Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Puikiai tiks ir šventėms: klasikinio skonio, neeilinio purumo morkų pyragas

Morkų pyragai gal ir nėra tokie populiarūs, kaip obuolių, tačiau ir jų receptų priskaičiuojama dešimtys, o gal net šimtai. Jokia paslaptis, kad kartais morkų pyragai išeina sunkoki, iškepę jie kiek kristeli, o kartais – bėda bėda! – ir visai suzmenga. Tačiau tik ne šį kartą! Pagal mūsų siūlomą receptą keptas skanėstas purus ir nuostabiai gilaus skonio. Žinoma, be slaptų ingredientų ir poros gudrybių čia neapsieinama.
Morkų pyragas su razinomis
Morkų pyragas su razinomis / Vida Press nuotr.

Ingredientai:

  • 250 g morkų;
  • 100 g miltų (kvietinių arba speltų);
  • 100 g migdolų miltų (jei neturite, keiskite paprastais kvietiniais, tačiau būtent migdolų miltai suteikia pyragui skonio gilumo);
  • 4 kiaušiniai, tryniai kruopščiai atskirti nuo baltymų;
  • 150 g smulkaus rudojo cukraus;
  • 75 ml augalinio aliejaus;
  • 2 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
  • 0,5 arbat. šaukšt. cinamono;
  • žiupsnis maltų gvazdikėlių;
  • žiupsnis tarkuoto muskato riešuto;
  • žiupsnis druskos;
  • 1 apelsino nutarkuota žievelė (prieš tai apelsiną nušveiskite su soda);
  • sauja razinų, nuplautų ir nusausintų (jei nemėgstate, galite nedėti);
  • graikinių riešutų, švelniai pakepintų ir stambiai sukapotų (jei nemėgstate, galite nedėti).
Vida Press nuotr./Morkų pyragas su razinomis
Vida Press nuotr./Morkų pyragas su razinomis

Gaminimas:

1. Morkas smulkiai sutarkuokite ir sukrėskite į tankų plieninį sietą ar marlę bei kiek įmanoma nusunkite – mums reikia sausų tarkių.

2. Dideliame dubenyje mediniu šaukštu ar elektriniu plaktuvu išsukite kiaušinių trynius su cukrumi ir druska iki balsvos masės. Tai gali užtrukti, tačiau turėkite kantrybės. Į trynių ir cukraus masę plona srovele supilkite aliejų nepaliaudami plakti, paplakite, kol ingredientai susijungs. Suberkite ir morkų bei apelsino žievelės tarkius, išmaišykite.

3. Kitame dubenyje sumaišykite paprastus ir migdolų miltus, kepimo miltelius visus prieskonius.

4. Sausąjį mišinį per kelis kartus suberkite į šlapiąjį kaskart gerai išmaišydami. Suberkite ir razinas bei riešutus.

5. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Apvalią kepimo formą (geriau – nusegamais kraštais) ištepkite trupučiu sviesto, dugną išklokite kepimo popieriumi.

5. Sausame plačiame dubenyje, kuriame neturi būti ir jokių riebalų likučių, išplakite iki standumo kiaušinių baltymus.

6. Kiaušinių baltymų plakinį suverskite į prieš tai paruoštą masę, labai atsargiai, kad išlaikytumėte baltymuose susikaupusį orą, įmaišykite į tešlą. Maišykite kruopščiai, tačiau atsargiai – masė turi tapti puri ir vientisa.

7. Krėskite paruoštą tešlą į kepimo formą ir dėkite į orkaitę. Kepkite 40–45 min., kol pyrago viršus gana intensyviai parus. Iš orkaitės išimtam pyragui leiskite keletą minučių pastovėti, o tada nusekite kraštus ir leiskite kepiniui galutinai atvėsti.

8. Pyragas skanus ir be jokių papildomų priedų, tačiau galite jį aplieti glajumi, pagamintu iki tyrelės išsukus cukraus pudrą bei šviežiai spaustas apelsino sultis. Kitas variantas – išsukti iki purumo kreminį sūrį be jokių priedų su šiek tiek grietinėlės ir cukraus pudros bei aptepti juo pyrago viršų. Skanaus!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais