Ingredientai:
- 1,5 kg svorio viščiukas (geriau kaimiškas);
- 2 valg. šaukšt. smulkiai tarkuoto šviežio imbiero;
- 2 citrinų nutarkuota žievelė ir išspaustos sultys (geriau naudoti ekologiškas);
- 3 labai smulkiai sukapotos skiltelės česnako;
- 1 valg. šaukšt. malto kumino;
- 2 valg. šaukšt. maltos kalendros;
- žiupsnis šafrano;
- 2 valg. šaukšt. pieno;
- 1 cinamono lazdelė;
- 2 lauro lapai;
- 3 žvaigždanyžiai;
- 4 kardamono ankštys;
- 3 valg. šaukšt. aliejaus;
- 2 arbat. šaukšt. druskos;
- 2 valg. šaukšt. grietinės.
- patiekimui – virtų basmati ryžių.
Gaminimas:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180C laipsnių temperatūros.
2. Šafraną berkite į puodelį, užpilkite pienu ir palaikykite apie 10 min.
3. Į vidutinio dydžio dubenį sudėkite imbierą, česnaką, kuminą, kalendrą, berkite citrinos žievelės tarkius, pilkite sultis, pieną su šafranu bei aliejų. Viską gerai išmaišykite, o tada šiuo mišiniu ištrinkite viščiuką (nepamirškite ir jo vidaus).
4. Dėkite viščiuką krūtinėle į viršų, į indą, kuris būtų tinkamas dėti į orkaitę ir turėtų dangtį. Šalia viščiuko į indą dėkite ir cinamono lazdelę, kardamono ankštis, žvaigždanyžius, suberkite druską ir įpilkite tiek vandens, kad apsemtų trečdalį viščiuko. Uždenkite dangčiu ir dėkite į orkaitę.
5. Kepkite viščiuką uždarame inde valandą, o tada atidenkite ir kepkite dar 15–20 min., arba kol odelė apskrus.
6. Išimkite viščiuką iš puodo ir perdėkite į serviravimo indą. Kol viščiukas ilsisi ir mėsa atsipalaiduoja, paruoškite padažą. Tam perkoškite pusę puode susidariusio skysčio į nedidelį prikaistuvį, užkaiskite, dėkite grietinę, išmaišykite ir pavirkite apie 10 min., kol padažas kiek sutirštės.
7. Patiekite viščiuką su virtais basmati ryžiais, ant mėsos užpilkite padažo. Skanaus!