O dabar apie tai, kaip neišlaidaujant, o sutaupant, šį savaitgalį praleisti puikiai.
Neturite pintinės? Pats metas įsigyti, nes į ją patogiausia dėti ir rudens gėrybes, ir gardėsius keliaujant į pikniką. O kad miške paskui grybus palaksčius greičiau būtų galima alkio kirminą numalšinti, pasiimkite kepamų dešrelių ir gardžių marinuotų agurkėlių. Kelios minutės prie griliaus – ir pietūs gatavi.
Mūsų mamos ir močiutės į mišką visada pasiimdavo lašinių. Seniau juos tiesiog kąsdavo su duona ir agurku ir tai buvo neabejotinai jėgas atstatantis užkandis. Tačiau jūs galite pasigaminti restorano lėkštės vertą patiekalą! Todėl pasiimkite su savimi dar keptuvę, kiaušinių, svogūno galvą, sviesto, druskos bei pipiriukų. Ir kai pamatysite samanose išdidžiai pūpsančių raudonikių ( o gal net baravykų!) būrelį, drąsiai galite šaukti visiems, kad pietūs šiandien garantuoti karališki!
Miške labai praverčia kelioninė dujinė viryklytė – ant jos pietus galima pasigaminti per 5-10 minučių. Jeigu neturite, puikiai tiks ir grilius arba tiesiog laužas.
Šviežią baravyką ar raudonikį drąsiai galite kepti su sviestu, pagardinę druska ir pipiriukais, gurmanams tai bus ypatingas patiekalas. Na, o jeigu kam truks „konkretumo“, paspirginkite lašinukų juostelę su svogūnu, įmuškite kiaušinį – tokie pietūs tiks net pačiam rimčiausiam medkirčiui.
Jeigu miške užklupo debesis ir laužo nėra kaip kurti, o esat alkani kaip vilkai, visada padės įsimesti užkandžiai. Gardžios užtepėlės su lašiša ar tunu, draugiškai lapnojamos po skėčiu ar automobilyje, tikrai praskaidrins ir nuotaiką, ir dangų.
Kartais būna, kad atstumas nuo vieno sutikto grybo iki kito kažkodėl pailgėja. Turime patarimą – kišenėje visada turėkite nors saują saulėgrąžų ar moliūgų sėklų. Belukštenant ir kantrybės padaugės, ir organizmą pastiprinsite.
Kai jau krepšiai bus pilni grybų, o siela – miško, metas pergalingam kavos ar arbatos puodeliui su gardžiomis kanelėmis. Tai tobulas desertas, kai reikia atstatyti jėgas, be to, labai patogus įsimesti į krepšį.
Grįžę namo, kitą dieną draugus galėsite pakviesti ragauti iš miško parsivežtų gėrybių ir skanauti šventinio šakočio. Na, o jeigu ir pyragą norite gaminti patys, siūlome tokį, kurio nereikia kepti ir kurį vaikystėje šventėms visada darydavo mama ar močiutė. Tai tikras gardėsis iš varškės ir sausainių.
Jam reikės:
3 pakelių sausainių „Gaidelis“.
Pertepimui:
3 pakelių pusriebės varškės,
500 g „Piemenėlio“ grietinės,
1 stiklinės cukraus,
10 g vanilinio cukraus,
1 arb. š. cinamono.
Viršui:
1 plytelės juodojo šokolado.
Gaminimas:
Grietinę gerai išmaišykite su cukrumi ir vaniliniu cukrumi. Pagardinkite cinamonu ir sumaišykite su varške.
Kepimo formoje išrikiuokite sluoksnį sausainių ir pertepkite varškės kremu. Ant viršaus vėl dėkite sausainius ir vėl tepkite kremą. Viršutinis sluoksnis turi būti sausainių. Pyragą suspauskite, kad neliktų oro tarpų ir padėkite šaltai bent kelioms valandoms, geriausia nakčiai. Prieš patiekiant viršų papuoškite tirpintu šokoladu.
Skanaus!