiaušinius išplakite su žiupsneliu muskato, cinamono ir citrinos sultimis. Suvožtinį įmerkite į šį plakinį taip, kad visas pasidengtų kiaušinių mase.
- Keptuvę ištepkite šlakeliu aliejaus ir įdėkite gabalėlį sviesto. Kepkite įkaitintoje keptuvėje po maždaug 1 minutę iš abiejų pusių.
- Iškepusius skrebučius išimkite į lėkštę. Apšlakstykite klevų sirupu ir papuoškite obuolių skiltelėmis. Patiekite nedelsiant. Skanaus!
1. Dideliame dubenyje ar virtuvės kombaino inde iki purumo išsukite sviestą, tuomet sudėkite riešutų sviestą ir išsukite, kol gerai susimaišys.
2. Suberkite abiejų rūšių cukrų ir vėl gerai išsukite, kol masė taps vientisa. Įmuškite kiaušinį, vėl maišykite iki vientisumo.
3. Kitame dubenyje sumaišykite visus sausuosius ingredientus: miltus, druską, kepimo miltelius.
4. Suberkite sausuosius ingredientus į sviesto-cukraus masę ir pasukite tik tiek, kad susimaišytų. Masė bus lipni ir trupanti – taip ir turi būti. Padalinkite gautą masę į dvi dalis ir iš kiekvienos greitai suridenkite nestorą ritinį. Kiekvieną jų suvyniokite į maistinę plėvelę ir dėkite į šaldymo kamerą 30 min.
5. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C temperatūros, dvi skardas išklokite kepimo popieriumi.
6. Išimkite iš šaldymo kameros tešlos ritinius, išvyniokite ir aštriu peiliu pjaustykite 6–8 mm storio riekelėmis. Dirbkite greitai, nes tešla turi išlaikyti kietumą, kol jūs ją pjaustote (kitaip ims byrėti).
7. Dėkite sausainius į skardas, galite kiek suploti viršų šakute, padarydami gražų raštą, ir kiškite skardas į įkaitusią orkaitę. Kepkite 10–12 min., kol krašteliai taps švelniai rusvi.
8. Leiskite atvėsti ir skanaukite!
1. Iš pakelio išimtą tofu nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir supjaustykite stambokais kubeliais.
2. Iš apelsino sulčių, šaukšto sezamų aliejaus, keleto šaukštų sojos padažo ir prieskonių paruoškite marinatą; į jį įspauskite ir česnaką. Sudėkite tofu kubelius į skystį ir retsykiais gabalėlius jame pavartydami palikite pasimarinuoti apie 20–30 min.
3. Riešutus nuplaukite, palikite nudžiūti, o vėliau šiek tiek paskrudinkite orkaitėje arba sausoje keptuvėje.
4. Daržovių skustuku plonomis juostelėmis išilgai supjaustykite morką, agurką ir cukiniją.
5. Šlakelyje aliejaus vartydami apkepkite marinuoto tofu gabalėlius, kad pagelstų iš visų pusių.
6. Riešutus ir daržoves sumaišykite su užpilu iš balzaminio acto, sojos padažo ir sezamų aliejaus. Ant viršaus užberkite tofu gabalėlius iš keptuvės.
1. Dideliama dubenyje gerai išmaišykite abiejų rūšių kopūsto juosteles su druska, tada perkelkite į didelį sietą ar koštuvą ir leiskite taip pabūti porą valandų – per tą laiką kopūstai suminkštės. Nesijaudinkite, vėliau kopūstai tikrai nebus per sūrūs.
2. Berkite suminkštėjusius kopūstus atgal į dubenį, sudėkite špinatus.
3. Kitame mažesniame dubenyje sumaišykite žaliųjų citrinų (laimo) sultis, garstyčias, kuminą. Į šį mišinį plona srovele pilkite aliejų ir nuolatos maišykite, turite gauti emulsiją primenantį padažą.
