Pritrūkote receptų Kūčioms? 15 patiekalų, kurie padės sudėlioti tradicinį rinkinį

Ant kūčių stalo tradiciškai dedama 12-a patiekalų. Kai kuriuose namuose tai būna pilnaverčiai užkandžiai ir karštieji valgiai, kituose priskaičiuojami ir obuoliai, duona, riešutai. Tądien nevalgoma gyvūninės kilmės produktų, o patiekalai nuo seno būdavo kuklūs, paprasti. Nors šiais laikais daug kas keičiasi, šį tą išsaugoti ne tik verta, bet ir būtina.
Kūčių stalas
Kūčių stalas / Vida Press nuotr.

Jei mintyse dėliojate savąjį dvyliktą, tačiau idėjų kiek stinga, kviečiame pasinaudoti mūsų receptais. Nė vienas nenuvils!

Raugintų burokėlių barščiai su „ausytėmis“

Ingredientai:

  • 3 burokėliai;
  • 1 riekė ruginės duonos;
  • 1 l daržovių sultinio;
  • 1 stiklinė rūgščių vaisių sulčių;
  • 1 svogūnas;
  • 1 morka;
  • 1 petražolės šaknis;
  • 2 laurų lapai;
  • 6 džiovinti baravykai;
  • 1 valg. šaukšt. aliejaus;
  • 1,5 stiklinės miltų;
  • druskos;
  • vandens.

Gaminimas:

1. Burokėlius užraukite prieš kelias dienas: nuluptus sudėkite į stiklainį su riekele ruginės duonos ir užpylę vandeniu laikykite šiltai. Tada ištraukite, supjaustykite kubeliais, užpilkite raudonųjų serbentų, citrinų, ar kitokiomis rūgščiomis sultimis ir apie 1 val. pamarinuokite.

2. Grybus užpilkite šaltu vandeniu, 2–3 val. pamirkykite, išimkite, nuplaukite, o skystį, kurioje mirko grybai, palikite nusistoti ir dalį viršaus nupilkite.

3. Grybus su svogūnu pakepinkite aliejuje, sumalkite ir pasūdykite.

4. Grybų skystį užvirkite, sudėkite smulkintą morką, petražolės šaknį, sumeskite laurų lapus, supilkite daržovių sultinį, nuo marinuotų burokėlių likusį skystį ir virkite ant silpnos ugnies apie 10 min. Tada sukrėskite aliejuje pakepintus marinuotus burokėlius ir dar 10 min. pavirkite, pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite pipirais.

5. Iš miltų, vandens ir druskos paruoškite tąsią, bet nekietą tešlą, ją labai plonai iškočiokite, supjaustykite kvadratėliais, ant kiekvieno dėkite džiovintų grybų įdaro, sulenkite trikampiu, užspauskite kraštus, kad neištekėtų įdaras, ir formuokite pasagėlės formos „ausytes“. Šias ausytes 3 min. virkite dideliame kiekyje vandens, o tada sudėkite į barščius.

Fotolia nuotr./Raugintų burokėlių barščiai su „ausytėmis“
Fotolia nuotr./Raugintų burokėlių barščiai su „ausytėmis“

Kūčia

Ingredientai:

  • 2 valg. šaukšt. virtų žirnių;
  • 2 valg. šaukšt. virtų perlinių kruopų;
  • 1 valg. šaukšt. skysto medaus (jei medaus nenaudojate, keiskite sirupu ar cukrumi);
  • 1 valg. šaukšt. pakepintų ir pasmulkintų lazdyno riešutų;
  • 1 valg. šaukšt. saulėgrąžų (galite pakepinti);
  • 1 valg. šaukšt. aguonų;
  • 1 valg. šaukšt. moliūgų sėklų (galite pakepinti).
  • Pastaba: visi ingredientai, kurie buvo virti ar kepinti, prieš maišant kūčią turi būti atvėsinti.

