„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Puikių mėsainių paslaptys ir 3 receptai: klasikinis, gurmaniškas ir sveikuoliškas

Mėsainai – ne tik šiltojo sezono, kai dažniau kuriamas grilius, patiekalas. Juos kuo puikiausiai galima ruošti ir žiemą bei nestokoti fantazijos: gardinti mėgstamu sūriu, daržovėmis, pirktiniu ar naminiu padažu. O ir variacijų gali būti pačių įdomiausių – nuo klasikos su jautiena iki veganiškų, paruoštų su ankštinių ar kitų daržovių paplotėliu.
Mėsainis
Mėsainis / Vida Press nuotr.

Kaip sako pranešime žiniasklaidai cituojamas prekybos tinklo „Iki“ mėsos ekspertas Gintaras Bačkovas, nors mėsainiai daugelį metų buvo laikomi greitųjų restoranu patiekalu, šiuo metu egzistuoja pačių įvairiausių šio patiekalo versijų.

Mėsainiai gaminami iš kokybiškos mėsos, gardinami įvairiausiomis daržovėmis, naminiais padažais, gaminami naudojant daugiau ingredientų, mėsą keičiant žuvimi ar augalinio pagrindo paplotėliais.

„Fantazijai, su kuo pasigaminti mėsainius ir ką prie jų patiekti, ribų nėra. Nors mėsainiai nuo pat atsiradimo tradiciškai tiekiami su skrudintomis bulvytėmis, prie šio patiekalo galima patiekti ir įvairiausias salotas, populiariausios iš jų – kopūstų, dar vadinamos „coleslaw“. Prie mėsainių galima valgyti svogūnų žiedus, saldžiąsias bulves ar cukinijų traškučius. Visgi svarbiausia mėsainio dalis – ne priedai ir garnyrai, o paplotėlis, todėl, norint pasigaminti sultingą mėsainį, pirmiausia svarbu tinkamai išsirinkti mėsą“, – teigia G.Bačkovas.

Vida Press nuotr./Mėsainis
Vida Press nuotr./Mėsainis

Patarimai, kaip iškepti sultingą paplotėlį

Dažniausiai mėsainiai ruošiami su jautienos paplotėliu. Pasak G.Bačkovo, ruošiant bet kokį šios mėsos patiekalą, svarbu žinoti, kokią jos dalį pasirinkti. Ne išimtis ir maltinukas. Tradiciškai maltiniams paruošti naudojama mentė. Jautienos papilvė taip pat tinka mėsainių paplotėliams. Šios dalies mėsa pasižymi ypač sultinga tekstūra ir aromatu. Antrekotas ir nugarinė – dar kelios jautienos dalys, kurios tiks malimui.

Skaniausia maltinuką iškepti vidutiniškai – taip jis liks minkštas ir sultingas.

Ekspertas dėmesį siūlo atkreipti į maltinuko paruošimą – prieš kepimą jį reikėtų lengvai apibarstyti druska bei patepti aliejumi. Vieną mėsainio pusę jis siūlo kepti kelias minutes, kol ji sutvirtės, ir tuomet apversti bei kepti, kol iškeps taip, kaip mėgstate. Skaniausia jautienos maltinuką iškepti vidutiniškai – taip jis išliks minkštas ir sultingas. Dar viena svarbi taisyklė kepant mėsainius – maltinuką apversti tik vieną kartą. Taip jis neišsausės.

Vida Press nuotr./Kepamas mėsainio maltinukas
Vida Press nuotr./Kepamas mėsainio maltinukas

„Kepimo metu maltinuko daug nevartykite ir nespauskite, nes prarasite viduje besikaupiančias sultis ir iškeptas maltinukas bus sausas. Prieš pradedant kepti mėsą svarbu įsitikinti, kad keptuvė arba kepsninė yra reikiamai įkaitinta. Dar vienas svarbus dalykas – pagamintus maltinukus prieš kepant šiek tiek palaikyti šaldytuve. Kepsnius reikėtų kepti kambario temperatūros, bet ruošiant maltinukus geriausia juos pašaldyti. Taip kepant mėsa nesubyrės ir išliks sultinga“, – teigia ekspertas.

G.Bačkovas dalijasi ir trimis receptais, pagal kuriuos lengvai pasigaminsite mėsainių namuose.

Sveikuoliškas veršienos mėsainis su saldžiąja bulve vietoje bandelės

Ingredientai:

  • 500 g maltos veršienos;
  • 1 kaimiškas kiaušinis;
  • 2 didelės saldžiosios bulvės;
  • 6 salotų lapai;
  • 1 paprika;
  • ½ nedidelė žalioji cukinija;
  • žiupsnelis druskos;
  • žiupsnelis maltų juodųjų pipirų.

Gaminimas:

1. Maltą mėsą sudėkite į dubenį, įmuškite kiaušinį, įberkite druskos bei pipirų ir viską išmaišykite. Paruoštą mėsą 10 minučių įdėkite į šaldytuvą.

2. Saldžiąsias bulves nuplaukite ir supjaustykite 3 cm storio griežinėliais. Papriką supjaustykite plonomis juostelėmis, o cukiniją – plonais griežinėliais.

3. Iš atvėsusio faršo suformuokite paplotėlius – kepdama mėsa susitraukia, todėl juos darykite 2 cm didesnius nei bulvių griežinėliai.

4. Supjaustytas daržoves išdėliokite ant folijos lakštų, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, užberkite druskos bei pipirų, sandariai suvyniokite į foliją ir kepkite grilyje, kol apskrus. Šalia išdėliokite mėsos paplotėlius ir kepkite, kol šie įgaus auksinį atspalvį.

5. Kai viskas iškeps, suformuokite mėsainius: ant saldžiosios bulvės griežinėlių dėkite po salotos lapą, veršienos paplotėlį, šiek tiek paprikos bei cukinijos ir uždenkite kitu saldžiosios bulvės griežinėliu.

Jautienos mėsainis su mėlynuoju sūriu

Ingredientai:

  • 600 g smulkintos jautienos;
  • 4 bandelės;
  • keli šaukšteliai garstyčių;
  • kelios trintos česnako skiltelės;
  • sauja kapotų svogūnų laiškų;
  • 1 kiaušinis;
  • šlakelis vandens;
  • žiupsnelis druskos;
  • žiupsnelis pipirų;
  • nedidelis indelis trupinto mėlynojo pelėsinio sūrio;
  • mėgstamo padažo (tinka pomidorų, barbekiu ir pan.);
  • keli salotų lapai.

Gaminimas:

1. Maltą jautieną, garstyčias, trintas česnako skilteles, smulkiai kapotus svogūnų laiškus, kiaušinį, vandenį ir druską su pipirais labai gerai suminkykite. Įtrupinkite ten pat sūrį ir atsargiai įmaišykite.

2. Iš paruoštos mėsos masės suformuokite keturis kotletus. Kepkite ant kepsninės grotelių kiekvieną pusę po 5 min. Jei neturite kepsninės, mėsainio maltinukus galite kepti ir grilio keptuvėje.

3. Ant bandelės puselės dėkite maltinuką, mėgstamo padažo ir kelis salotų lapus.

„Fotolia“ nuotr./Mėsainis
„Fotolia“ nuotr./Mėsainis

Klasikinis amerikietiškas mėsainis

Ingredientai:

  • 6 bandelės;
  • 900 g kapotos jautienos;
  • 3 pomidorai;
  • 6 riekelės čederio sūrio;
  • 150 g gūžinių salotų;
  • 2 raudonieji svogūnai;
  • 2 marinuoti agurkai;
  • 3 valg. šaukšt. pomidorų padažo;
  • 3 valg. šaukšt. aliejaus;
  • druskos;
  • maltų juodųjų pipirų.

Gaminimas:

1. Nuplaukite ir susmulkinkite salotas. Griežinėliais supjaustykite pomidorus. Nulupkite ir 3–4 mm storio griežinėliais supjaustykite svogūnus. Griežinėliais supjaustykite ir marinuotus agurkus.

2. Dubenyje jautieną sumaišykite su prieskoniais ir žiupsniu druskos. Suformuokite 6 bandelės dydžio maltinukus.

3. Svogūnus pakepkite keptuvėje, pabarstykite druska ir pipirais bei sudėkite į lėkštę. Maltinukus kepkite keptuvėje po 3–5 minutes iš abiejų pusių.

4. Bandeles perpjaukite horizontaliai per pusę ir viršutinę jų dalį ištepkite pomidorų padažu, o apatinę – majonezu.

5. Ant apatinės bandelės dalies paskirstykite salotų ir dėkite svogūnų. Ant jų uždėkite maltinuką, tada čederio sūrio riekelę, pomidorų ir marinuotų agurkų griežinėlį. Užvožkite viršutinę bandelės dalį ir ragaukite.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs
Reklama
Influencerė Paula Budrikaitė priėmė iššūkį „Atrakinome influencerio telefoną“ – ką pamatė gerbėjai?
Reklama
Antrasis kompiuterių gyvenimas: nebenaudojamą kompiuterį paverskite gera investicija naujam „MacBook“