Ingredientai (12 pyragėlių):
tešlai:
- 200 ml pieno;
- 7 g sausų mielių;
- 2 valg. šaukšt. cukraus;
- 150 g sviesto, šalto;
- 500 g miltų (gali reikėti kiek daugiau);
- 0,5 arbat. šaukšt. druskos.
- 1 kiaušinis, aptepimui;
- sezamų sėklų, pabarstymui.
įdarui:
- 12 neilgų dešrelių (tradiciškai naudojamos ne rūkytos ar šviežios, bet pieniškos).
Gaminimas:
1. Pieną pašildykite, kad būtų kiek šiltesnis nei kambario temperatūra, perpilkite į nemažą dubenį ir suberkite į jį mieles bei cukrų, gerai išmaišykite, kad mielės ir cukrus ištirptų. Pastatykite kur nors šiltai 15 min., kad ant paviršiaus susidarytų putota „kepurėlė“.
2. Kol mielės bunda, į kitą dubenį suberkite miltus, druską, išmaišykite, o tada sudėkite kubeliais supjaustytą sviestą. Trinkite pirštų galiukais sviestą su miltais, kol gausite riebius trupinius, o sausų miltų nebeliks.
3. Ant gautų miltų ir sviesto trupinių supilkite pieną su mielėmis, išmaišykite ir imkite minkyti, jei tešla itin lipni, galite įberti dar saują kitą miltų, tačiau nepersistenkite. Išminkykite tešlą, kol bus vientisa, ir dėkite pusvalandžiui į šaldytuvą.
4. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių.
5. Išimkite tešlą iš šaldytuvo ir ant miltuoto paviršiaus iškočiokite iš jos 5 mm storio lakštą, supjaustykite šį lakštą 2 cm pločio juostelėmis.
6. Kiekvieną dešrelę kruopščiai apsukite tešlos juostele, sujungdami galiukus, kad juostelė neatsivyniotų. Žiūrėkite, kad kiekvienas juostelės apvyniojimas šiek tiek gultų ant ankstesniojo.
7. Dėkite gautus pyragėlius ant kepimo popieriumi išklotos skardos, patepkite paplaktu kiaušiniu, pabarstykite sezamo sėklomis. Kepkite apie 25–30 min., kol tešla gražiai parus.