„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Puikūs tinklaraštininkės receptai Joninėms: braškinis varškės tinginys ir keptas sūris

Artėjant Joninėms daugelis suka galvą, kaip sutikti šią vasaros šventę ir kokiais ypatingais patiekalais nustebinti susirinkusius svečius. Maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė siūlo Jonines praleisti iškylaujant ir dalinasi dviem nuostabiais receptais.
Skanėstų Joninėms duetas
Skanėstų Joninėms duetas / Tinklaraštininkės nuotr.

Joninės daugeliui yra tapusios laukiamiausia vasaros švente, kurios metu tradiciškai ieškomas stebuklingas paparčio žiedas. Nuo seno tikima, kad trumpiausia metų naktis yra magiška.

Pasak K.Pišniukaitės-Šimkienės, ši šventė svarbi ne tik dėl išlikusių gražių tradicijų ir stebuklingų burtų, bet ir dėl to, kad galime aplankyti ir ilgiau pabūti su artimaisiais. „Mano vyro tėtis vardu Jonas, todėl kiekvienais metais per Jonines stengiamės jį aplankyti ir pasveikinti. Jei tik galime, trumpiausią metų naktį sutinkame pas vyro tėvus, tradiciškai švenčiame gamtoje su vainikais ir dainomis. Taip pat, skanaujame ypatingų, šiai šventei ruošiamų, patiekalų. Vienas iš jų – mano anytos gaminamas želė tortas su šviežiomis uogomis“, – apie savo šeimos tradicijas pasakoja maisto tinklaraštininkė.

Tradiciniai Joninių patiekalai

Nors Joninės laikoma viena didžiausių vasaros švenčių, apie tradicinius jos patiekalus žinoma mažiau nei apie Kalėdų ar Velykų valgius. Prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė pranešime žiniasklaidai pasakoja, kad senoviniai Joninių patiekalai dažniausiai būdavo ruošiami ant ugnies.

„Ilgiausią metų naktį prie laužo būdavo spirginami lašiniai, mėsa, pelenuose kepamos bulvės, slegiami sūriai, daromas midus. Laukiamiausiu Joninių nakties valgiu būdavo lauže keptos bulvės su rūgpieniu ar įvairiais padažais“, – pasakoja V.Juodkazienė.

Tačiau, maisto tinklaraštininkė pastebi, kad šiais laikais žmonės dažniau renkasi ant laužo kepti ne bulves, o įvairius mėsos patiekalus, pavyzdžiui, kiaulienos ar vištienos šašlykus. „Pastebėjau, kad dažniausiai šiai progai būna įdarbinta lauko kepsninė, o stalas nukrautas įvairiais užkandžiais, šviežiomis daržovėmis ir uogomis. Planuodama savo Joninių šventės valgiaraštį taip pat neišsiverčiu be kepsninės, tačiau stengiausi, kad maistas būtų šiuolaikiškas, lengvas ir maistingas“, – sako tinklaraštininkė.

Vida Press nuotr./Mėsos ir daržovių vėrinukai
Vida Press nuotr./Mėsos ir daržovių vėrinukai

Ji priduria, jog dažnai šią šventę sutinkame su vaikais, todėl planuojant pikniko valgiaraštį reikėtų nepamiršti ir saldžių patiekalų. Ypatingas Joninių desertas galėtų būti gaivus ir greitai paruošiamas.

Šiemet Joninių proga nusprendžiau sukurti vasarišką tinginio versiją, o kas geriau ją atspindi nei saldžios braškės?

„Šiemet Joninių proga nusprendžiau sukurti vasarišką tinginio versiją, o kas geriau ją atspindi nei saldžios braškės? Esu įsitikinusi, kad šis desertas tikrai susižers visų Jonines kartu švenčiančių draugų ir giminaičių komplimentus. Jei nemėgstate braškių – ne problema, nes galite jas pakeisti kitomis uogomis. Tačiau rekomenduoju rinktis lietuviškas, sezonines uogas, nes būtent jos labiausiai atspindės vasaros skonį“, – siūlo tinklaraštininkė.

Visgi jeigu jūsų kompanijoje nėra daug saldumynų mėgėjų, tuomet vietoje saldaus deserto pasiūlykite jiems paragauti ypatingo užkandžio, kuris ypač tiks Joninių piknikui.

„Keptą sūrį ypač rekomenduoju tiems, kurie suka galvą, kaip pamaitinti didelę žmonių grupę gamtoje, nes jį iš anksto galima paruošti orkaitėje arba pikniko metu iškepti kepsninėje. Jis tinka ir patinka beveik visiems, o vegetarams gali tapti ne tik užkandžiu, bet ir puikiu pagrindiniu patiekalu“, – įsitikinusi tinklaraštininkė.

Maisto tinklaraštininkė K. Pišniukaitė-Šimkienė dalijasi šiais, specialiai Joninių piknikui sukurtais, receptais:

Braškinis varškės tinginys

Ingredientai:

  • 200 g sviesto;
  • 400 g 9 proc. riebumo varškės;
  • 150 g kondensuoto pieno;
  • 100 g baltojo šokolado;
  • 400 g sausainių;
  • 200 g braškių;
  • šviežių mėtų ir braškių (papuošimui).

Gaminimas:

1. Kambario temperatūros sviestą dėkite į trintuvą ir išplakite su varške, kondensuotu pienu ir lydytu šokoladu iki vientisos masės. Į gautą masę suberkite laužytus sausainius, nedideliais kubeliais pjaustytas braškes ir viską gerai išmaišykite.

2. Perkelkite masę į kepimo popieriumi išklotą skardą, gerai suspauskite, kad neliktų laisvų oro tarpų.

3. Per naktį ar bent 4 valandas tinginį laikykite šaldytuve, kad sustingtų. Patiekiant papuoškite braškėmis ir mėtų lapeliais.

Tinklaraštininkės nuotr. /Braškinis varškės tinginys
Tinklaraštininkės nuotr. /Braškinis varškės tinginys

Keptas varškės sūris su medumi ir česnakais

Ingredientai:

  • 1 varškės sūris;
  • 3 skiltelės česnako;
  • 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • 1 valg. šaukšt. medaus;
  • druskos;
  • pipirų;
  • kmynų;
  • šviežio čiobrelio.

Gaminimas:

1. Indelyje sumaišykite aliejų, medų, trintą česnaką, druską, pipirus ir kmynus. Šia mase įtrinkite įstrižai įpjautą sūrį.

2. Jei kepsite orkaitėje sūrį dėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir kepkite iki 180°C laipsnių įkaitintoje orkaitėje 30 minučių. Jei kepsite kepsninėje, sūrį vyniokite į foliją, dėkite ant grotelių ir kepkite 10–15 minučių.

3. Patiekiant pagardinkite šviežiu čiobreliu.

Tinklaraštininkės nuotr. /Keptas varškės sūris su medumi ir česnakais
Tinklaraštininkės nuotr. /Keptas varškės sūris su medumi ir česnakais

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs