Sostinėje veikianti maisto prekių parduotuvė „Eastanbul“ savo pirkėjams siūlo daugiau kaip 200 rūšių prieskonių, o jos atstovai pranešime žiniasklaidai dalijasi 9 iš jų – ir populiarių, ir mažiau girdėtų – panaudojimo ruošiant patiekalus patarimais.
1. Žagrenis (sumac)
Tai tamsiai raudonos spalvos džiovintos, smulkintos, švelniai rūgštaus skonio žagrenio uogos. Šis prieskonis dažnai naudojamas Viduržemio jūros regiono ir Vidurio Rytų virtuvėse. Dėl savo savybės suteikti patiekalams rūgštų poskonį, žagrenis nuo seno buvo naudojamas vietoje citrinos arba acto. Tinka pagardinti žuvies, vištienos patiekalams, jį galima naudoti salotose vietoje citrinų sulčių, sumaišytas su natūraliu jogurtu šis prieskonis padeda paruošti pikantišką padažą kebabams ar šašlykams, tinka pabarstyti ant humuso.
2. Ceilono cinamono lazdelės
Ceilono cinamonas iš Šri Lankos – aukščiausios kokybės prieskonis, retesnis bei brangesnis nei paprastos cinamono lazdelės, gaunamas iš vidinės tropinių cinamono medžių žievės. Dėl savo saldaus, pikantiško skonio Ceilono cinamonas yra plačiai naudojamas konditerijoje, pudingų, kremų, šokolado ar kitų desertų gamyboje. Jo taip pat dedama į karštus gėrimus (kavą, arbatą), padažus, sumaltu barstomi vaisiai, gardinami pikantiški, mėsos ir žuvies patiekalai, troškiniai, sriubos.
3. Ciberžolė
Dėl išskirtinės geltonos spalvos, pikantiško aromato bei ryškaus skonio ciberžolė yra neretai vadinama „prieskonių karaliene“. Ji itin tinka pagardinti ryžių, bulgur kruopų bei daržovių patiekalams.
Sustiprinti imunitetui rekomenduojama kas rytą, prieš valgį išgerti po stiklinę karšto vandens su keliais šaukšteliais ciberžolės miltelių.
4. Šafranas
Tai gurmanų aukštai vertinamas prieskonis, gaunamas iš aromatingų daržinio kroko purkų. Brangiausias pasaulyje prieskonis yra malonaus, švelnaus aromato ir turi ypatingą savybę suteikti patiekalams ryškią geltoną spalvą. Jis naudojamas saldumynams, ryžių, žuvies patiekalams pagardinti, gėrimams aromatizuoti, užpylus karštu vandeniu gali būti geriamas kaip arbata, o prieskonio aromatas geriausiai atsiskleidžia įbėrus jį į šiltą (bet ne karštą) patiekalą, gėrimą.
5. Harissa
Tai įvairių prieskonių mišinys, kurį sudaro malta aitrioji paprika, maltos kalendros sėklos, malti kmynai, česnako granulės, malta saldžioji paprika, druska. Tinka pagardinti mėsai, sriuboms, daržovių troškiniams, kuskusui, humusui ir net greitojo maisto patiekalams, natūraliam jogurtui, puikiai tinka avienos patiekalams.
6. Juodosios paprikos dribsniai (urfa isot)
Tai unikalus prieskonis, gaminamas iš lėtai orkaitėje išdžiovintų paprikos pipirų, turintis ryškų, dūminį skonį su citruso užuominomis. Juodosios paprikos dribsniai puikiai tinka pabarstyti ant salotų, žuvies, mėsos ir paukštienos patiekalams pagardinti.
7. Tonka pupelės
Iš Brazilijos kilusios tonka pupelės vartojamos saldiems kepiniams, desertams paskaninti, kremams, ledams, sirupams gaminti. Patiekalams šios pupelės suteikia vanilės kvapą. Yra keli pupelių naudojimo būdai: jų galima patarkuoti į gaminį arba pavirti piene, grietinėlėje ar vandenyje. Virti reikėtų apie 10 minučių, kol pupelė suteiks skysčiui savo aromatą, vėliau kvapnų pieną ar vandenį naudoti ruošiant įvairius patiekalus, desertus. Taip pupelę galima virti iki 10 kartų.
8. Septynių prieskonių mišinys
Šis prieskonių mišinys ypač tinkamas visų mėsos rūšių marinavimui. Mišinį sudaro paprika, pipirai, čiobreliai, krapai, žagrenis, kuminas bei ožragė.
9. Rūkyta malta saldžioji paprika
Šis dūmu dvelkiantis prieskonis dažniausiai vartojamas ruošiant žuvies, mėsos ir paukštienos patiekalus – troškinius, sriubas. Verta jį prisiminti ir gaminant pomidorų padažus, ispanų virtuvės patiekalus.