Ingredientai:
- 250 g morkų;
- 100 g miltų (kvietinių arba speltų);
- 100 g migdolų miltų (jei neturite, keiskite paprastais kvietiniais, tačiau būtent migdolų miltai suteikia pyragui skonio gilumo);
- 4 kiaušiniai, tryniai kruopščiai atskirti nuo baltymų;
- 150 g smulkaus rudojo cukraus;
- 75 ml augalinio aliejaus;
- 2 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
- 0,5 arbat. šaukšt. cinamono;
- žiupsnis maltų gvazdikėlių;
- žiupsnis tarkuoto muskato riešuto;
- žiupsnis druskos;
- 1 apelsino nutarkuota žievelė (prieš tai apelsiną nušveiskite su soda);
- sauja razinų, nuplautų ir nusausintų (jei nemėgstate, galite nedėti);
- graikinių riešutų, švelniai pakepintų ir stambiai sukapotų (jei nemėgstate, galite nedėti).
Gaminimas:
1. Morkas smulkiai sutarkuokite ir sukrėskite į tankų plieninį sietą ar marlę bei kiek įmanoma nusunkite – mums reikia sausų tarkių.
2. Dideliame dubenyje mediniu šaukštu ar elektriniu plaktuvu išsukite kiaušinių trynius su cukrumi ir druska iki balsvos masės. Tai gali užtrukti, tačiau turėkite kantrybės. Į trynių ir cukraus masę plona srovele supilkite aliejų nepaliaudami plakti, paplakite, kol ingredientai susijungs. Suberkite ir morkų bei apelsino žievelės tarkius, išmaišykite.
3. Kitame dubenyje sumaišykite paprastus ir migdolų miltus, kepimo miltelius visus prieskonius.
4. Sausąjį mišinį per kelis kartus suberkite į šlapiąjį kaskart gerai išmaišydami. Suberkite ir razinas bei riešutus.
5. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Apvalią kepimo formą (geriau – nusegamais kraštais) ištepkite trupučiu sviesto, dugną išklokite kepimo popieriumi.
5. Sausame plačiame dubenyje, kuriame neturi būti ir jokių riebalų likučių, išplakite iki standumo kiaušinių baltymus.
6. Kiaušinių baltymų plakinį suverskite į prieš tai paruoštą masę, labai atsargiai, kad išlaikytumėte baltymuose susikaupusį orą, įmaišykite į tešlą. Maišykite kruopščiai, tačiau atsargiai – masė turi tapti puri ir vientisa.
7. Krėskite paruoštą tešlą į kepimo formą ir dėkite į orkaitę. Kepkite 40–45 min., kol pyrago viršus gana intensyviai parus. Iš orkaitės išimtam pyragui leiskite keletą minučių pastovėti, o tada nusekite kraštus ir leiskite kepiniui galutinai atvėsti.
8. Pyragas skanus ir be jokių papildomų priedų, tačiau galite jį aplieti glajumi, pagamintu iki tyrelės išsukus cukraus pudrą bei šviežiai spaustas apelsino sultis. Kitas variantas – išsukti iki purumo kreminį sūrį be jokių priedų su šiek tiek grietinėlės ir cukraus pudros bei aptepti juo pyrago viršų. Skanaus!