Kaip teigia prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Vaida Budrienė, lietuviška bulvių kilmė pirkėjams yra tarsi šviežumo ir aukščiausios kokybės garantas. „Šviežios, vietoje augintos bulvės kasmet yra laukiamos. Stengiamės jų pirkėjams pasiūlyti kuo anksčiau, nors, žinoma, bulvių derlius itin priklauso nuo gamtos sąlygų. Šiemet pavasaris buvo vėsus, vis dėlto jau pačioje vasaros pradžioje pradedame prekiauti šviežiomis bulvėmis“, – teigia V.Budrienė. Šiuo metu kilogramas šviežių lietuviškų bulvių šio tinklo parduotuvėse kainuoja 1,29 Eur.
Vida Press nuotr./Skutamos bulvės
Šviežiai nukastos lietuviškos bulvės pasiekė ir prekybos tinklo „Maxima“ parduotuvės lentynas. „Nepaisant vėlyvo pavasario, šįmet pirmosios šviežios lietuviškos bulvės parduotuvėse pasirodo anksčiau“, – teigia taip pat pranešime žiniasklaidai cituojama šio tinklo sako komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė.
Daiginant ir auginant reikia atidumo
Įmonės „Bulvių namai“ direktorius Remigijus Grumčius pasakoja, kad šįmet pirmasis bulvių derlius buvo kasamas birželio 8-ąją ir jau kitą dieną pasiekė parduotuvių lentynas. Anot jo, paprastai pirmosios bulvės parduotuvėse pasirodydavo pirmąją birželio savaitę, tačiau šiais metais dėl vėsaus pavasario, didelio drėgmės kiekio ir nepalankų oro sąlygų bulvių augimas kiek pailgėjo, o tiekimas keliomis dienomis pasivėlino.
„Galime pasigirti, kad lietuviams šviežias bulves kasmet mūsų kooperatyvo nariai patiekia pirmieji. Sodinti ir auginti ankstyvas bulves kainuoja daug darbo ir pastangų. Pats bulvių sudaiginimas ir pasodinimas reikalauja ypatingo atsargumo ir atidumo, nes jas reikia ne tik tinkamai išdaiginti, bet ir sodinant nepažeisti daigų“, – pasakoja R.Grumčius.
Jis pasakoja, kad kooperatyvą sudaro 8 ūkininkai, auginantys pačių įvairiausių veislių bulvių. Tačiau kiekvienais metais auginamos laiko patikrintos ir pirkėjų itin mėgstamos veislės yra Vineta bei Laura.
„Kiekvienais metais bandome ir įvairiausias naujas veisles, kai kurios iš jų pasiteisina, kitos – ne. Tačiau būtent šios dvi bulvių rūšys yra populiariausios. Tiesa, pastebime, kad kasmet žmonės vis labiau linksta į eksperimentus ir išbando kitų bulvių veislių, ieško įdomesnių skonių“, – teigia R.Grumčius.
Ankstyvą bulvių derlių užauginti leidžia tinkamas sudaiginimas – bulvės daiginti pradedamos dar sausį.
Pirmąjį lietuviškų bulvių derlių kasantis ūkininkas Rimantas Žebarauskas sako, kad ankstyvą bulvių derlių užauginti leidžia tinkamas sudaiginimas – bulvės daiginti pradedamos dar sausį. Šiais metais jos buvo pasodintos kovo viduryje, kai tik tai leido nutirpęs sniegas. Tuomet bulves teko saugoti nuo šalnų. Tam naudojama speciali įranga – laukas uždengiamas purkštukų tinklu ir bulvių daigai laistomi, kad nenušaltų.
Vida Press nuotr./Bulvės ir krapai
Ūkininkas teigia, kad pirmosios lietuviškos bulvės yra itin jautrios tiesioginiams saulės spinduliams. Todėl dažniausiai jos kasamos itin anksti rytą, kol saulė dar neaukštai ir nėra kaitri. Oro temperatūrai kaistant bulvių kasimas stabdomas ir tęsiamas kitą rytą. Pirmosios lietuviškos bulvės yra nedidelės, o didesnių galima tikėtis šiek tiek vėliau – po Joninių.
Vasarą bulvių valgome kiek mažiau
Nors bulvės – mėgstamas garnyras prie keptos mėsos, jos ir šaltibarščių palydovės, vasaros sezono metu, pasak E.Dapkienės, jų yra nuperkama šiek tiek mažiau nei kitais metų laikais. Ir vis tik būtent bulvės išlieka populiariausia vasaros daržovė. Pavyzdžiui, nuo metų pradžios „Maxima“ parduotuvėse jau parduota beveik 6,8 mln. kg bulvių, Lietuvoje užaugintos bulvės sudaro apie 90 proc. viso parduodamo kiekio.
„Pernai bulvių nupirkta daugiau nei 15 mln. kilogramų ir lyginant 2019 metais, jų paklausa išaugo beveik trečdaliu. Esame bulves itin mėgstanti tauta“, – sako E. Dapkienė. Įdomus faktas – kasdien šio tinklo parduotuvėse nuperkama daugiau nei 40 tоnų bulvių. Maždaug tiek sveria suaugęs kuprotasis banginis.
Jūsų dėmesiui – keli receptai, kuriems idealiai tiks šviežios bulvytės:
Ingredientai
Šoninė: rūkyta, juostelės 6.00 vnt.
Aštrus padažas: rytietiškas 2.00 valg. š.
Salotos:
2.00 sauja (pagal skonį špinatų, gražgarsčių, salotinių sultenių)
Sultys:
2.00 valg. š. (citrinų - padažui)
Druska:
1.00 žiupsnelis (pagal skonį - padažui)
Kaip gaminti
- Pirmiausia paruoškite padažą: svogūną nulupkite, sukapokite, česnako skilteles nulupkite, išspauskite česnakų traiškytuvu. Į keptuvę supilkite alyvuogių aliejų ir jame pakepinkite svogūną. Kai šis apskrus ir pakvips, sukrėskite traiškytas česnako skilteles ir dar minutę pakaitinkite. Supilkite balzaminį actą, citrinų sultis, pagal skonį berkite druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų. Padažą iki vientisumo išplakite elektriniu plakikliu ir atvėsinkite.
- Bulves gerai nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu, su lupenomis iškepkite karštoje orkaitėje, supjaustykite storais griežinėliais.
- Agurkus ir ridikėlius supjaustykite norimo storio žiedeliais.
- Šoninės juosteles aptepkite aštriu rytietišku padažu ir skrudinkite orkaitėje, kol taps traškios. Tada nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.
- Į dubenėlius dėkite po dvi atvėsintos šoninės juosteles, berkite salotų lapelių, bulvių, ridikėlių ir agurkų. Salotas apliekite paruoštu padažu, pagal skonį dar pasūdykite ir iš karto patiekite.
Suskleisti
Ingredientai
Kuminai:
1.50 arbat. š. (0,5 šaukštelio malto ir 1 šaukštelis sėklų)
Druska:
0.30 arbat. š. (arba pagal skonį)
Kaip gaminti
1. Bulves išvirkite su lupenomis pasūdytame vandenyje ir nusunkite.
2. Kalendrą ir aitriuosius čili pipirus smulkiai supjaustykite.
3. Dubenyje sumaišykite jogurtą, vandenį, maltą ciberžolę, čili, kuminą, cukrų ir druską.
4. Puode įkaitinkite aliejų ir minutę maišydami pakepinkite kumino sėklas.
5. Sumažinkite karštį ir supilkite jogurto mišinį. Maišydami pašildykite apie 3 minutes iki vidutinio karščio.
6. Sudėkite kalendrą, aitriąją papriką ir virtas bulves.
7. Sumaišykite ir pakaitinkite 5–7 minutes, retkarčiais pamaišydami.
8. Patiekti šiltą.
Jei nemėgstate aštriai – sumažinkite arba nedėkite aitriųjų čili pipirų.
Suskleisti
Ingredientai
Krapai:
1.00 valg. š. (kapotų, šviežių)
Česnakai:
1.00 skiltelės (nedidelė, sutraiškyta)
Kaip gaminti
1. Išvirkite bulves – jei naudojate nedidukes naujo derliaus, galite net neskusti, jei seno, tuomet nuskuskite ir supjaustykite, kad būtų vienodo dydžio. Kai išvirs, leiskite atvėsti.
2. Dideliame dubenyje, kuriame maišysite mišrainę, sumaišykite jogurtą, grietinę, citrinos sultis, vyno actą, krapus, druską ir pipirus.
3. Šiaudeliais sutarkuokite ar itin plonai supjaustykite agurkus, nusunkite sultis, kiek tik įmanoma. Sudėkite į jogurto mišinį.
4. Kai bulvės bus atvėsusios, supjaustykite jas vienodais gabalėliais – labai smulkiai nereikia, maždaug kąsnio dydžio. Sudėkite į dubenį su jogurto-agurkų padažu ir gerai išmaišykite. Paragaukite, ar netrūksta druskos. Valgykite iškart, o jei šiek tiek lieka, mišrainė gali išbūti šaldytuve porą dienų.
Daugiau skonio šiai mišrainei galite suteikti įdėdami trupintos fetos, riekelėmis pjaustytų žaliųjų alyvuogių, šviežių mėtų. O gal ir patys sugalvosite, kas dar tiktų.
Suskleisti
Ingredientai
Bulvės:
1.50 kg (šviežių, kurios verdant nesubyra)
Druska:
1.00 arbat. š. (arba pagal skonį)
Kaip gaminti
1. Dideliame puode išvirkite bulves, jei odelė plona, galite jų net neskusti, tačiau gerai nušveiskite. Atvėsinkite ir supjaustykite į 2-4 dalis.
2. Nedideliame prikaistuvyje apvirkite šparagines pupeles - tam užteks 4 minučių. Nukoškite ir iškart perliekite lediniu vandeniu. Atidėkite, kad kiek apdžiūtų.
3. Dėkite pravėsusias bulves ir pupeles į didelį dubenį, supilkite ten pesto padažą, actą ir gerai išmaišykite.
4. Suberkite į dubenį ir kedrų riešutus, kapotus svogūnų laiškus, pagal skonį berkite druskos, pipirų, ragaukite, ar nieko netrūksta. Galiausiai užbarstykite sūrio drožlių. Tiekite iškart.
Suskleisti
Ingredientai
Bulvės:
10.00 vnt. (mažų šviežių)
Sviestas:
100.00 g (kambario temperatūros; užtepui)
Šoninė:
50.00 g (plonai supjaustytos šaltai rūkytos; užtepui)
Agurkai:
10.00 vnt. (mažų marinuotų; užtepui)
Krapai:
5.00 vnt. (šakelės; užtepui)
Kaip gaminti
1. Paruošti bulves: jas gerai nuplauti ir išvirti neluptas. Išvirtas perpjauti išilgai pusiau, įkaitinti keptuvę su aliejumi ir sudėti bulves perpjauta puse žemyn. Kepti, kol gražiai paruduos, ir palikti atvėsti.
2. Suformuoti užkandžius: ant bulvių užtepti sviesto, uždėti šoninės gabalėlių, per pusę perpjautų agurkų. Papuošti krapais.
Suskleisti
Kaip gaminti
1. Įkaitinkite orkaitę iki 220°C.
2. Aštriu peiliu, atsargiai įpjaukite bulves kuo plonesnėmis vertikaliomis skiltelėmis, neperpjaudami jų iki galo.
3. Ištepę skardą aliejumi, įdėkite bulves, apšlakstykite ištirpdytu sviestu, paskaninkite druska ir pipirais.
4. Kepkite bulves apie 50 min. arba tol, kol jos suminkštės. Galiausiai apibarstykite bulves įvairiais sūriais, aitriosios paprikos milteliais ir rozmarinu, ir pakepkite dar 5 min. tam, kad sūris išsilydytų.
Suskleisti
Ingredientai
Bulvės:
20.00 vnt. (panašaus dydžio)
Druska:
0.75 arbat. š. (arba paga skonį)
Kaip gaminti
1. Orkaitę įkaitinkite iki 200 C laipsnių temperatūros.
2. Bulves nuskuskite ir supjaustykite perpus.
3. Dėkite bulves, svogūnus, rozamrinus į kepimo skardą aukštesniais kraštais, supilkite aliejų, balzaminį actą ir gerai išmaišykite. Užberkite druskos ir pipirų.
4. Kepkite 20-30 min., kol bulvės bus apskrudusios ir minkštos.
Suskleisti