Gaminimas:

1. Visus ingredientus sumaišome ir patiekiame bendrame dubenyje, o galima ir individualiuose indeliuose ar plačiose taurėse.

2. Viršų papuošiame keliais nesmulkintais riešutais ir patiekiame iškart.

Restorano archyvo nuotr./Sakralinis valgis kūčia
Restorano archyvo nuotr./Sakralinis valgis kūčia

Burokėlių mišrainė su pupelėmis

Ingredientai:

  • 4 virti burokėliai;
  • 2 stiklinės virtų ar konservuotų pupelių;
  • 2 virtos bulvės;
  • 2 rauginti agurkai;
  • 4 valg. šaukšt. aliejaus (arba majonezo);
  • šiek tiek druskos ir pipirų.

Gaminimas:

1. Burokėlius, bulves ir raugintus agurkus supjaustykite mažais kubeliais ir sudėkite į dubenį.

2. Suberkite į dubenį ir pupeles, pilkite aliejų arba dėkite majonezą, o tada viską gerai išmaišykite.

3. Pagardinkite mišrainę druska ir pipirais bei leiskite šiek tiek pastovėti.

Fotolia nuotr./Burokėlių mišrainė
Fotolia nuotr./Burokėlių mišrainė

Burokėlių salotos su džiovintomis slyvomis

Ingredientai:

  • 2 virti burokėliai;
  • 100 g džiovintų slyvų, iš anksto pamirkytų;
  • 50 g graikinių riešutų;
  • 2 skiltelės česnako;
  • 4 valg. šaukšt. aliejaus (moliūgų sėklų ar saulėgrąžų);
  • 1 valg. šaukšt. citrinų sulčių;
  • 1 žiupsnelis druskos;
  • 1 žiupsnelis maltų juodųjų pipirų.

Gaminimas:

1. Burokėlius stambiai sutarkuokite. Slyvas pasmulkinkite.

2. Į dubenį berkite burokėlius, slyvas, smulkintus graikinius riešutus, pipirus, trintą česnaką, pasūdykite.

3. Galiausiai salotas apšlakstykite citrinų sultimis ir aliejumi. Gerai išmaišykite ir galite tiekti.

Silkė su burokėliais ir bulvėmis

Ingredientai:

  • 200 g silkės, silpnai sūdytos;
  • 300 g virtų burokėlių;
  • 2 bulvės;
  • 2 valg. šaukšt. grūdėtųjų garstyčių;
  • 0,5 vnt. raudonojo svogūno;
  • 1 arbat. šaukšt. citrinos sulčių.

Gaminimas:

1. Silkę supjaustykite kuo smulkiau, ant jos įspauskite citrinos sulčių, pabarstykite mėgstamų žolelių. Viską sumaišykite ir palikite pastovėti, kol paruošite kitus ingredientus. Jei norite dar išraiškingesnio skonio, galite įpjaustyti nedidelį kiekį raugintų agurkų.

2. Bulves supjaustykite smulkiais kubeliais, apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir kepkite iki 180 °C laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 25 min. Jei turite, bulvėms pagardinti labai tiks rozmarino šakelė.

3. Burokėlius supjaustykite kubeliais, sumaišykite su garstyčiomis, šiek tiek citrinos sulčių ir pipirais.

4. Iškepus bulvėms, viską sudėkite į formelę sluoksniuodami: bulvės, burokėliai, silkė. Patiekite su smulkintu mėlynuoju svogūnu.

Vida Press nuotr./Silkė su burokėliais
Vida Press nuotr./Silkė su burokėliais

Silkė su troškintomis daržovėmis ir slyvomis

Ingredientai:

  • 2 sūdytos silkės filė;
  • 3 valg. šaukšt. aliejaus;
  • 1 svogūnas;
  • 2 paprikos (raudona ir geltona)
  • druskos;
  • juodųjų pipirų;
  • 2 valg. šaukšt. pomidorų padažo;
  • 100 g džiovintų slyvų.

