Ingredientai:
- 115 g sviestas (15 g iš šio kiekio – grybų masei);
- 1 svogūnas, susmulkintas;
- 1 skiltelė česnako, smulkiai sukapota;
- 400 g vištų kepenėlių;
- 50 g grybai (džiovintų baravykų ar kitokių);
- 1 valg. šaukšt. brendžio arba viskio;
- 1 nubrauktas valg. šaukšt. garstyčių;
- 1 žiupsnis druskos;
- 1 arbat. šaukšt. šviežiai maltų juodųjų pipirų.
Gaminimas:
1. Džiovintus grybus išmirkykite šiltame vandenyje, kol suminkštės.
2. 100 g sviesto ištirpinkite įkaitintoje keptuvėje, suberkite svogūną ir česnaką. Kepinkite ant nedidelės ugnies, kol svogūnai suminkštės ir taps permatomi.
3. Suberkite į keptuvę nusausintus ir smulkiai supjaustytus grybus. Gerai išmaišykite.
4. Vištienos kepenėles nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite vienodo dydžio gabalėliais (išpjaustykite visokias jungiamąsias gyslas ir pan.). Suberkite į keptuvę. Kepinkite kartkartėmis pamaišant – kepant kepenėles ypač svarbu tiksliai pagauti akimirką, kai viduriukai praranda rožinę spalvą. Viskas! Nė minutėlės ilgiau, nes perkepusios kepenys kiek apkarsta.
5. Supilkite į keptuvę brendį, krėskite garstyčias, įberkite druskos ir pipirų, dar sykį išmaišykite ir nukelkite nuo ugnies.
6. Kepenėlių ir grybų masę kartu su vienu papildomu šaukštu sviesto (15 g) gerai susmulkite trintuvu. Paragaukite, jei reikia – įberkite daugiau druskos ar pipirų. Jei norite skystesnio ir lengviau tepamo pašteto – pertrinkite per sietelį. Pastaruoju atveju pasilikite keletą grybų, juos supjaustykite mažais gabalėliais ir įmaišykite į jau pertrintą paštetą.
7. Paštetą sudėkite į indą, kuriame tieksite (puikiai tinka ir gražus stiklainis ar pan.) Atvėsinkite ir valgykite užtepę ant duonos.
Pastaba: taip paruoštą paštetą reikėtų suvartoti per 2–3 dienas. Jei norite, kad laikytųsi ilgiau, pavyzdžiui, iki savaitės, ištirpinkite apie 60 g sviesto, atvėsinkite ir atsargiai supilkite jį ant pašteto, kad dengtų visą paviršių. Uždenkite ir laikykite šaltai.