„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Puikiai tiks šventėms: žiemos prieskoniais gardintas virtas jaučio liežuvis

Žiemos šventės nuo seno lietuviams siejasi su galimybe visai šeimai susėsti prie tradiciniais patiekalais nukrauto stalo, ragauti, skanauti ir bendrauti. Vienas iš klasikinių kalėdinių patiekalų yra virtas jaučio liežuvis. Galbūt dar nebandėte recepto, kuriame jis derinamas su žiemiškais prieskoniais? Metas išmėginti!
Virtas jaučio liežuvis
Virtas jaučio liežuvis / 123RF.com nuotr.

Kaip rašoma prekybos tinklo „Rimi“ pranešime žiniasklaidai, šį delikatesą galima valgyti tiek šiltą, tiek šaltą. Jautienos liežuvis puikiai dera su tradiciniu krienų ir majonezo padažu, juo rekomenduojama skaninti salotas, užkandžius, pusryčių sumuštinius ar kitus šventinius patiekalus.

Gydytoja dietologė Edita Gavelienė priduria, jog jautieną į mitybos racioną rekomenduojama įtraukti ne tik dėl skonio savybių, bet ir dėl naudos sveikatai: „Jautienos liežuvis, kaip ir kitos jautienos dalys, turtingas geležimi, B grupės vitaminais, mikroelementais, tarp kurių žmogui svarbus cinkas ir, be abejo, visaverčiais baltymais. Jautiena priskiriama raudonos mėsos grupei ir yra liesesnė, joje mažiau sočiųjų riebalų ir cholesterolio. Jautieną ar kitą raudoną mėsą rekomenduojama skanauti kartą ar du kartus per savaitę. Suaugusiam žmogui rekomenduojama savaitės norma yra apie 500 gramų, todėl ir jautienos liežuvis galėtų būti puikus pasirinkimas“.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Jaučio liežuvis su grybais
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Jaučio liežuvis su grybais

Pasiruoškite visame pasaulyje maisto ekspertų vertinamą jaučio liežuvį ir pagardinkite jį populiariausiais žiemos prieskoniais.

Žiemos prieskoniais pagardintas virtas jaučio liežuvis

Ingredientai (10 porcijų):

  • 1 jaučio liežuvis;
  • 80 g druskos;
  • 3 šaukštai cukraus;
  • 2 cinamono lazdelės;
  • 1 šaukštas malto imbiero;
  • 2 šaukšteliai garstyčių miltelių;
  • 1 šaukštas juodųjų pipirų žirnelių;
  • 1 šaukštas muskato;
  • 5 žvaigždiniai anyžiai;
  • 10 gvazdikėlių;
  • 1 svogūnas
  • 3 Chalapos paprikos.

Gaminimas:

1. Visus prieskonius, išskyrus gvazdikėlius, išmaišykite 1 litre šilto vandens. Druska ir cukrus turi ištirpti. Įpilkite 1 litrą šalto vandens, įdėkite jautienos liežuvį, uždenkite. Svarbu, kad marinatas visiškai apsemtų liežuvį. Pastatykite šaltai marinuotis 2 dienas.

2. Į puodą įdėkite marinuotą liežuvį, suberkite susmulkintus svogūnu, Chalapos papriką ir gvazdikėlius, įpilkite vandens, kad apsemtų liežuvį. Virkite apie 2 valandas, kol liežuvis suminkštės. Stebėkite, kad virimo metu liežuvis būtų visąlaik apsemtas.

3. Išvirtą liežuvį išimkite iš vandens, nulupkite ir dar kartą įdėkite į puodą su vandeniu, kuriame virė, kelioms minutėms. Išimkite, atvėsinkite ir patiekite karštą arba atvėsusį. Galite su juo gaminti sumuštinius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs
Reklama
Influencerė Paula Budrikaitė priėmė iššūkį „Atrakinome influencerio telefoną“ – ką pamatė gerbėjai?
Reklama
Antrasis kompiuterių gyvenimas: nebenaudojamą kompiuterį paverskite gera investicija naujam „MacBook“