Gaminimas:

1. Aliejuje apkepkite pusžiedžiais supjaustytą svogūną, sudėkite šiaudeliais supjaustytas paprikas.

2. Slyvas nuplikykite verdančiu vandeniu, paskui nupilkite jį ir susmulkinkite vaisius.

3. Slyvas, prieš baigdami troškinti, sudėkite į keptuvę su kitomis daržovėmis, sudėkite pomidorų padažą, įberkite pipirų ir druskos.

4. Atvėsinkite ir užpilkite ant silkės daržoves.

Janinos Misiunienės nuotr./Silkė su daržovėmis
Janinos Misiunienės nuotr./Silkė su daržovėmis

Silkės, pupelių ir svogūnų mišrainė

Ingredientai:

  • 3 silkės filė;
  • 1 stiklinė virtų baltųjų pupelių;
  • 1 svogūnas arba 1 poro baltoji dalis;
  • 2 valg. šaukšt. džiovintų baravykų (arba, jei neturite, keli konservuoti grybukai);
  • alyvuogių aliejaus;
  • šlakelis citrinos sulčių;
  • šviežiai maltų juodųjų pipirų.

Gaminimas:

1. Jei naudojate džiovintus baravykus, užpilkite juos karštu vandeniu ir leiskite išbrinkti. Jei dėsite konservuotus grybus, juos pasmulkinkite.

2. Svogūną arba porą supjaustykite plonais griežinėliais ir pakepinkite aliejuje, kol taps permatomas, suminkštės, dings traškumas. Atvėsinkite.

3. Sumaišykite pupeles, grybus ir svogūnus (ar porus), užpilkite kiek aliejaus, pabarstykite pipirais.

4. Silkę pjaustykite gabaliukais, dėkite vienu sluoksniu į silkinę ar plokščią lėkštę ir padenkite pagaminta mišraine. Leiskite pusvalandį pastovėti, o tada galima ragauti.

Vida Press nuotr./Silkės užkandis
Vida Press nuotr./Silkės užkandis

Karpis drebučiuose

Ingredientai:

  • 1 kg karpio filė;
  • 2 morkos;
  • 1 poras;
  • 1 nedidelis saliero gumbo gabaliukas;
  • pora petražolių šakelių;
  • sauja džiovintų spanguolių;
  • 2-3 gvazdikėliai;
  • 2-3 kvapieji pipirai;
  • keli grūdeliai kalendros;
  • 0,5 citrinos sultys
  • 1 arbat. šaukšt. rudojo cukraus arba medaus;
  • žiupsnelis druskos;
  • 1 valg. šaukšt. želatinos (priklausomai, kiek reikia sustingdyti sultinio; skaitykite nurodymus ant pakuotės).

Gaminimas:

1. Karpį išdarinėkite.

2. Puode užvirinkite vandenį. Suberkite griežinėliais pjaustytas morkas, smulkintą porą ir salierą. Kelias minutes pavirkite.

3. Į tą patį puodą dėkite karpio kaulus, galvą, paskiausiai – gabaliukais supjaustytą karpio filė. Žiūrėkite, kad filė apsemtų sultinys. Suberkite prieskonius. Virkite ant silpnos ugnies apie 30 minučių. Likus virti maždaug 10 min., suberkite džiovintas spanguoles.

4. Po 30 min. puodą nukaiskite. Atsargiai išimkite karpio filė. Sultinį perkoškite, įpilkite citrinos sulčių, pagardinkite cukrumi (ar medumi), pagal skonį pasūdykite. Sultinys turėtų būti intensyvesnio skonio – virtęs drebučiais skonis paprastai tampa švelnesnis.

5. Vadovaudamasi gamintojo aprašymu, vandenyje išbrinkinkite reikiamą kiekį želatinos. Ištirpinkite ir sumaišykite su sultiniu.

6. Į dailų indą gražiai išdėliokite karpio gabaliukus, morkų griežinėlius, džiovintas spanguoles. Viršų papuoškite šviežiomis petražolėmis. Galiausiai užpilkite sultinio ir želatinos tirpalo. Sustingdykite ir galite tiekti.

Fotolia nuotr./Karpis drebučiuose
Fotolia nuotr./Karpis drebučiuose

Keptas karpis medaus padaže

Ingredientai (4 asm.):

  • apie 850 g karpio filė (su oda, be žvynų);
  • 1 svogūnas, supjaustytas plonais griežinėliais;
  • 1 skiltelė česnako, supjaustyta labai plonomis juostelėmis;
  • druskos ir pipirų;
  • miltų (pavoliojimui);
  • aliejaus (kepimui);
  • 2 šaukštai medaus + 2 šaukštai garstyčių + 1 šaukštelis aliejaus.

Gaminimas:

1. Likus dienai iki patiekimo, nuplaukite ir gerai nusausinkite karpio filė. Supjaustykite porcijos dydžio gabalėliais, tada pabarstykite druska ir pipirais. Kiekvieną karpio gabalėlį iš abiejų pusių apvoliokite miltuose. Taip paruoštus karpio gabalėlius dėkite į sandariai užsidarantį indą, tarpuose tarp žuvies gabalėlių klodami svogūno žiedus, ir švelniai paspaudžiant, kad kuo daugiau svogūno skonio susigertų į karpį. Uždenkite indą ir laikykite šaldytuve parą (daugiausia – dvi paras).

2. Prieš patiekdami išimkite karpio gabalėlius iš indo, kuriame marinavote, svogūnus išmeskite, o karpį apkepinkite iš abiejų pusių įkaitintame aliejuje, kol gražiai apskrus.

3. Orkaitę įkaitinkite iki 160 °C.

4. Apkepintus žuvies gabalėlius sudėkite į kepimui orkaitėje skirtą indą ir pabarstykite česnako juostelėmis. Iš medaus, garstyčių ir aliejaus sumaišykite padažą ir juo apliekite karpio gabalėlius. Kepkite apie 15 minučių, kol padažas sušils, ims švelniai burbuliuoti.

5. Patiekite iškart.

Nidos Degutienės nuotr. /Keptas karpis medaus padaže
Nidos Degutienės nuotr. /Keptas karpis medaus padaže

Senoviniai blynai su silke

Ingredientai:

  • 250 ml šalto vandens;
  • 6–7 valg. šaukšt. miltų (arba tiek, kad tešla būtų grietinės tirštumo);
  • 1 kiaušinis (jei kepate Kūčioms, nedėkite);
  • druskos;
  • šviežiai maltų juodųjų pipirų;
  • 1 didelis svogūnas;
  • 2 silpnai sūrios silkės filė, nusausintos;
  • aliejaus, kepimui.

Gaminimas:

1. Pasiruoškite tešlą. Miltus išsukite su vandeniu (arba su pienu ir kiaušiniu) iki grietinės tirštumo vientisos masės be gumuliukų, įberkite druskos, pipirų. Leiskite tešlai apie 30 min. pastovėti.

2. Kol tešla brinksta, labai smulkiai supjaustykite svogūną ir pakepinkite mažoje keptuvėje su šiek tiek aliejaus, kol taps permatomas ir pagels (neleiskite suskrusti). Pusę svogūnų atidėkite, o kitus kiek atvėsinkite ir berkite į tešlą.

3. Silkės filė supjaustykite plonomis juostelėmis.

4. Storadugnėje keptuvėje ant vidutinės kaitros įkaitinkite aliejų, tada pilkite po šaukštą tešlos formuodami nedidelius blynelius, ant kiekvieno jų dėkite po porą trejetą silkės juostelių ir užpilkite dar šiek tiek tešlos, kad silkę beveik paslėptų. Kepkite iš abiejų pusių, kol blynai bus rusvi. Išimkite ant lėkštės, išklotos popieriniu rankšluosčiu, kad susigertų riebalų perteklius.

Vida Press nuotr./Blynai
Vida Press nuotr./Blynai

Mieliniai pyragėliai su grybais

Ingredientai:

tešlai:

  • 1 stiklinė vandens;
  • 1 valg. šaukšt. sausų mielių;
  • 2–3 valg. šaukšt. cukraus;
  • 50 ml bekvapio aliejaus;
  • 3,5–4 stiklinės miltų.

įdarui:

  • sauja džiovintų grybų (idealu, jei tai bus baravykai);
  • 1 svogūnas;
  • maltų juodųjų pipirų;
  • lauro lapų;
  • druskos.

Gaminimas:

1. Pirmiausiai reikia paruošti tešlą. Į mažą indelį supilti mieles, truputį vandens ir cukraus. Padėti šiltai, kad iškiltų.

2. Į didesnį indą suberti miltus, padaryti duobutę, supilti likusį vandenį bei cukrų, aliejų ir ištirpintas mieles. Viską išminkyti ir padėti šiltai, kad pakiltų.

3. Kol kyla tešla, ruošiame įdarą. Džiovintus grybus reikia išvirti vandenyje su lauro lapu, tada nusunkti, sumalti per mėsmalę ar labai smulkiai sukapoti. Pakepinti susmulkintą svogūnų ir sumaišyti juos su grybais, paskaninti pipirais, druska.

4. Kai tešla iškils, reikia ją padalinti į nedidelius kamuoliukus, kiekvieną jų iškočioti, padaryti skrituliukus, dėti įdarą, užspaudyti kraštus ir virti karštame aliejuje, kol paruduos.

Vida Press nuotr./Mieliniai pyragėliai
Vida Press nuotr./Mieliniai pyragėliai

Skryliai su aguonom, razinom ir riešutais

Ingredientai:

skryliams:

  • 200 g miltų;
  • žiupsnelis druskos;
  • 120–150 ml šilto vandens.
  • pagardui:
  • 100 g razinų;
  • 200 g aguonų;
  • 1 stiklinė vandens;
  • 3 valg. šaukšt. medaus (jei naudojate jį ant kūčių stalo) arba cukraus;
  • žiupsnis druskos;
  • 100 g graikinių riešutų.

Gaminimas:

1. Suberkite švarias razinas į dubenėlį, užpilkite šiltu vandeniu ir palikite pamirkti.

2. Aguonas berkite į nedidelį prikaistuvį, užpilkite vandeniu, kad šis jas apsemtų, pamirkykite 10 min., o tada pavirkite dar 20 min. Paskui nukaiskite ir nusunkite. Verdant stebėkite, kad neišgaruotų visas vanduo.

3. Kol aguonos verda, pagaminkite skrylių tešlą. Visus ingrediemtus kapokite plačiu peiliu ant lygaus paviršiaus, o kai sukibs, suminkykite iki elastingos, vidutinio kietumo tešlos. Padėkite ją „pailsėti“ 20 min.

4. Aguonas du kartus permalkite mėsmale arba susismulkinkite elektriniu smulkintuvu su S formos peiliuku. Tada dėkite jas į dubenėlį, užpilkite šiltu vandeniu, paskaninkite šį mišinį medumi.

5. Graikinius riešutus vos vos pakepinkite sausoje keptuvėje, o tada sukapokite. Razinas nusunkite.

6. Iš pailsėjusios tešlos iškočiokite ploną lakštą, supjaustykite rombais, o tada dėkite juos į didelį puodą su verdančiu pasūdytu vandeniu ir pavirkite, kol iškils į paviršių. Nusunkite ar išimkite kiaurasamčiu į dubenį, kuriame tieksite.

7. Skrylius užpilkite aguonų ir medaus mišiniu, pabarstykite razinomis, riešutais, išmaišykite ir tiekite šiltą, bet galima ir atvėsusį.

Vida Press nuotr./Skryliai su aguonomis
Vida Press nuotr./Skryliai su aguonomis

Tradiciniai „liesi“ kūčiukai

Ingredientai:

  • 500 g miltų;
  • 200 ml šilto vandens;
  • 15 g šviežių mielių;
  • 50 g aguonų (idealu – nuplikytų, nusunktų ir kiek apdžiovintų);
  • 2–3 valg. šaukšt. cukraus;
  • 2 valg. šaukšt. aliejaus;
  • 0,5 arbat. šaukšt. druskos.

Gaminimas:

1. Į didelį indą supilkite miltus, padarykite juose duobutę ir joje ištrinkite mieles su 0,5 šaukšto cukraus, užpilkite šlakelį šilto vandens, išmaišykite iki košelės ir švelniai apiberkite miltais. 15 min. palikite šiltoje vietoje, kad mielės pabustų – kauburėlis iškiltų.

2. Likusiame šiltame vandenyje ištirpinkite cukrų, pilkite šį saldintą vandenį, aliejų į dubenį su mielėmis bei miltais, suberkite druską bei aguonas ir imkite maišyti, o vėliau ir minkyti. Tešla turi išeiti tampri, nebelipti prie rankų, turėkite kantrybės ir stenkitės nebeberti daugiau miltų (geriau pavilgykite rankas aliejumi).

3. Išminkytą tešlą padėkite šiltoje vietoje 1 val., kad pakiltų.

4. Pakilusią tešlą gerai išminkykite, pjaustykite gabalėliais ir voliokite plonus volelius. Pjaustykite juos gabaliukais ir berkite į miltais pabarstytas skardas.

5. Priklausomai nuo gabalėlių dydžio, kepkite kūčiukus 7–9 min. iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje (režimas su „vėjeliu“), kol gražiai paruduos.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Kūčiukai
Luko Balandžio / 15min nuotr./Kūčiukai

Aguonų pienas

Ingredientai:

  • 1 stiklinė aguonų;
  • 500 ml virinto vandens;
  • cukraus ar medaus pagal skonį.

Gaminimas:

1. Aguonas nuplaukite, užpilkite verdančiu vandeniu, kad apsemtų, ir palikite brinkti apie valandą.

2. Vandenį nupilkite, aguonas sumalkite ar gerai sugrūskite, užpilkite virinto šilto vandens ir palikite valandai.

3. Paruoštą aguonpienį galima pasaldinti skystu medumi arba jo patiekti šalia.

Fotolia nuotr./Aguonų pienas
Fotolia nuotr./Aguonų pienas

Klasikinis spanguolių kisielius

Ingredientai (1 litrui kisieliaus):

  • 100 g spanguolių (jos gali būti šviežios arba šaldytos);
  • 100 g cukraus;
  • 1 litras vandens;
  • 1 valg. šaukšt. krakmolo.

Pastaba: Jei turite kitokių šaldytų ar šviežių uogų, galite ir jų įmaišyti į kisielių – tinka serbentai, avietės, šaltalankiai. Visas uogas reikia sutrinti kartu su spanguolėmis.

Gaminimas:

1. Elektriniu trintuvu iki tyrės sutrinkite spanguoles. Tuomet uogų tyrę ir vandenį pilkite į puodą ir užvirkite.

2. Užvirusį skystį perkoškite per tankų sietą, kad neliktų sutrintų uogų dalelių, tuomet vėl užkaiskite, berkite cukrų ir kiek pakaitinkite, kol cukrus ištirps.

3. Atskirai nedideliame indelyje maždaug 1/3 stiklinės šalto vandens išmaišykite apie šaukštą krakmolo ir gautą skystį plona srovele supilkite į puodą su spanguolėmis paskanintu vandeniu. Pilkite maišydami, o tada palaukite, kol skystis tirštėdamas užvirs. Nukaiskite nuo ugnies ir atvėsinkite.

Fotolia nuotr./Spanguolių kisielius
Fotolia nuotr./Spanguolių kisielius

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis