1. Paruoškite smidrus: kotelius plonai nulupkite, suriškite ryšulėliais po aštuonis ir labai trumpam iki viršūnėlių įstatykite į citrinų sultimis parūgštintą vandenį, virkite apie 6 min. Tada smidrus atsargiai išgriebkite kiaurasamčiu ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.
2. Kai smidrai apdžius, juos atriškite. Į trynius įpilkite truputį vandens ir vandens vonelėje virš garų plakite, kol sutirštės. Pamažu supilkite lydytą sviestą, viską pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais ir užpilkite ant smidrų.
1. Smidrus nuplaukite, kotelius nuskuskite, galiukus nupjaukite, suriškite į ryšulėlį, įstatykite į siaurą puodą su verdančiu vandeniu, kad vanduo apsemtų tik pusę smidrų stiebų, ir 4 min. pavirkite.
2. Ant šoninės griežinėlių berkite parmezano, dėkite po smidrų ūglį, jį pagal skonį pagardinkite juodaisiais pipirais ir apie 5 min. iš abiejų pusių apkepkite keptuvėje, iki šoninė dailiai apskrus.
3. Tiekite apšlaksčiusi citrinų sultimis.
- Smidrus nuplaukite, nusausinkite, kotelius kiek patrumpinkite ir dėkite į keptuvę su įkaitintu aliejumi. Vartydami apkepkite iš visų pusių (apie 5 min.). Iškeptus pagardinkite pipirais ir pasūdykite.
- Čiabatą apšlaksykite iš abiejų pusių aliejumi ir kepkite orkaitėje ant grotelių, kol gražiai apskrus. Dar neatvėsusias riekeles įtrinkite česnaku.
- Džiovintus pomidorus susmulkinkite ir sutrinkite drauge su fetos sūriu iki vientisos masės.
- Ant šiltų čiabatos riekelių tepkite sūrio, ant viršaus dėkite šparagus. Apšlakstykite šlakeliu citrinų sulčių ir iškart skanaukite.
Verdu aš smidrus visai ne puode, o didelėje keptuvėje, taip užtikrinu, kad jie gražiai sugula. Į vandenį visada dedu druskos ir truputį citrinos sulčių. Kadangi baltieji smidrai kartais gali būti kartoki, verdama juos aš visada įdedu ir truputį cukraus – nedaug, tik pusę arba visą šaukštą, priklausomai nuo jų kiekio. Smidrai paprastai verda apie 5–7 minutes, o norint sužinoti, ar jie jau išvirę, peiliu įdurti nepakaks, jų struktūra yra apgaulinga. Geriausia kilstelėti vieną smidrą lopetėle per vidurį išilgai: neišviręs smidras bus tiesus kaip styga, o jam išvirus galūnėlės šiek tiek nusileis.
1. Smidrus nuvalykite, išvirkite pasūdytame vandenyje drauge su citrinos sultimis. Išvirus sumerkite juos į ledinį vandenį, kad išlaikytų žalią spalvą.
2. Raudonojo vyno actą sumaišykite su garstyčiomis ir smulkintais svogūnais, stipriai maišant, palengva pilkite aliejų. Į padažą sudėkite 2/3 kapotų kiaušinių, kaparėlius ir pusę petražolių. Pagardinkite druska, pipirais.
3. Smidrus gerai nusausinkite ir sudėkite į lėkštę, skirta patiekti, apliekite padažu. Šitaip paruoštus smidrus galite palikt pasimarinuoti bent valandai arba juos galima patiekti iškart. Prieš patiekiant apiberkite likusiais kiaušiniais ir petražolėmis.
4. Prie šio gaivaus užkandžio labai tiks tiesiog paskrudinta kaimiška duona.
1. Smidrus nuplaukite, sumedėjusius galiukus nupjaukite, daržoves susmulkinkite.
2. Nuskustas bulves supjaustykite smulkiais kubeliais. Puode užvirinkite litrą vandens. Įberkite du šaukštelius cukraus, pusę šaukštelio druskos, įdėkite gabalėlį sviesto, supilkite citrinos sultis, sumeskite sumedėjusius šparagų galiukus.
3. Kai užvirs, porą minučių pakaitinkite, nukelkite nuo ugnies, uždenkite, palikite pusvalandį. Perkoškite per sietelį. Švariame sausame puode išlydykite likusį sviestą. Maišydami suberkite miltus ir kelias minutes pakaitinkite.
4. Maišydami supilkite smidrų nuovirą. Kai užvirs, sudėkite smulkintus smidrus, bulves ir virkite apie 10 minučių. Supilkite grietinėlę, suberkite muskatus, pasūdykite ir kaitinkite dar 5minutes.
5. Tiekdami į kiekvieną sriubos dubenį įdėkite sausoje keptuvėje paskrudintų kumpio riekelių.
1. Smidrus nuvalykite, kotelius supjaustykite, viršūnėles palikite sveikas.
2. Svogūną ir česnaką nulupkite, susmulkinkite, kol dailiai pagels, pakepinkite svieste, tada sumeskite smulkintus porus, smidrų kotelius ir pakepkite apie 5 min., iki jie suminkštės.
3. Sultinyje išvirkite smulkintas bulves, sukrėskite svogūnų troškinį, pagardinkite druska, pipirais, likus minutei iki virimo pabaigos, nukelkite puodą nuo ugnies, sumeskite smidrų viršūnėles ir viską suplakite elektriniu plakikliu.
4. Tiekite išpilsčiusi į dubenėlius su grietinėle ir sausoje keptuvėje skrudintu baltos duonos skrebučiu.
1. Visus salotų lapelius nuplaukite, nusausinkite, pusvalandį palaikykite šaldytuve sandariame inde, didesnius suplėšykite ir išdėliokite į lėkštes.
2. Ant viršaus dėkite lašišų griežinėlių, berkite nuvarvintų alyvuogių.
3. Pomidorus nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite skiltelėmis, išdėliokite ant salotų.
4. Duonos riekeles supjaustykite kubeliais, paskrudinkite sausoje keptuvėje ir atvėsinkite.
5. Smidrų galus nupjaukite, nuvalykite, koteliais žemyn sumeskite į puodą su vandeniu ir kelias minutes pavirkite. Išgriebkite ir nuvarvinkite, atvėsintus išdėliokite ant salotų.
6. Paruoškite žalumynų padažą. Svogūną susmulkinkite, sumeskite į elektrinį plakiklį, supilkite aliejų, balzaminį actą, sojų padažą, apelsinų sultis, sukrėskite garstyčias, medų ir viską iki vientisumo suplakite.
7. Padažu apliekite salotas ir tiekite su skrudinta baltos duonos riekele.
1. Įkaitintoje keptuvėje ištirpinkite sviestą. Sudėkite smulkintus česnakus, imbierą, aitriąją papriką ir lengvai apkepkite.
2. Supilkite vyną ir sultinį, pakaitinkite. Sudėkite virtas krevetes, smidrus, nuluptas apelsino skilteles, pagardinkite druska.
3. Virkite apie 3 minutes. Galiausiai įmaišykite 50 g šalto sviesto ir pagardinkite kapotomis petražolėmis.
4. Patiekite giliose lėkštėse su padažu.
Knyga „Geri receptai“ |
Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Puodą pripildykite vandens, įberkite žiupsnį druskos.
- Išvirkite makaronus pagal instrukcijas ant pakuotės. Išvirusius makaronus suberkite į sietelį, perliekite šaltu vandeniu ir nuvarvinkite.
- Kitame puode taip pat užvirkite vandenį. Storuosius smidrų galus nulaužkite ir išmeskite. Jei smidrai storesni, bulvių skustuku ar peiliu nulupkite odelę nuo apatinės jų dalies. Sudėkite smidrus į sietelį, o šį uždėkite ant puodo su verdančiu vandeniu. Uždenkite dangtį ir pagarinkite smidrus apie 5–7 minutes, kol suminkštės. Tuomet perliekite šaltu vandeniu ir nusausinkite. Supjaustykite maždaug 3 cm ilgio gabalėliais.
- Vyšninius pomidorus perpjaukite per pusę.
- Dideliame dubenyje sumaišykite virtus makaronus, smidrus ir pomidorus.
- Padažui alyvuogių aliejų sumaišykite su išspaustomis šviežiomis citrinų sultimis, druska ir juodaisiais pipirais.
- Supilkite padažą į dubenį su makaronais ir išmaišykite.
- Uždenkite dubenį maistine plėvele ir palaikykite šaldytuve 2 valandas.
- Prieš patiekdami, pabarstykite trupučiu trupinto fetos sūrio.
1. Aliejuje pakepkite susmulkintą šalotinį svogūną. Suberkite ryžius ir pakepinkite kelias minutes, kol taps beveik skaidrūs.
2. Kitame puode išsivirkite lengvą daržovių sultinį
3. Užpilkite ryžius baltuoju vynu ir nugarinkite. Neskubėdami, kas trys minutes pilkite po keletą šaukštų sultinio ant ryžių ir netaupydami jėgų maišykite. Sumažinkite ugnį.
4. Į karštą sultinį kelioms minutėms įmeskite nuskustus smidrus. Išimkite juos ir sudėkite į rizotą (kelis stiebus sutrumpinkite ir pasilikite papuošimui).
5. Kai ryžiai įgaus vientisą homogenišką konsistenciją įmeskite sviesto gabaliuką. Suberkite dalį tarkuoto parmezano, labai kruopščiai išmaišykite ir uždenkite dangčiu. Duokite rizotui pailsėti kelias minutes.
6. Patiekdami lėkštėje sudėkite į formelę ir apvožkite. Išdėliokite ant rizoto smidrus ir pabarstykite likusiu parmezano sūriu bei pagardinkite juodaisiais pipirais iš malūnėlio.
- Lašišą nuplaukite ir gerai nusausinkite.
- Palikite 15 min.
- Smidrų kietuosius galus nupjaukite.
- Kepimo skardą išklokite folija, sudėkite smidrus, apibarstykite juos druska, pipirais, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pabarstykite maltais džiūvėsiais, ant viršaus dėkite tarkuotą sūrį.
- Kepkite įkaitintoje iki 200 C orkaitėje, maždaug 15 minučių.
- Įkaitinkite keptuvę su aliejumi ir kepkite lašišą iš abiejų pusių, kol žuvis gražiai apskrus.
Receptą atsiuntė Helena J.
1. Makaronus išvirkite pasūdytame ir šiek tiek pasaldintame vandenyje pagal nurodymus ant pakuotės. Nukoškite ir nuvarvinkite.
2. Smidrus nuplaukite, nupjaukite sukietėjusias dalis, stiebus 1–2 minutėms įmeskite į verdantį vandenį. Išgriebus nuvarvinkite.
3. Sviestą ištirpinkite keptuvėje ir trumpai pakepinkite miltus. Supilkite grietinėlę, pasūdykite, pabarstykite pipirais ir užvirinkite. Suberkite tarkuotą parmezaną, įspauskite skiltelę česnakų ir gerai išmaišykite.
4. Makaronus ir smidrus sudėkite į lėkštes ir užpilkite sūrio padažo.
Knyga „Geri receptai“ |
Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Lašišą pasūdykite, pabarstykite pipirais. Citriną supjaustykite plonais griežinėliais. Grietinę sumaišykite su garstyčiomis ir žiupsneliu cukraus.
2. Smidrus perpilkite verdančiu vandeniu ir nuvarvinkite.
3. Svogūną smulkiai supjaustykite ir pakepinkite svieste. Paskui sudėkite smidrus, supilkite sultinį, pagardinkite muskatais ir 3–4 min. patroškinkite.
4. Atkirpkite 50 cm plėvelės. Vieną galą užriškite ir viduje paskleiskite smidrus. Ant jų išdėliokite citrinos griežinėlius ir žuvį. Viską aptepkite grietine ir užriškite kitą plėvelės galą.
5. Plėvelę keliose vietose pradurkite, dėkite ant šaltų grotelių ir 20 min. kepti iki 175 °C įkaitintoje orkaitėje. Prie taip paruoštos žuvies labiausiai tinka žalios salotos.
- Orkaitę įkaitinkite iki 180 ºC temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite kepimo skardą.
- Sluoksniuotą bemielę tešlą šiek tiek pakočiokite ir supjaustykite vidutinio dydžio kvadratėliais (maždaug 10x10 cm). Jei norite, galite pjaustyti ir mažesniais ar didesniais kvadratėliais ar stačiakampiais, tačiau neparuoškite jų pernelyg didelių – jei pyragėlius tieksite kaip užkandžius, juos turi būti patogu valgyti rankomis.
- Paruoštus tešlos kvadratėlius perkelkite ant skardos. Palikite tarp pyragėlių kelių centimetrų tarpus.
- Kiaušinį išplakite ir plakiniu aptepkite sluoksniuotos tešlos paviršių.
- Kvadratėlių kraštus (apie 0,5 cm) užlenkite į vidinę pusę ir juos taip pat aptepkite plaktu kiaušiniu.
- Visą tešlos kvadratą, išskyrus užlenktus kraštus, subadykite šakute.
- Kepkite įkaitintoje orkaitėje 15 minučių, kol gražiai apskrus.
- Kol tešlos pagrindas kepa, pasiruoškite pyragėlių įdarą. Rikotos sūrį sumaišykite su tarkuotu kietuoju sūriu, kiaušiniu, druska ir maltais juodaisiais pipirais.
- Storuosius smidrų galus nulaužkite ir išmeskite. Priklausomai nuo pyragėlių ir smidrų dydžio, perpjaukite smidrus į dvi ar tris dalis.
- Jei smidrai didesni ir storesni, su bulvių skustuku ar peiliu nulupkite odelę nuo apatinės jų dalies ir pakaitinkite juos ant garų: puode užvirkite vandenį, o smidrus sudėkite į sietelį. Sietelį dėkite ant puodo su verdančiu vandeniu, uždenkite dangčiu ir pagarinkite apie 5 minutes. Tuomet smidrus perliekite šaltu vandeniu ir nusausinkite.
- Vyšninius pomidorus perpjaukite per pusę.
- Tešlai apkepus, išimkite kepimo skardą iš orkaitės. Jei tešlos kvadratėliai yra išsipūtę, paspauskite juos plokščiu įrankiu ar tiesiog delnu, kad paviršius, ant kurio dėsite įdarą, būtų lygus.
- Paruoštu sūrių kremu aptepkite visų pyragėlių paviršių, išskyrus kraštus.
- Ant viršaus gražiai išdėliokite smidrus ir po vyšninio pomidoro puselę. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 15–20 minučių, kol gražiai apskrus.
- Iškepusius pyragėlius patiekite šiltus arba šaltus.
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite 22 cm skersmens kepimo indą.
- Paruoškite pyrago tešlą. Į dubenį sudėkite sviestą, supilkite aliejų, vandenį, suberkite druską ir cukrų.
- Pakaitinkite dubenį mikrobangų krosnelėje (arba orkaitėje), kol masė ims burbuliuoti.
- Suberkite į dubenį miltus ir išmaišykite.
- Paruošta tešla išklokite pasiruošto kepimo indo dugną ir sieneles.
- Dėkite į įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 10–15 minučių, kol tešla taps gražiai auksinės spalvos.
- Pasiruoškite įdarą. Keptuvėje įkaitinkite šaukštą aliejaus. Suberkite smulkiai sukapotus svogūnus ir pakepinkite, kol suminkštės. Išimkite iš keptuvės ir atidėkite į šalį.
- Į tą pačią keptuvę sudėkite kubeliais pjaustytą kumpį ir pakepinkite, kol gražiai apskrus. Taip pat išimkite iš keptuvės ir atidėkite į šalį.
- Dubenyje elektriniu plaktuvu išplakite kiaušinius, grietinėlę, pieną, druską, juoduosius pipirus ir žoleles. Įmaišykite tarkuotą kietąjį sūrį.
- Kietuosius smidrų galus nulaužkite ir išmeskite. Jei smidrai storesni, bulvių skustuku ar peiliu nulupkite odelę nuo apatinės jų dalies. Sudėkite smidrus į sietelį, o šį uždėkite ant puodo su verdančiu vandeniu. Uždenkite dangtį ir pagarinkite smidrus apie 5–7 minutes, kol suminkštės. Tuomet perliekite šaltu vandeniu ir nusausinkite.
- Pyrago pagrindui iškepus, išimkite iš orkaitės. Ant dugno paskleiskite kepintus svogūnus ir kumpį.
- Ant viršaus užpilkite kiaušinių ir sūrio plakinį. Išdėliokite smidrus.
- Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 30–35 minutes, kol pyrago įdaras sutvirtės ir gražiai apskrus. Išjunkite orkaitę ir palikite pyragą pastovėti dar apie 5–10 minučių.
- Pjaustykite gabalėliais ir patiekite dar šiltą.