4. Pilkite padažą ant salotų, išmaišykite, berkite žemės riešutus ir šviežiai maltų juodųjų pipirų pagal skonį (o gal norėsis ir daugiau druskos – ragaukite). Salotas galima valgyti iškart, o šaldytuve pabuvę jų likučiai bus skanūs ir kitą dieną.
- Orkaitę įkaitinkite iki 180°C.
- Į gilią keptuvę įpilkite 1 šaukštą aliejaus ir ant vidutiniškai kaitrios ugnies kepinkite svogūnus, česnakus ir saldžiąsias paprikas, kol suminkštės ir pasidarys bemaž permatomi.
- Išimkite iš keptuvės daržoves ir padėkite atskirai. Supilkite į keptuvę likusį aliejų ir apkepinkite vištienos gabalėlius iš abiejų pusių. Sudėkite anksčiau apkepintas daržoves.
- Tada į mažą prikaistuvį dėkite žemės riešutų sviestą, supilkite sultinį, suberkite ciberžolių miltelius, kalendras, kmynus, raudonųjų pipirų gabalėlius, druską, pipirus ir kaitinkite ant lėtos ugnies.
- Kaitinkite ir maišykite, kol gerai susimaišys (apie 5 minutes).
- Vištienos gabalėlius sudėkite į karščiui atsparų indą ir apipilkite padažu. Kepkite, kol vištiena pasidarys labai minkšta (apie 30 minučių).
Receptą atsiuntė Rūta Kniežaitė
1. Minkštą kambario temperatūros sviestą ir kreminį žemės riešutų sviestą išplakite elektriniu plaktuvu iki vientisos masės. Geriausia, jeigu šie produktai bus vienodos temperatūros, todėl jau iš vakaro galite išimti sviestą iš šaldytuvo ir su žemės riešutų sviestu palikti kambario temperatūroje.
2. Į išplaktą sviestą suberkite miltelinį cukrų ir išplakite iki vientisos masės. Sausainius susmulkinkite iki smulkių trupinukų ir taip pat suberkite į dubenį. Supilkite vanilės ekstraktą. Sumaišykite visus produktus iki vientisos masės.
3. Dubenį uždenkite maistine plėvele, įdėkite į šaldytuvą ir palaikykite apie 1 valandą. Po šio laiko formuokite triufelius: imkite po arbatinį šaukštelį masės ir tarp delnų darykite nedidelius apvalius kamuolėlius. Dėkite juos ant lėkštės ar ant padėklo (geriausia – ištiesto kepimo popieriumi) taip, kad nesiliestų. Kai paruošite visus triufelius, perdėkite padėklą su jais į šaldytuvą.
4. Tuo metu pasiruoškite šokoladą glaistui: galite jį ruošti garų vonelėje arba mikrobangų krosnelėje:
⇒ Jei ruošiate garų vonelėje. Pasiruoškite garų vonelę: į vidutinio dydžio puodą įpilkite šiek tiek vandens. Paimkite dubenį, kurį galėtumėte uždėti ant puodo viršaus taip, kad jis laikytųsi, bet dugnu neliestų vandens (įsitikinkite, kad dubuo neliečia vandens – tai labai svarbu). Į šį dubenį sudėkite gabalėliais sulaužytą šokoladą. Kaitinkite puodą ant vidutinio stiprumo ugnies, maišydami dubenėlyje esantį šokoladą. Puode užvirus vandeniui, ims kilti garai, kurie šildys ant jo esantį dubenėlį, ir tuomet produktai ims tirpti. Kaitinkite, kol šokoladas ištirps ir iš karto išjunkite ugnį. Intensyviai maišykite šokoladą, kol gausite visiškai vientisą masę. Neperkaitinkite šokolado ir neleiskite jam užvirti.
⇒ Jei ruošiate mikrobangų krosnelėje. Gabalėliais sulaužykite ir į dubenėlį sudėkite pieninį šokoladą. Kaitinkite jį mikrobangų krosnelėje, nuolat išimdami ir pamaišydami. Kai tik matote, kad šokoladas beveik visiškai ištirpo, liko tik nedideli gabalėliai, intensyviai maišykite masę, kol ir jie ištirps. Neperkaitinkite šokolado ir neleiskite jam užvirti.
5. Išimkite triufelius iš šaldytuvo. Imkite po vieną triufelį šaukštu, pasmeikite jį šakute ar mediniu iešmeliu. Įmerkite į tirpintą šokoladą ir pasukinėkite taip, kad triufelis pasidengtų šokoladu tolygiai iš visų pusių. Tuomet atsargiai perdėkite ant lėkštės ar padėklo bei vėl dėkite į šaldytuvą, kol pasiruošite juodojo šokolado glaistą.
6. Juodąjį šokoladą taip pat ištirpinkite garų vonelėje ar mikrobangų krosnelėje. Paruoštą šokoladą supilkite į konditerinį maišelį su itin plonu apvaliu antgaliu ir dekoruokite triufelius. Jei neturite konditerinio maišelio, šokoladą supilkite į paprastą maišelį ir vieną jo kamputį nukirpkite – taip pasigaminsite tą patį „naminį“ konditerinį maišelį. Svarbu tik tai, kad nenukirptumėte maišelio kampo per plačiai, nes tokiu atveju šokolado bėgs daug ir bus sunku gražiai dekoruoti triufelius.
7. Paruoštus triufelius dėkite atgal į šaldytuvą ir palaikykite, kol šokoladas visiškai sustings. Laikykite šaldytuve iki patiekimo, nes kambario temperatūroje triufeliai gana greitai suminkštėja.
Pastaba: dalį triufelių galite glaistyti pieniniu šokoladu ir dekoruoti juoduoju šokoladu, o kitą dalį – atvirkščiai. Pagal tai apskaičiuokite, kiek reikės skirtingų rūšių šokolado.
Plačiau skaitykite: RUOŠIAME SAVAITGALIO DESERTĄ: Žemės riešutų sviesto triufeliai
1. Atskirkite kiaušinių trynius nuo baltymų. Trynius išplakite su cukrumi. Baltymus išplakite iki standžių putų.
2. Į trynius supilkite aliejų, paplakite, tada berkite miltus, kepimo miltelius, supilkite pieną ir gerai išmaišykite.
3. Riešutus paskrudinkite orkaitėje ir padalinkite perpus. Pusę pasilikite pabarstyti ant kekso viršaus.
4. Į tešlą sudėkite dalį riešutų, sukrėskite baltymus ir išmaišykite.
5. Kepimo formą ištepkite sviestu (galima ir aliejumi).
6. Tešlą padalinkite į dvi dalis. Vieną dalį supilkite į kepimo formą, kitą dalį sumaišykite su kakava ir supilkite ant viršaus.
7. Viršų pabarstykite likusiais riešutais. Kepkite apie 40 minučių 200 laipsnių karščio orkaitėje.
8. Kai iškeps, palaukite, kol atvės ir apibarstykite milteliniu cukrumi.
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite 22 cm skersmens kepimo indą.
2. Sausainius smukiai sutrupinkite ir sumaišykite su tirpintu sviestu. Gauta lipnia mase išklokite kepimo indo dugną ir sieneles.
3. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 10 minučių. Išimkite iš orkaitės ir atvėsinkite.
4. Į kitą kepimo indą sudėkite griežinėliais supjaustytus bananus.
5. Apšlakstykite 2 valg. š. sviesto ir apibarstykite 3 valg. š. rudojo cukraus.
6. Kepkite iki 180 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje 30 min., retkarčiais pamaišydami. Išimkite iš orkaitės ir atvėsinkite.
7. Grietinėlę suplakite iki standžių putų ir padėkite į šaldytuvą.
8. Dubenyje plaktuvu iki vientisos masės išplakite miltelinį cukrų ir maskarponę.
9. Įmaišykite žemės riešutų sviestą, auksaspalvį sirupą ir vėl plakite.
10. Lengvai ir atsargiai įmaišykite suplaktą grietinėlę.
11. Galiausiai į kremą įmaišykite visiškai atvėsusius keptus bananus.
12. Paruoštą kremą tolygiai paskleiskite ant atvėsusio šokoladinio pyrago pagrindo.
13. Pieniinį šokoladą sulaužykite nedideliais gabalėliais, suberkite į dubenėlį su 3 valg. š. grietinėlės.
14. Pakaitinkite mikrobangų krosnelėje apie minutę ir sumaišykite – šokoladas turi ištirpti. Turite gauti vientisą masę.
15. Tirpintu šokoladu aptepkite pyrago viršų. Apibarstykite kapotais sūdytais žemės riešutais.
16. Dėkite į šaldytuvą ir šaldykite bent 4–6 valandas arba per naktį, kol pyrago įdaras sustings.
Receptas iš tinklaraščio „Saulėta virtuvė“
- Pyrago pagrindo ingredientus sudėkite į maisto smulkintuvą ir sutrinkite iki vientisos masės – tik nepersistenkite ir nepagaminkite riešutų sviesto. Vis įpilkite augalinio pieno, kad konsistencija nebūtų pernelyg tiršta. Gauta mase išklokite apvalią torto formą taip, kad būtų uždengtas ir dugnas, ir kraštai.
- Dabar į maisto smulkintuvą sumeskite įdaro ingredientus ir trinkite, kol gausite vientisą masę. Supilkite ją ant pyrago pagrindo ir apibarstykite šokolado pabarstukais. Dabar dėkite į šaldytuvą ir palikite 3-4 valandoms.
- Iš pradžių pasiruoškite saldainių „Marshmallow“ masę. Ją galite pasiruošti jau prieš dieną ar net kelias dienas.
- Dubenyje elektriniu plaktuvu išplakite kiaušinio baltymą, cukraus sirupą ir druską. Plakite apie 5 minutes, kol gausite standžias putas.
- Sumažinkite plaktuvo greitį ir suberkite miltelinį cukrų. Išplakite iki vientisos masės.
- Supilkite vanilės ekstraktą iš išmaišykite.
- Sandariame indelyje šią masę galite laikyti iki dviejų savaičių.
- Folijos lakštu išklokite 20x30 cm dydžio indą.
- Paruoškite apatinį šokolado sluoksnį. Šokoladą sulaužykite gabalėliais ir sudėkite į dubenėlį kartu su riešutų sviestu.
- Kaitinkite mikrobangų krosnelėje, pamaišydami kas pusę minutės, kol gausite visiškai vientisą masę.
- Paruoštą šokoladą supilkite į indą, kuriame sluoksniuosite desertą. Paviršių išlyginkite.
- Dėkite indą į šaldytuvą ir palaikykite, kol šokoladas visiškai atšals ir sustings, apie 30 minučių.
- Paruoškite nugos sluoksnį. Sviestą sudėkite į vidutinio dydžio prikaistuvį ir ištirpinkite ant vidutinio dydžio ugnies.
- Suberkite cukrų ir pieną. Kaitinkite nuolat maišydami, kol cukrus ištirps ir masė užvirs.
- Sumažinkite ugnį iki mažos ir kaitinkite 5 minutes, kartais pamaišydami.
- Nuimkite prikaistuvį nuo ugnies ir sudėkite „Marshmallow“ masę, riešutų sviestą ir vanilės ekstraktą.
- Išmaišykite iki vientisos masės. Įmaišykite stambiai smulkintus sūdytus žemės riešutus.
- Paruoštą nugos sluoksnį tolygiai užpilkite ant sustingusio apatinio šokolado sluoksnio.
- Dėkite į šaldytuvą ir palaikykite apie 30 minučių, kol visiškai atvės.
- Paruoškite karamelės sluoksnį. Į prikaistuvį suberkite cukrų ir supilkite vandenį. Kaitinkite ant vidutinės ugnies, nuolat maišydami, kol cukrus ištirps. Stebėkite, kad ant prikaistuvio sienelių neliktų cukraus kristalų.
- Cukrui ištirpus, ugnį padidinkite iki didelės. Nustokite maišyti masę, tiesiog, laikydami už prikaistuvio rankenos, lengvai jį judinkite sukamaisiais judesiais.
- Maždaug už minutės masė turi pradėti burbuliuoti, o dar po kelių minučių iš šviesaus gintaro spalvos ji turi pavirsti į vidutiniškai tamsią karamelę.
- Kai tik karamelės spalva tampa vidutiniškai tamsi, iš karto sudėkite į prikaistuvį sviestą ir išmaišykite, kol ištirps.
- Nuimkite prikaistuvį nuo ugnies ir iš karto lėtai, nuolat maišydami, supilkite grietinėlę. Ją pilkite ypač atsargiai, nes karamelė ims labai stipriai burbuliuoti ir gali jus skaudžiai nudeginti.
- Paruoštą karamelę tolygiai užpilkite ant sustingusio nugos sluoksnio.
- Dėkite į šaldytuvą ir palaikykite apie 30 minučių, kol sustings.
- Paruoškite viršutinį šokolado sluoksnį. Šokoladą sulaužykite gabalėliais ir sudėkite į dubenėlį kartu su riešutų sviestu.
- Kaitinkite mikrobangų krosnelėje, pamaišydami kas pusę minutės, kol gausite visiškai vientisą masę.
- Paruoštą šokoladą tolygiai supilkite ant karamelės sluoksnio.
- Dėkite į šaldytuvą ir palaikykite apie 60 minučių, kol visiškai atvės ir sutvirtės.
- Prieš patiekdami, supjaustykite norimo dydžio gabalėliais ir valandėlę palaikykite kambario temperatūroje.
- Pirmiausia reikės 24 cm. skersmens tortinės ir saldintos kavos torto sulaistymui.
- Pasiruoškite biskvitus.
- Kiaušinius išplakite su cukrumi, druska ir vanile.
- Ant viršaus dėkite rududu kremą ir grietinę.
- Plakite, kol gausite vientisą masę, be jokių gumuliukų.
- Įmaišykite miltus ir kepimo miltelius.
- Tešlą padalinkite į keturias lygias dalis.
- Kiekvieną jų paskleiskite po tortinės dugną, išklotą kepimo popieriumi.
- Kepkite 180-200 laipsnių temperatūroje.
- Iškeptus, išimkite iš tortinės ir leiskite atvėsti.
- Karamelinį kremą paruošite labai paprastai, tiesiog suplakite rududu su sviestu ir įmaišykite riešutus. Atidėkite.
- Grietinėlę, iki standumo, išplakite su cukrumi ir vanile. Atidėkite.
- Surinkite tortą.
- Į paruoštą tortinę dėkite vieną biskvitą, lengvai sulaistykite saldinta kava ir aptepkite plonu sluoksniu nutellos.
- Ant viršaus užtepkite pusę grietinėlės.
- Dėkite antrą biskvitą, vėl lengvai sulaistykite saldinta kava ir aptepkite visu kiekiu karamelinio kremo.
- Ant karamelės klokite trečią biskvitą, sulaistykite kava, aptepkite nutella ir likusia grietinėle.
- Uždenkite paskutiniu biskvitu ir apšlakstykite likusia kava. Pastatykite į šaldytuvą sustingti.
- Kremui skirtą nutellą, iki vientisos masės, suplakite su sviestu. Aptepkite sustingusio torto kraštus ir viršų. Dar kelioms valandoms pastatykite į šaldytuvą.
Receptas iš: g-blogas.lt