09 29

R.Laužikas atskleidė įdomių detalių apie grikių atsiradimą Lietuvoje ir kuo čia dėti graikai

Grikių košė – viena populiariausių Lietuvoje. Tačiau retas kuris žino, kada ir kokiais keliais grikių kruopos pasiekė mūsų šalį ir pradėtos čia vartoti. Apie tai papasakojo kulinarijos istorikas prof. Rimvydas Laužikas.
Rimvydas Laužikas / Grikių košė
Rimvydas Laužikas / Grikių košė / J.Kalinsko / 15min nuotr. / Shutterstock nuotr.

Grikiai – nuo graikų, tatarka – nuo totorių

„Grikiai buvo sukultūrinti dabartinės Kinijos teritorijoje ir Lietuvą pasiekė pakankamai vėlai, Viduramžiais, prieš kokius 650-750 metų. Senuosiuose dokumentuose minimos dvi grikių rūšys: grikiai ir tatarka. Abu pavadinimai nurodo į įsivaizduojamus kilmės kelius.

Žodis „grikiai“ sieja šią augalą su graikais. Mums tai reiškė graikų gyvenamas teritorijas šiaurinėse Juodosios jūros pakrantėse. Na, o tatarka yra nuoroda į totorius. Dalis mokslininkų laikosi nuomonės, kad grikiai galėję pasiekti Europą kartu su totorių kariauna XIII amžiuje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų