Ingredientai:
- 350 g miltų;
- 1 valg. šaukšt. kukurūzų krakmolo (iš bėdos galite berti ir bulvių);
- 0,5 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
- 160 g sviesto, ištirpinto;
- žiupsnelis smulkios druskos;
- 150 g cukraus (labiausiai tinka smulkus rudasis);
- 1 didelis kiaušinis;
- keli lašai vanilės ekstrakto ar 0,5 arbat. šaukšt. vanilės pastos;
- 120 g pekanų riešutų (susmulkintų) ir dar keliolika jų puselių sausainių viršui.
Gaminimas:
1. Vidutiniame dubenyje sumaišykite miltus, krakmolą ir kepimo miltelius. Atidėkite šį mišinį į šalį.
2. Kitame didesniame dubenyje sumaišykite ištirpintą dar šiltą sviestą su cukrumi, tada įmuškite kiaušinį, supilkite vanilės ekstraktą ar pastą, gerai išmaišykite.
3. Į skystąjį mišinį suberkite miltus ir kapotus pekanus, kruopščiai išmaišykite, kad neliktų sausų miltų. Tešla atrodys drėgnoka ir sunkiai minkoma – taip ir turi būti.
4. Didelę skardą išklokite kepimo popieriumi. Rankomis ar šaukštu gnybkite maždaug graikinio riešuto dydžio tešlos rutuliukus ir dėliokite skardoje. Kai visus sudėliosite, mažiausiai valandai, geriau – kelioms, o galima ir nakčiai dėkite skardą į šaldytuvą.
5. Sausainiams pabuvus šaldytuve, įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Į kiekvieną sausainį įspauskite po nesmulkintą pekano riešuto puselę, pabarstykite druska (ji suteiks balansą, atsvers saldumą – tačiau galite ir neberti).
6. Kepkite apie 10 min., kol sausainiai kiek iškils ir paruduos, tačiau neperkepkite. Leiskite kiek atvėsti dar skardoje, o vėliau perkelkite ant grotelių kepiniams vėsinti ar į plačią lėkštę.