Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prasidėjo lietuviškų smidrų sezonas: ką skanaus iš jų ruošti? 15 idėjų

Smidrų mėgėjai kasmet nekantriai laukia balandžio pabaigos-gegužės pradžios, kai turgavietėse ir parduotuvėse pasirodo lietuviški smidrai. Žinoma, šių gėrybių galima įsigyti ir anksčiau, tačiau nėra net ko lyginti dažnai gerokai „pavargusių“ smidrų, pavyzdžiui, iš Meksikos ir traškių, gal net vos prieš kelias valandas iš lauko atkeliavusių lietuviškų gėrybių. Taigi, gaminame, nesugadiname ir skanaujame!
Sumuštiniai  su šparagais
Sumuštiniai su šparagais / „Scanpix“ nuotr.
Smidrai su olandišku padažu
Receptas: Smidrai su olandišku padažu
3 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.8 / 41
Receptas
Ingredientai
Smidrai: 400.00 g (šviežių)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (tryniai)
Sviestas: 100.00 arbat. š. (pusė pakelio)
Citrinos: 1.00 vnt. (1 arbat. š. žaliųjų citrinų sulčių)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Paruoškite smidrus: kotelius plonai nulupkite, suriškite ryšulėliais po aštuonis ir labai trumpam iki viršūnėlių įstatykite į citrinų sultimis parūgštintą vandenį, virkite apie 6 min. Tada smidrus atsargiai išgriebkite kiaurasamčiu ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.

2. Kai smidrai apdžius, juos atriškite. Į trynius įpilkite truputį vandens ir vandens vonelėje virš garų plakite, kol sutirštės. Pamažu supilkite lydytą sviestą, viską pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais ir užpilkite ant smidrų.

Suskleisti
Smidrai su šonine
Receptas: Smidrai su šonine
2 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
3.5 / 67
Receptas
Ingredientai
Smidrai: 10.00 g (po 5 žaliuosius ir baltuosius ūglius)
Šoninė (plonyčiai griežinėliai): 10.00 riekės
Parmezano sūris: 100.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (stambiai malti, pagal skonį)
Citrinos: 1.00 vnt. (0,5 sulčių)
Kaip gaminti

1. Smidrus nuplaukite, kotelius nuskuskite, galiukus nupjaukite, suriškite į ryšulėlį, įstatykite į siaurą puodą su verdančiu vandeniu, kad vanduo apsemtų tik pusę smidrų stiebų, ir 4 min. pavirkite.

2. Ant šoninės griežinėlių berkite parmezano, dėkite po smidrų ūglį, jį pagal skonį pagardinkite juodaisiais pipirais ir apie 5 min. iš abiejų pusių apkepkite keptuvėje, iki šoninė dailiai apskrus.

3. Tiekite apšlaksčiusi citrinų sultimis.

Suskleisti
Brusketa su smidrais
Receptas: Brusketa su smidrais
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.4 / 12
Receptas
Ingredientai
Smidrai: 12.00 vnt.
Fetos sūris: 150.00 g
Duona: 4.00 riekės (čiabatos duonelės)
Džiovinti pomidorai: 4.00 vnt. (aliejuje)
Alyvuogių aliejus: 4.00 valg. š. (tyro)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Citrinos: 1.00 vnt. (šlakelis šviežiai spaustų sulčių)
Kaip gaminti
  1. Smidrus nuplaukite, nusausinkite, kotelius kiek patrumpinkite ir dėkite į keptuvę su įkaitintu aliejumi. Vartydami apkepkite iš visų pusių (apie 5 min.). Iškeptus pagardinkite pipirais ir pasūdykite.
  2. Čiabatą apšlaksykite iš abiejų pusių aliejumi ir kepkite orkaitėje ant grotelių, kol gražiai apskrus. Dar neatvėsusias riekeles įtrinkite česnaku.
  3. Džiovintus pomidorus susmulkinkite ir sutrinkite drauge su fetos sūriu iki vientisos masės.
  4. Ant šiltų čiabatos riekelių tepkite sūrio, ant viršaus dėkite šparagus. Apšlakstykite šlakeliu citrinų sulčių ir iškart skanaukite.
Suskleisti
Smidrai su mimoza
Receptas: Elegantiškieji smidrai su kiaušinių ir kaparėlių mišraine
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.2 / 21
Receptas
Ingredientai
Smidrai: 500.00 g (žaliųjų)
Citrinos sultys: 2.00 valg. š.
Actas: 2.00 valg. š. (raudonojo vyno)
Garstyčios: 1.00 valg. š.
Šalotinis svogūnas: 1.00 valg. š. (kapotų; arba raudonųjų)
Alyvuogių aliejus: 6.00 valg. š.
Kaparėliai: 1.00 valg. š.
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (kietai virti, smulkiai kapoti)
Petražolės: 2.00 valg. š. (kapotų)
Druska: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (šviežiai maltų; arba pagal skonį)
Kaip gaminti

Verdu aš smidrus visai ne puode, o didelėje keptuvėje, taip užtikrinu, kad jie gražiai sugula. Į vandenį visada dedu druskos ir truputį citrinos sulčių. Kadangi baltieji smidrai kartais gali būti kartoki, verdama juos aš visada įdedu ir truputį cukraus – nedaug, tik pusę arba visą šaukštą, priklausomai nuo jų kiekio. Smidrai paprastai verda apie 5–7 minutes, o norint sužinoti, ar jie jau išvirę, peiliu įdurti nepakaks, jų struktūra yra apgaulinga. Geriausia kilstelėti vieną smidrą lopetėle per vidurį išilgai: neišviręs smidras bus tiesus kaip styga, o jam išvirus galūnėlės šiek tiek nusileis.

1. Smidrus nuvalykite, išvirkite pasūdytame vandenyje drauge su citrinos sultimis. Išvirus sumerkite juos į ledinį vandenį, kad išlaikytų žalią spalvą.

2. Raudonojo vyno actą sumaišykite su garstyčiomis ir smulkintais svogūnais, stipriai maišant, palengva pilkite aliejų. Į padažą sudėkite 2/3 kapotų kiaušinių, kaparėlius ir pusę petražolių. Pagardinkite druska, pipirais.

3. Smidrus gerai nusausinkite ir sudėkite į lėkštę, skirta patiekti, apliekite padažu. Šitaip paruoštus smidrus galite palikt pasimarinuoti bent valandai arba juos galima patiekti iškart. Prieš patiekiant apiberkite likusiais kiaušiniais ir petražolėmis.

4. Prie šio gaivaus užkandžio labai tiks tiesiog paskrudinta kaimiška duona.

Suskleisti
Smidrų sriuba
Receptas: Smidrų sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 10 min.
2.6 / 8
Receptas
Ingredientai
Smidrai: 400.00 g ("Smidrai" šviežių)
Bulvės: 150.00 g (šviežių)
Citrinos: 1.00 vnt.
Sviestas: 50.00 g
Miltai: 3.00 valg. š.
Grietinėlė: 200.00 ml (kavai)
Cukrus: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Muskatas: 1.00 žiupsnelis
Kumpis: 120.00 g (vytinto "Serrano" riekelių)
Kaip gaminti

1. Smidrus nuplaukite, sumedėjusius galiukus nupjaukite, daržoves susmulkinkite.

2. Nuskustas bulves supjaustykite smulkiais kubeliais. Puode užvirinkite litrą vandens. Įberkite du šaukštelius cukraus, pusę šaukštelio druskos, įdėkite gabalėlį sviesto, supilkite citrinos sultis, sumeskite sumedėjusius šparagų galiukus.

3. Kai užvirs, porą minučių pakaitinkite, nukelkite nuo ugnies, uždenkite, palikite pusvalandį. Perkoškite per sietelį. Švariame sausame puode išlydykite likusį sviestą. Maišydami suberkite miltus ir kelias minutes pakaitinkite.

4. Maišydami supilkite smidrų nuovirą. Kai užvirs, sudėkite smulkintus smidrus, bulves ir virkite apie 10 minučių. Supilkite grietinėlę, suberkite muskatus, pasūdykite ir kaitinkite dar 5minutes.

5. Tiekdami į kiekvieną sriubos dubenį įdėkite sausoje keptuvėje paskrudintų kumpio riekelių.

Suskleisti
Trinta smidrų sriuba
Receptas: Trinta smidrų sriuba
3 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.9 / 17
Receptas
Ingredientai
Smidrai: 200.00 g
Vištienos sultinys: 500.00 ml (natūralaus)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Bulvės: 2.00 vnt.
Porai: 1.00 vnt. (stiebas)
Sviestas: 2.00 valg. š.
Grietinėlė: 150.00 ml
Citrinos: 1.00 vnt. (1 valg. š. - sulčių)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Kaip gaminti

1. Smidrus nuvalykite, kotelius supjaustykite, viršūnėles palikite sveikas.

2. Svogūną ir česnaką nulupkite, susmulkinkite, kol dailiai pagels, pakepinkite svieste, tada sumeskite smulkintus porus, smidrų kotelius ir pakepkite apie 5 min., iki jie suminkštės.

3. Sultinyje išvirkite smulkintas bulves, sukrėskite svogūnų troškinį, pagardinkite druska, pipirais, likus minutei iki virimo pabaigos, nukelkite puodą nuo ugnies, sumeskite smidrų viršūnėles ir viską suplakite elektriniu plakikliu.

4. Tiekite išpilsčiusi į dubenėlius su grietinėle ir sausoje keptuvėje skrudintu baltos duonos skrebučiu.

Suskleisti
Kiaulpienės su lašišomis ir šparagais
Receptas: Kiaulpienės su lašišomis ir smidrais
3 asmenims
Pagaminsite per 25 min.
3.5 / 11
Receptas
Ingredientai
Lašiša: 200.00 g (rūkytų lašišų filė)
Salotos: 2.00 vnt. (gūželė salotinių trūkažolių ir keli lapeliai „Ledkalnio“ salotų)
Kiaulpienės: 30.00 g (saujelė lapelių)
Smidrai: 50.00 g (t. y. smidrai; nedidelis ryšulėlis šviežių)
Pomidorai: 2.00 vnt.
Alyvuogės: 30.00 g (saujelė juodųjų)
Baltos duonos riekelės 2.00 vnt.
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š. (padažui)
Balzaminis actas: 1.00 valg. š. (padažui)
Grūdėtosios garstyčios (padažui) 1.00 arbat. š.
Sojų padažas: 1.00 arbat. š. (padažui)
Raudonasis svogūnas: 1.00 vnt. (padažui)
Medus: 1.00 arbat. š. (padažui)
Apelsinai: 1.00 vnt. (pusės apelsino sultys padažui)
Kaip gaminti

1. Visus salotų lapelius nuplaukite, nusausinkite, pusvalandį palaikykite šaldytuve sandariame inde, didesnius suplėšykite ir išdėliokite į lėkštes.

2. Ant viršaus dėkite lašišų griežinėlių, berkite nuvarvintų alyvuogių.

3. Pomidorus nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite skiltelėmis, išdėliokite ant salotų.

4. Duonos riekeles supjaustykite kubeliais, paskrudinkite sausoje keptuvėje ir atvėsinkite.

5. Smidrų galus nupjaukite, nuvalykite, koteliais žemyn sumeskite į puodą su vandeniu ir kelias minutes pavirkite. Išgriebkite ir nuvarvinkite, atvėsintus išdėliokite ant salotų.

6. Paruoškite žalumynų padažą. Svogūną susmulkinkite, sumeskite į elektrinį plakiklį, supilkite aliejų, balzaminį actą, sojų padažą, apelsinų sultis, sukrėskite garstyčias, medų ir viską iki vientisumo suplakite.

