Ir vienokie, ir kitokie blynai yra nepaprastai minkšti, purūs ir lengvi, o jų vaizdas tiesiog nuginkluojantis. Vien ko vertas momentas, kuomet didžiulis blynas tiek išsipučia, kad atrodo išlips iš keptuvės. Tačiau vidurys lieka įdubęs ir čia jau atsiranda galimybė pasireikšti fantazijai – galima dėti tiek saldų, tiek sūrų ar aštrų įdarą.
Orkaitėje kepti blynai su nesaldžiais priedais
Ingredientai (4 porcijoms):
blynui:
- 8 vidutinio dydžio kiaušiniai;
- 1 stiklinė ( apie 170 ml) riebaus pieno;
- 1 stiklinė ( apie 130 g) kvietinių miltų;
- žiupsnelis druskos;
- žiupsnelis pipirų;
- 1 stiklinė tarkuoto parmezano sūrio;
- 2 šaukštai sviesto.
priedams:
- 8 minkštai virti putpelės kiaušiniai;
- 2 gerai sunokę avokadai;
- 1-2 šaukštai citrinų sulčių;
- ~150 g sūdytos lašišos.
Gaminimas:
1. Įkaitinti orkaitę iki 220°C (kaitinimas iš viršaus ir apačios) ir sudėti ketaus keptuvėles ar vieną keptuvę (arba kitą/-us karščiui atsparius indą/-us), kad tolygiai įkaistų.
2. Sumaišyti miltus, druską ir pipirus. Išplakti kiaušinius su pienu, sudėti sausus ingredientus ir gerai išmaišyti.
3. Į įkaitusias keptuvėles ar keptuvę įdėti po pusę šaukšto sviesto, jį ištirpinti ir padengti visą vidų. Tuomet įpilti maždaug pusę keptuvės tūrio paruoštos blynų tešlos ir ant viršaus užbarstyti tarkuotu parmezano sūriu.
4. Kepti, kol gražiai paskrus, maždaug 15 minučių (kepant trumpiau bus minkštesnis vidus, bet mažiau iškils; kepant ilgiau – bus sausesnis vidus, tačiau labiau iškils).
5. Kambario temperatūros putpelės kiaušinius dėkite į verdantį vandenį, virkite lygiai 2 minutes ir 30 sekundžių ir iškart sudėkite į labai šaltą vandenį. Kiaušiniams atvėsus, atsargiai nulupkite.
6. Gerai prinokusius avokadus sutrinkite šakute, įpilkite citrinos sulčių ir išmaišykite.
7. Iškepusio blyno vidų patepkite trintu avokadu, ant jo dėkite sūdytą lašišą, perpus perpjautus minkštai virtus putpelės kiaušinius, papuoškite mėgstamomis žolelėmis ir prieš patiekdami pašlakstykite ypač tyru alyvuogių aliejumi.
Grilyje kepti blynai su citrinų kremu
Ingredientai:
blynui:
- 6 vidutinio dydžio kiaušiniai;
- 2-3 šaukštai cukraus;
- 250g rikotos sūrio;
- apie 120 g kvietinių miltų;
- 300 ml riebaus pieno;
- 2 šaukštai sviesto;
- cukraus pudros;
- šviežių uogų.
citrinų kremui:
- 6 kiaušinio tryniai;
- 110 g cukraus;
- 80 ml citrinų sulčių;
- 1 citrinos žievelė;
- 100 g sviesto.
Gaminimas:
1. Kiaušinius su cukrumi maišyti, kol ištirps cukrus. Sudėti rikotą ir išmaišyti iki vientisos masės. Suberti miltus ir išmaišyti, kad neliktų gumuliukų. Galiausiai supilti pieną, išmaišyti ir palikti 10-15 minučių tešlą pastovėti, kad išbrinktų miltai.
2. Paruošti citrinų kremui jums reikės sumaišyti kiaušinio trynius, cukrų ir citrinų sultis ir citrinos žievelę iki vientisos masės ir kaitinti vandens vonelėje, kol masė sutirštės (reiktų pasiekti 85°C). Vėliau kremą atvėsinti iki maždaug 50-60 °C, maišant po truputį sudėti sviestą. Sviestui išsimaišius kremas paruoštas.
3. Į iš anksto iki 230°C įkaitintą keraminį grilį ant netiesioginės kaitros sudėti ketaus keptuvėles (ar keptuvę), kad įkaistų. Į įkaitintas keptuvėles įdėti po pusę šaukšto sviesto, jam ištirpus supilti maždaug pusę indo tūrio paruoštos blynų tešlos ir kepti apie 20 minučių.
4. Iškeptą blyną apibarstyti cukraus pudra ir patiekti su citrininiu kremu bei šviežiomis uogomis.