Pranešime žiniasklaidai trimis pyragų receptais dalinasi „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė. Ji priduria, jog panorus patiems išsikepti pyragą, verta eksperimentuoti, išbandyti vis naują receptą ir atrasti mėgstamiausią skonį, o jį gali suteikti puikios lietuviškos gėrybės.
„Šiųmetinis derlius – išties puikus. Soduose ir daržuose gausiai užderėjo obuolių, slyvų, moliūgų. Šios gėrybės pyragams ypač tinka, o iš jų iškepti skanėstai – sveiki, gardūs bei nepaliekantys abejingų“, – sako maisto ekspertė.
Klasikinis obuolių pyragas, patiekiamas su ledais
Tai greitas, ypač paprastas ir be galo gardus pyragas, kurį ruošiant puikiai atsiskleidžia skirtingi skoniai. Obuolių rūgštumas tobulai dera su saldžia tešla ir medumi, o vaniliniai ledai viską vainikuoja. Tokia šio pyrago paslaptis – skirtingų poskonių dermė.
Ingredientai:
- 10 obuolių;
- 1 valg. šaukšt. cinamono;
- 1 stiklinė cukraus;
- 1 stiklinė manų kruopų;
- 1 stiklinė miltų;
- 1 valg. šaukšt. medaus
- 100 g sviesto;
- vanilinių ledų (patiekti).
Gaminimas:
1. Obuolius nuplaukite ir stambiai sutarkuokite. Gautą masę sumaišykite su cinamonu, įberkite šiek tiek cukraus.
2. Į kitą dubenį suberkite kruopas, miltus ir likusį cukrų.
3. Kepimo formą ištepkite sviestu, pabarstykite džiūvėsėliais, įpilkite stiklinę manų kruopų mišinio, paskirstykite tolygiai ant dugno, sudėkite pusę obuolių masės. Vėl pilkite stiklinę manų mišinio, sudėkite likusius obuolius, užpilkite likusį manų mišinį.
4. Pyrago viršų pašlakstykite medumi, sviestą supjaustykite plonomis riekelėmis ir jomis užklokite pyrago viršų.
5. Pašaukite pyragą kepti į iki 200 °C laipsnių temperatūtos įkaitintą orkaitę, kepkite 40 minučių.
6. Desertą patiekite šiltą su ledais.
Karamelinis slyvų pyragas
Šiame pyrage obuolių rūgštumą keičia slyvos, o medaus ir ledų saldumą – naminė karamelė. Tačiau rezultatas toks pat gardus, o pyrago gamyba neužtrunka. Tai paprastas, nebrangus ir ypatingų kulinarinių įgūdžių nereikalaujantis kepinys, šį skanėstą paruošti gali kiekvienas.
Ingredientai:
- 2 kiaušiniai;
- 0,5 stiklinės pieno;
- 100 g cukraus;
- 100 g sviesto;
- 150 g miltų;
- 1,5 arbat. šaukšt. kepimo miltelių.
įdarui:
- 400 g slyvų;
- 0,5 stiklinės cukraus.
Gaminimas:
1. Sviestą atšildykite ir išsukite su cukrumi. Įmuškite kiaušinius, gerai išmaišykite, į gautą masę supilkite pieną, suberkite miltus, kepimo miltelius, vėl išmaišykite.
2. Tuomet paruoškite slyvas: nuplaukite, apdžiovinkite, perpjaukite pusiau, išimkite kauliukus.
3. Į keptuvę suberkite cukrų, pakaitinkite, kol paruduos, tik nemaišykite. Cukrui parudavus, galima maišyti ir supilti paruoštą karamelę į kepimo formą, tik labai greitai, nes ji stingsta.
4. Ant karamelės dėkite slyvas perpjauta dalimi į apačią, užpilkite pasiruošta tešla.
5. Kepkite iki 200°C laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 35 minutes.
6. Iškeptą pyragą 5 min. atvėsinkite kambario temperatūroje ir mėgaukitės.
Tradicinis moliūgų pyragas
Pagaminti tokį pyragą užtrunka vos valandą. Ištrauktas iš orkaitės, jis ir nuostabiai kvepia, ir taip pat atrodo. Tačiau, svarbiausia, yra be galo skanus, nes moliūgas turtingas natūralaus saldumo.
Ingredientai:
- 700 g moliūgo;
- 1 stiklinės cukraus;
- 2 kiaušiniai;
- 500 g sluoksniuotos tešlos;
- 0,5 arbat. šaukšt. cinamono;
- žiupsnelis kardamono;
- 200 g grietinės.
Gaminimas:
1. Moliūgą nuplaukite, nulupkite, išimkite sėklas, supjaustykite kubeliais ir sutrinkite elektriniu trintuvu iki vientisos masės.
2. Moliūgo masę išplakite su kiaušiniais, cukrumi, cinamonu bei kardamonu.
3. Gautą masę sumaišykite su grietine.
4. Sluoksniuota tešla išklokite kepimo formos dugną bei šonus. Užpilkite ant jos moliūgų masę.
5. Kepkite pyragą iki 200°C laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje 45 minutes.