7. Padažu apliekite salotas ir tiekite su skrudinta baltos duonos riekele.

Suskleisti
Krevetės su šparagais ir apelsinais
Receptas: Krevetės su smidrais ir apelsinais
2 asmenims
Pagaminsite per 25 min.
3.6 / 13
Receptas
Ingredientai
Krevetės: 10.00 vnt. (tigrinių)
Smidrai: 10.00 vnt. (t. y. apvirti smidrai)
Imbieras: 1.00 vnt. (gabalėlis 2cm)
Česnakai: 6.00 skiltelės
Aitrioji paprika: 1.00 vnt. (0,5)
Sviestas: 80.00 g
Vynas: 75.00 ml (balto)
Vištienos sultinys: 100.00 ml
Petražolės: 1.00 sauja
Druska: 1.00 žiupsnelis
Apelsinai: 1.00 vnt. (didelis)
Kaip gaminti

1. Įkaitintoje keptuvėje ištirpinkite sviestą. Sudėkite smulkintus česnakus, imbierą, aitriąją papriką ir lengvai apkepkite.

2. Supilkite vyną ir sultinį, pakaitinkite. Sudėkite virtas krevetes, smidrus, nuluptas apelsino skilteles, pagardinkite druska.

3. Virkite apie 3 minutes. Galiausiai įmaišykite 50 g šalto sviesto ir pagardinkite kapotomis petražolėmis.

4. Patiekite giliose lėkštėse su padažu.

Knyga „Geri receptai“
Knyga „Geri receptai“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Makaronų salotos su smidrais
Receptas: Smidrų ir makaronų salotos su fetos sūriu
3 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 25 min.
3.7 / 13
Receptas
Ingredientai
Makaronai: 200.00 g
Smidrai: 10.00 vnt.
Pomidorai: 300.00 g (vyšninių)
Fetos sūris: 1.00 vnt. (gabalėlis)
Druska: 2.00 žiupsnelis (1 - makaronams ir 1 - padažui)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š. (padažui)
Citrinos: 2.00 vnt. (sulčių - padažui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų - padažui)
Kaip gaminti
  1. Puodą pripildykite vandens, įberkite žiupsnį druskos.
  2. Išvirkite makaronus pagal instrukcijas ant pakuotės. Išvirusius makaronus suberkite į sietelį, perliekite šaltu vandeniu ir nuvarvinkite.
  3. Kitame puode taip pat užvirkite vandenį. Storuosius smidrų galus nulaužkite ir išmeskite. Jei smidrai storesni, bulvių skustuku ar peiliu nulupkite odelę nuo apatinės jų dalies. Sudėkite smidrus į sietelį, o šį uždėkite ant puodo su verdančiu vandeniu. Uždenkite dangtį ir pagarinkite smidrus apie 5–7 minutes, kol suminkštės. Tuomet perliekite šaltu vandeniu ir nusausinkite. Supjaustykite maždaug 3 cm ilgio gabalėliais.
  4. Vyšninius pomidorus perpjaukite per pusę.
  5. Dideliame dubenyje sumaišykite virtus makaronus, smidrus ir pomidorus.
  6. Padažui alyvuogių aliejų sumaišykite su išspaustomis šviežiomis citrinų sultimis, druska ir juodaisiais pipirais.
  7. Supilkite padažą į dubenį su makaronais ir išmaišykite.
  8. Uždenkite dubenį maistine plėvele ir palaikykite šaldytuve 2 valandas.
  9. Prieš patiekdami, pabarstykite trupučiu trupinto fetos sūrio.

 

Suskleisti
Rizotas su smidrais
Receptas: Rizotas su smidrais ir parmezanu
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.5 / 10
Receptas
Ingredientai
Ryžiai: 250.00 g (skirtų rizotui, t.y. „arborio“ arba „carnaroli“ rūšių)
Smidrai: 200.00 g
Parmezano sūris: 40.00 g (autoriai naudojo brandintą 30 mėnesių, bet tiktų ir jaunesnis)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Vynas: 0.50 puodelis (balto sausojo)
Sviestas: 40.00 g
Daržovių sultinys: 1.00 l (gali užtekti ir kiek mažiau)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Aliejuje pakepkite susmulkintą šalotinį svogūną. Suberkite ryžius ir pakepinkite kelias minutes, kol taps beveik skaidrūs.

2. Kitame puode išsivirkite lengvą daržovių sultinį

3. Užpilkite ryžius baltuoju vynu ir nugarinkite. Neskubėdami, kas trys minutes pilkite po keletą šaukštų sultinio ant ryžių ir netaupydami jėgų maišykite. Sumažinkite ugnį.

4. Į karštą sultinį kelioms minutėms įmeskite nuskustus smidrus. Išimkite juos ir sudėkite į rizotą (kelis stiebus sutrumpinkite ir pasilikite papuošimui).

5. Kai ryžiai įgaus vientisą homogenišką konsistenciją įmeskite sviesto gabaliuką. Suberkite dalį tarkuoto parmezano, labai kruopščiai išmaišykite ir uždenkite dangčiu. Duokite rizotui pailsėti kelias minutes.

6. Patiekdami lėkštėje sudėkite į formelę ir apvožkite. Išdėliokite ant rizoto smidrus ir pabarstykite likusiu parmezano sūriu bei pagardinkite juodaisiais pipirais iš malūnėlio.

Suskleisti
Lašiša su smidrais
Receptas: Lašiša su smidrais
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.0 / 24
Receptas
Ingredientai
Lašiša: 400.00 g (Filė)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (citrininiai - pagal skonį)
Citrinos: 1.00 vnt.
Smidrai: 8.00 vnt.
Alyvuogių aliejus: 100.00 ml
Džiūvėsiai: 1.00 sauja (malti)
Parmezano sūris: 1.00 sauja
Kaip gaminti
  1. Lašišą nuplaukite ir gerai nusausinkite.
  2. Palikite 15 min.
  3. Smidrų kietuosius galus nupjaukite.
  4. Kepimo skardą išklokite folija, sudėkite smidrus, apibarstykite juos druska, pipirais, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pabarstykite maltais džiūvėsiais, ant viršaus dėkite tarkuotą sūrį.
  5. Kepkite įkaitintoje iki 200 C orkaitėje, maždaug 15 minučių.
  6. Įkaitinkite keptuvę su aliejumi ir kepkite lašišą iš abiejų pusių, kol žuvis gražiai apskrus.

Receptą atsiuntė Helena J.

Suskleisti
Makaronai su žaliaisiais smidrais ir sūrio padažu
Receptas: Makaronai su žaliaisiais smidrais ir sūrio padažu
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.0 / 25
Receptas
Ingredientai
Makaronai: 200.00 g (vamzdelio formos)
Druska: 2.00 žiupsnelis (makaronams ir padažui)
Cukrus: 1.00 žiupsnelis
Smidrai: 200.00 g (t. y. smidrai)
Sviestas: 1.00 valg. š. (padažui)
Miltai: 25.00 g (1 arbat. š. padažui)
Grietinėlė: 1.00 st. (liesos – padažui)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (padažui)
Parmezano sūris: 100.00 g (smulkiai tarkuoto ar kitokio sūrio – padažui)
Česnakai: 1.00 skiltelės (padažui)
Kaip gaminti

1. Makaronus išvirkite pasūdytame ir šiek tiek pasaldintame vandenyje pagal nurodymus ant pakuotės. Nukoškite ir nuvarvinkite.

2. Smidrus nuplaukite, nupjaukite sukietėjusias dalis, stiebus 1–2 minutėms įmeskite į verdantį vandenį. Išgriebus nuvarvinkite.

3. Sviestą ištirpinkite keptuvėje ir trumpai pakepinkite miltus. Supilkite grietinėlę, pasūdykite, pabarstykite pipirais ir užvirinkite. Suberkite tarkuotą parmezaną, įspauskite skiltelę česnakų ir gerai išmaišykite.

4. Makaronus ir smidrus sudėkite į lėkštes ir užpilkite sūrio padažo.

Knyga „Geri receptai“
Knyga „Geri receptai“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
lašiša su citrinomis
Receptas: Lašiša su citrinomis ir smidrais
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.8 / 42
Receptas
Ingredientai
Lašiša: 600.00 g (4 lašišų pjausniai po 140 g)
Smidrai: 500.00 g (t. y. smidrai; tinka ir kitokios žalios spalvos daržovės, pavyzdžiui, brokoliai)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Citrinos: 1.00 vnt.
Sviestas: 1.00 valg. š.
Daržovių sultinys: 100.00 ml
Garstyčios: 1.00 valg. š. (grūdėtųjų)
Grietinė: 125.00 g
Druska: 1.00 arbat. š. (po žiupsnelį druskos, cukraus, pipirų, muskatų)
Kaip gaminti

1. Lašišą pasūdykite, pabarstykite pipirais. Citriną supjaustykite plonais griežinėliais. Grietinę sumaišykite su garstyčiomis ir žiupsneliu cukraus.

2. Smidrus perpilkite verdančiu vandeniu ir nuvarvinkite.

3. Svogūną smulkiai supjaustykite ir pakepinkite svieste. Paskui sudėkite smidrus, supilkite sultinį, pagardinkite muskatais ir 3–4 min. patroškinkite.

4. Atkirpkite 50 cm plėvelės. Vieną galą užriškite ir viduje paskleiskite smidrus. Ant jų išdėliokite citrinos griežinėlius ir žuvį. Viską aptepkite grietine ir užriškite kitą plėvelės galą.

5. Plėvelę keliose vietose pradurkite, dėkite ant šaltų grotelių ir 20 min. kepti iki 175 °C įkaitintoje orkaitėje. Prie taip paruoštos žuvies labiausiai tinka žalios salotos.

Suskleisti
Pyragėliai su smidrais ir rikota
Receptas: Pyragėliai su rikota ir smidrais
6 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.7 / 14
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (1 - tešlai ir 1 didelis - įdarui)
Rikotos sūris: 125.00 g
Sūris: 70.00 g (kietojo, tarkuoto)
Druska: 1.00 arbat. š. (0,5)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Smidrai: 6.00 vnt. (nedidelių)
Pomidorai: 100.00 g (saujelė vyšninių)
Kaip gaminti
  1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 ºC temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite kepimo skardą.
  2. Sluoksniuotą bemielę tešlą šiek tiek pakočiokite ir supjaustykite vidutinio dydžio kvadratėliais (maždaug 10x10 cm). Jei norite, galite pjaustyti ir mažesniais ar didesniais kvadratėliais ar stačiakampiais, tačiau neparuoškite jų pernelyg didelių – jei pyragėlius tieksite kaip užkandžius, juos turi būti patogu valgyti rankomis.
  3. Paruoštus tešlos kvadratėlius perkelkite ant skardos. Palikite tarp pyragėlių kelių centimetrų tarpus.
  4. Kiaušinį išplakite ir plakiniu aptepkite sluoksniuotos tešlos paviršių.
  5. Kvadratėlių kraštus (apie 0,5 cm) užlenkite į vidinę pusę ir juos taip pat aptepkite plaktu kiaušiniu.
  6. Visą tešlos kvadratą, išskyrus užlenktus kraštus, subadykite šakute.
  7. Kepkite įkaitintoje orkaitėje 15 minučių, kol gražiai apskrus.
  8. Kol tešlos pagrindas kepa, pasiruoškite pyragėlių įdarą. Rikotos sūrį sumaišykite su tarkuotu kietuoju sūriu, kiaušiniu, druska ir maltais juodaisiais pipirais.
  9. Storuosius smidrų galus nulaužkite ir išmeskite. Priklausomai nuo pyragėlių ir smidrų dydžio, perpjaukite smidrus į dvi ar tris dalis.
  10. Jei smidrai didesni ir storesni, su bulvių skustuku ar peiliu nulupkite odelę nuo apatinės jų dalies ir pakaitinkite juos ant garų: puode užvirkite vandenį, o smidrus sudėkite į sietelį. Sietelį dėkite ant puodo su verdančiu vandeniu, uždenkite dangčiu ir pagarinkite apie 5 minutes. Tuomet smidrus perliekite šaltu vandeniu ir nusausinkite.
  11. Vyšninius pomidorus perpjaukite per pusę.
  12. Tešlai apkepus, išimkite kepimo skardą iš orkaitės. Jei tešlos kvadratėliai yra išsipūtę, paspauskite juos plokščiu įrankiu ar tiesiog delnu, kad paviršius, ant kurio dėsite įdarą, būtų lygus.
  13. Paruoštu sūrių kremu aptepkite visų pyragėlių paviršių, išskyrus kraštus.
  14. Ant viršaus gražiai išdėliokite smidrus ir po vyšninio pomidoro puselę. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 15–20 minučių, kol gražiai apskrus.
  15. Iškepusius pyragėlius patiekite šiltus arba šaltus.
Suskleisti
Pyragas su smidrais, kumpiu ir sūriu
Receptas: Nesaldus pyragas su smidrais, kumpiu ir sūriu
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 15 min.
3.3 / 19
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 100.00 g (tešlai)
Aliejus: 2.00 valg. š. (1 - tešlai ir 1 - įdarui)
Vanduo: 3.00 valg. š. (tešlai)
Druska: 2.00 arbat. š. (1 arbat. š. - tešlai ir ¼ arbat. š. - įdarui)
Cukrus: 1.00 valg. š. (tešlai)
Miltai: 170.00 g (tešlai)
Svogūnai: 1.00 vnt. (įdarui)
Kumpis: 150.00 g (mėgstamo - įdarui)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (didelių arba 3 maži - įdarui)
Grietinėlė: 125.00 ml (riebios - įdarui)
Pienas: 85.00 ml (įdarui)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (¼ maltų - įdarui)
Itališkos džiovintos žolelės: (mėgstamų - įdarui) 1.00 žiupsnelis
Sūris: 100.00 g (tarkuoto, kietojo - įdarui)
Smidrai: 6.00 vnt. (6 - 8 - įdarui)
Kaip gaminti
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite 22 cm skersmens kepimo indą.
  2. Paruoškite pyrago tešlą. Į dubenį sudėkite sviestą, supilkite aliejų, vandenį, suberkite druską ir cukrų.
  3. Pakaitinkite dubenį mikrobangų krosnelėje (arba orkaitėje), kol masė ims burbuliuoti.
  4. Suberkite į dubenį miltus ir išmaišykite.
  5. Paruošta tešla išklokite pasiruošto kepimo indo dugną ir sieneles.
  6. Dėkite į įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 10–15 minučių, kol tešla taps gražiai auksinės spalvos.
  7. Pasiruoškite įdarą. Keptuvėje įkaitinkite šaukštą aliejaus. Suberkite smulkiai sukapotus svogūnus ir pakepinkite, kol suminkštės. Išimkite iš keptuvės ir atidėkite į šalį.
  8. Į tą pačią keptuvę sudėkite kubeliais pjaustytą kumpį ir pakepinkite, kol gražiai apskrus. Taip pat išimkite iš keptuvės ir atidėkite į šalį.
  9. Dubenyje elektriniu plaktuvu išplakite kiaušinius, grietinėlę, pieną, druską, juoduosius pipirus ir žoleles. Įmaišykite tarkuotą kietąjį sūrį.
  10. Kietuosius smidrų galus nulaužkite ir išmeskite. Jei smidrai storesni, bulvių skustuku ar peiliu nulupkite odelę nuo apatinės jų dalies. Sudėkite smidrus į sietelį, o šį uždėkite ant puodo su verdančiu vandeniu. Uždenkite dangtį ir pagarinkite smidrus apie 5–7 minutes, kol suminkštės. Tuomet perliekite šaltu vandeniu ir nusausinkite.
  11. Pyrago pagrindui iškepus, išimkite iš orkaitės. Ant dugno paskleiskite kepintus svogūnus ir kumpį.
  12. Ant viršaus užpilkite kiaušinių ir sūrio plakinį. Išdėliokite smidrus.
  13. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 30–35 minutes, kol pyrago įdaras sutvirtės ir gražiai apskrus. Išjunkite orkaitę ir palikite pyragą pastovėti dar apie 5–10 minučių.
  14. Pjaustykite gabalėliais ir patiekite dar šiltą.
Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais