Su 15 diena! Metinė prenumerata vos 7,99 Eur+DOVANA
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prabangus pusę metų šaltai rūkytas kumpis grąžina prie senolių tradicijų

Vis dažniau su nostalgija gręžiamės į vaikystės namus, ieškodami anuomet ragautų tikrų ir natūralių, o ne „paaštrintų“ įvairiais cheminiais priedais skonių. Džiugu, kad gamintojai atliepia šį pirkėjų poreikį ir investuoja į gilias lietuviškas tradicijas turinčių produktų kūrimą.
Kumpis
Kumpis / 123RF.com nuotr.

„Tikro kaimiško dūmo išsiilgę pirkėjai kalėdinį gurmanišką stalą gali praturtinti „Rivonos“ gamybos alksnio ir buko dūmuose rūkytu kumpiu. Šis kumpis yra išskirtinis ne tik dėl savo natūralios kumpio formos bei gaminio išvaizdos, bet ir dėl unikalaus skonio – jo gamyba remiasi senosiomis lietuvių mėsos gamybos tradicijomis. Pagal senolių receptus pagamintas įspūdingo dydžio kumpis nudžiugins ir kalėdinių dovanų krepšyje – jį gardžiai su visa šeima skanauti bus galima daugiau nei mėnesį“, – jau kelerius metus kruopščiai puoselėjamu gaminiu džiaugiasi ir kviečia paragauti per šventes UAB „Rivona“ generalinis direktorius ir „Norfa“ prekybos tinklo savininkas Dainius Dundulis.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Dainius Dundulis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Dainius Dundulis

Įmonės technologai modernizavo D.Dundulio tetos receptą

Artėjančias didžiąsias metų šventes skelbia „Rivonos“ rūkytų gaminių ceche kabantis ypatingas gaminys – 6 kilogramų svorio šaltai rūkytas kiaulienos kumpis. Pirkėjai jau spėjo įvertinti puikaus skonio kumpį, todėl jis neužsiguli ant prekystalio. Gražiai supakuotas gaminys tinka ir dovanoms, ir šeimos šventiniam stalui.

„Šis kumpis vertas pasididžiavimo, pagamintas pagal mano tetos receptą. Iki šiol prisimenu mūsų giminės moterų paruoštus nepaprastai skanius kumpius. Žinoma, senolių tradicijomis paremtą receptą mūsų įmonės technologai modernizavo, pritaikė šiuolaikinei mėsos produktų gamybos įrangai. Po ilgų bandymų pavyko pagaminti labai kokybišką produktą, skoniu prilygstantį mūsų senelių tradiciniams šaltai rūkytiems gaminiams“, – sako Dainius Dundulis.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Dainius Dundulis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Dainius Dundulis


Šių kumpių gaminamas ribotas kiekis ir pirkėjams patiekiamas prieš didžiąsias metų šventes – Kalėdas ir Velykas.

Rūkymo ir džiovinimo procesas trunka pusę metų

Pasak „Rivonos“ mėsos perdirbimo padalinio vadovo Juozo Lebriko, šaltai rūkytas lietuviškas kumpis yra gaminamas iš Lietuvoje užaugintų kiaulių kumpio. Žaliavos kokybė labai svarbi, todėl įmonė visada kiaules perka iš vieno pastovaus ir patikimo tiekėjo – UAB „Dainiai“, kuris pagal išankstinį užsakymą pristato vienodo svorio ir reikalingos kategorijos kiaules.

„Mūsų specialistai išpjauna visą kumpį su kaulu ir oda. Po to mėsa sūdoma, kiekvienas kumpis įtrinamas druskos–prieskonių mišiniu ir laikomas didelėse talpose“, – pasakoja padalinio vadovas.

Kumpiai nuolat vartomi du mėnesius, kad vienodai pasiskirstytų druska ir prieskoniai. Sūdymui naudojami tik tradiciniai lietuviams įprasti prieskoniai – pipirai, česnakai, lauro lapeliai. Kai sūdymo procesas baigiasi, didžiuliai kumpiai kabinami į rėmus ir patalpinami į rūkymo bei džiovinimo kameras, kuriose pagal nustatytą tikslią programą pakaitomis rūkomi alksnio ir buko medžių dūmais bei džiovinami.

„Rūkymas ir džiovinimas trunka iki 3 mėn. Visas gaminio paruošimo technologinis gamybos procesas užtrunka iki pusės metų“, – pabrėžia J.Lebrikas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./„Rivona“ gamykla Šilalėje
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./„Rivona“ gamykla Šilalėje

Įmonėje naudojamas tik natūralus rūkymo būdas

Svarbu pažymėti, kad „Rivonos“ mėsos produktų gamyboje naudojamas tik natūralus rūkymas. Tai užtikrina gaminių kokybę ir išvaizdą, buko ir alksnio pjuvenos mėsai suteikia auksinį atspalvį ir malonų dūmo skonį.

Pasak J.Lebriko, medienos dūmai veikia kaip natūralūs konservantai, juose esančios medžiagos apsaugo mėsą nuo gedimo. Šios rūkymo tradicijos siejamos su lietuviškų gaminių kaimišku paveldu – taip mėsą rūkė mūsų senoliai, naudojo tik medžio pjuvenų dūmą.

Svarbu ir tai, kad natūraliai rūkyti mėsos gaminiai palankesni žmogaus sveikatai palyginus su produktais, kurių rūkymui naudojamas skystas dūmas su sintetiniais ir cheminiais priedais.

Gaminių kokybei turi įtakos ir nuolat atnaujinama mėsos cecho įranga. Šiais metais pradėti paruošiamieji darbai skerdyklos rekonstrukcijai ir modernizacijai, kuri padidins skerdyklos našumą, mėsos cecho gamybos apimtis, produkcijos asortimentą bei pagerins darbuotojų darbo sąlygas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./„Rivona“ gamykla Šilalėje
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./„Rivona“ gamykla Šilalėje


Gurmaniška nata ant šventinio stalo – ir užkandis, ir patiekalų ingredientas

Pasak „Rivonos“ mėsos technologės Daivos Vaišvilienės, Lietuvoje mėsa rūkoma remiantis senovinėmis tradicijomis. Mūsų seneliai naudojo paprastas rūkymo kameras, todėl mėsą gausiai pasūdydavo, kad ji nesugestų. Šis paruošimo būdas skiriasi nuo pietų Europoje naudojamo mėsos natūralaus vytinimo technologijų, nulemtų gamtinių sąlygų.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./„Rivona“ gamykla Šilalėje
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./„Rivona“ gamykla Šilalėje

Šaltai rūkytas kumpis yra puikaus skonio, be to, jam nereikia specialaus pjaustymo stovo kaip vytintam kumpiui, pakanka paprasto aštraus peilio.

123RF.com nuotr./Kumpis
123RF.com nuotr./Kumpis

Kumpį galima skanauti ne tik kaip atskirą užkandį, bet ir panaudoti daugelio patiekalų gamybai. D.Vaišvilienė siūlo šiuo kumpiu pagardinti daržovių salotas, uždėti ant tradicinio sumuštinio, padaryti vėrinukus su mažais pomidoriukais ar kitomis daržovėmis, suktinukus su įvairiais įdarais – minkštu sūriu, varškės kremu, egzotiniais vaisiais ir kt. Kumpio griežinėlių galima uždėti ant picų, jais gardinti sriubas, apvynioti vištienos kepsniukus – visus gardžius patiekalus sunku ir išvardinti.

Pasak J.Lebriko, pirkėjai labai palankiai įvertino šaltai rūkytą kumpį: „Sulaukiame ir telefono skambučių su padėkomis bei pageidavimais, todėl kasmet šio kumpio pagaminame vis daugiau.“

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./„Rivona“ gamykla Šilalėje
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./„Rivona“ gamykla Šilalėje

Šių metų naujiena – kaimiška mėsos duona

Populiarūs ir kiti „Rivonos“ mėsinės gaminiai, ypač „Kaimiškos linijos“. „Žmonės išsiilgę natūralumo, tikro kaimiško dūmo“, – mano D.Vaišvilienė. „Kaimiškos linijos“ produktai gaminami tik iš šviežios lietuviškos kiaulienos, kuri paruošiama įmonės ceche.

Šiuo metu „Kaimiškoje linijoje“ yra 15 gaminių ir ji nuolat papildoma. Pasak D.Vaišvilienės, pirkėjai mėgsta šaltai rūkytą kumpį ir nugarinę, vytintą nugarinę, sūdytus lašinius, karštai rūkytą dešrą. Visa šios linijos produkcija gaminama pasitelkiant senovinius lietuviškus receptus ir tradicijas. Šaltai rūkyti gaminiai nuo kitų produktų išsiskiria išvaizda, skoniu, aromatu, kvepia natūraliu dūmo aromatu.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./„Rivona“ gamykla Šilalėje
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./„Rivona“ gamykla Šilalėje

Mėsos gamybos cechas taip pat gamina virtą, marinuotą, karštai ir šaltai rūkytą, vytintą produkciją – dešreles, dešras, vyniotinius, iš viso per 70 rūšių gaminių. Per mėnesį vidutiniškai pagaminama 410 tonų produkcijos.

„Šių metų naujovė – kepta kaimiška mėsos duona, pagardinta moliūgų sėklomis. Visus gaminius rasite „Norfos“ prekybos centrų sveriamos produkcijos skyriuose“, – kviečia paragauti technologė.

Ar jau papuošėte namus? Kviečiame dalintis kalėdinių puošmenų nuotraukomis!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant