Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Purumo čempionai – japoniški blynai: juos išpūs plakti kiaušinių baltymai

Užgavėnės – sena, lietuvių vis dar mėgstama šventė, per kurią ir darželiuose, ir mokyklose, ir net biuruose skanaujama blynų. O ką jau kalbėti apie namų virtuves, kur galime išsikepti savo svajonių blynų – gal tradicinių, o gal atvykėlių iš kitų kraštų!
Japoniški blyneliai
Japoniški blyneliai / Vida Press nuotr.

Blynai – vienas iš miltinių patiekalų, tad dalis žmonių dvejoja, ar per Užgavėnes jų nepadaugins, tačiau prekybos tinklo „Rimi“ pranešime žiniasklaidai cituojama gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė ramina – nereikia bijoti, svarbu vartoti įvairesnių rūšių miltus.

„Viso grūdo miltų gaminiai yra toje pačioje sveikatai palankaus maitinimosi grupėje kaip ir kruopos, tačiau tam, kad nenukentėtų patiekalų įvairovė, viso grūdo miltų patiekalai gali būti vartojami 1–2 kartus per savaitę. Jei miltai yra nerafinuoti, jie turi B grupės vitaminų bei daug mikroelementų, tarp jų ir seleno, kurio gyvenantiems Lietuvoje žmonėms itin reikia. Aukščiausios rūšies miltus reikėtų vartoti saikingai, nes pagrindinis jų komponentas yra organizmo greitai įsisavinami angliavandeniai, kurių perteklius nėra pageidaujamas“, – sako gydytoja dietologė.

Vida Press nuotr./Kepami blynai
Vida Press nuotr./Kepami blynai

Pasak specialistės, kuo įvairesnius miltus naudosime, tuo mūsų racionas bus turtingesnis: „Taigi, sakyti, kad miltiniai patiekalai yra nenaudingi, tikrai negalime“, – teigia ji.

Dabar prekybos centruose išties gausu įvairių rūšių miltų, tinkančių ir glitimo netoleruojantiems, sveikesnių miltų alternatyvų ar tiesiog naujų ir įdomesnių skonių ieškantiems pirkėjams. Iš pastarųjų dažniausiai perkami kukurūzų, migdolų, kokosų ar grikių miltai. Dalis žmonių išbando ir avinžirnių, burnočio sėklų bei lęšių miltus.

Patarimai, kad blynai pavyktų

Ne itin patyrusiems virtuvėje žmonėms gali atrodyti, kad iškepti skanius blynus gana sudėtinga, tačiau kulinarijos technologė Lina Barčaitė pataria pasitelkti kelias gudrybes, kurios leis kiekvienam skanauti nuostabių blynų.

Kepant blynus jų nederėtų spausti kepimo mentele, nes praras savo purumą.

„Pirmiausia svarbu gerai įkaitinti kepimo paviršių. Jei ant gerai įkaitusios keptuvės užlašinsite kelis lašus vandens – vandens lašeliai pradės šokinėti. Taip įsitikinsite, kad temperatūra tinkama blynams kepti. Kepant blynus nepamirškite, kad jų nederėtų spausti kepimo mentele, nes jie praras savo purumą, tad vartykite atsargiai“, – pataria L.Barčaitė, kviesdama eksperimentuoti ir į blynų tešlą dėti bananų, obuolių ar kitų mėgstamų ingredientų, kurie patiekalui suteiks naujų skonių.

Šių metų Užgavėnių proga pabandykite išsikepti purių lyg debesėlis japoniškų blynų!

Vida Press nuotr./Japoniški blyneliai
Vida Press nuotr./Japoniški blyneliai

Purūs japoniški blynai

Ingredientai:

  • 3 kiaušiniai (tryniai kruopščiai atskirti nuo baltymų);
  • 40 g cukraus;
  • 20 ml pieno;
  • 10 ml aliejaus;
  • 0,5 šaukštelio vanilinio cukraus;
  • 30 g miltų;
  • 1 šaukštelis acto;
  • 1 šaukštelis kepimo miltelių.

patiekimui:

  • uogienės;
  • šviežių uogų;
  • skysto medaus.

Gaminimas:

1. Dideliame dubenyje išplakite kiaušinio trynius su aliejumi, pienu, vaniliniu cukrumi iki putų, kol masė padvigubės.

2. Persijokite miltus ir įmaišykite į kiaušinių plakinį.

3. Į kitą dubenį supilkite kiaušinių baltymus ir plakite virtuviniu plakikliu. Plakdami po truputį suberkite cukrų. Baltymų ir cukraus masę plakite, kol taps standi. Baigdami plakti, įpilkite acto (tinka ir citrinų sultys).

4. Į išplaktą kiaušinių trynių masę po šaukštą atsargiai įmaišykite kiaušinių baltymus.

5. Įkaitinkite keptuvę ir patepkite aliejumi. Tam naudokite konditerinį šepetėlį arba virtuvinį popierinį rankšluostį. Kaitra turi būti maža.

6. Labai atsargiai šaukštu ar konditeriniu maišeliu formuokite apskritus aukštus blynus, juos kepkite uždengtus dangčiu 4 minutes iš kiekvienos pusės. Kad blynai būtų itin taisyklingos formos, kartais juos kepant net naudojami maži konditeriniai žiedai, tad jei tokius namie turite, galite juos pasitelkti.

7. Patiekite puriuosius blynus su mėgstama uogiene, medumi arba uogomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas