Šeštadienį Priekulės Turgaus aikštėje 13 val. bus užkurta 15 krosnelių ir duotas startas virėjams.
Kaip teigė Priekulės kultūros centro direktorė Alanta Zapalskienė, atvyks atstovai iš dar septynių Mažųjų Lietuvos kultūros sostinių, taip pat kaimynų – Drevernos, Šilutės, Klaipėdos, Derceklių ir kt.
Planuojama, kad šventės metu bus išvirta apie 200 litrų šiupinio.
Šiupinys – tai košė, kuri skirtinguose regionuose skirtingai buvo verdama. Pavyzdžiui, Priekulėje šiupinys buvo verdamas iš rainųjų žirnių, pupelių, perlinių kruopų, daržovių, kiaulės knyslės ar uodegos. O štai Drevernoje šiupinys verdamas su stinta.
„Į šventę atvažiuosiantys vyrėjai žada gaminti šiupinį iš stirnienos, šernienos, žuvies, ir net be mėsos. Paragaut galės visi, reikės tik čia pat nusipirkti lėkštutę“, – teigė A.Zapalskienė. Anot jos, nors šiupinys gardinamas taukais, kaip dabar mums atrodo keista, dietologai ir mitybos ekspertai sutinka, kad ši košė – maistinga ir lengvai virškinama. Sotus šiupinys dažniausiai būdavo valgomas per Užgavėnes. Tądien tradiciškai būdavo valgoma daug ir sočiai.
Geriausio šiupinio virėjus išaiškins nepriklausomas mitybos ir kulinarijos ekspertas Vincentas Sakas.