Ant grotelių kepti sumuštiniai
Nuobodų pusryčių sumuštinį verta reabilituoti kepant ant grotelių dėl kelių priežasčių. Pirma, pusryčių sumuštiniai, kepami ant grotelių, įgauna daugiau skonių. Duona, bandelės gražiai aptepamos sviestu (arba majonezu), o dūmai prideda dar daugiau skonio. Galiausiai, pasirinkus sūrį ir kitus ingredintus, ant grilio skirtingi skoniai veikia vienas kitą ir gaunamas sūrstelėjęs, maloniai lipnus sumuštinis.
Ingredientai:
- 1 kiaušinis;
- 1-2 gabalėliai sūrio;
- 1 gabalėlis virtos šoninės arba dešros;
- 4 šaukštai nesūdyto sviesto;
- druskos;
- pipirų;
- aštraus padažo (nebūtina);
- 2 riekelės raugintos duonos arba 2 riekelės pasirinktos duonos.
Gaminimas:
- Kiaušinį kepkite, kol trynys bus kietas. Pagardinkite druska, pipirais ir atidėkite į šalį. Jei mėgstate aštrų padažą, taip pat galite naudoti kaip pagardą;
- sviestu patepkite abi duonos riekes, tada dėkite sūrį, mėsą ir kiaušinį;
- Kepkite sumuštinį iš abiejų pusių ant vidutinio stiprumo grilio ugnies, kol apskrus ir sūris išsilydys;
- Perpjaukite įstrižai per pusę ir patiekite.
Ant grotelių kepta šoninė ir kruopų pyragėliai
Ingredientai:
- 1 arbatinis šaukštelis juodųjų pipirų;
- 3 virtos ir susmulkintos šoninės riekelės;
- 946 ml virtų greito paruošimo kruopų;
- 2 arbatiniai šaukšteliai smulkintų šviežių petražolių;
- 1 arbatinis šaukštelis česnako miltelių;
- 1 valgomasis šaukštas smulkintų šviežių arba 1 arbatinis šaukštelis džiovintų čiobrelių;
- 57 g 1/2 puodelio smulkinto baltojo čederio sūrio.
Gaminimas:
- Pirmuosius 7 ingredientus sumaišykite dideliame dubenyje;
- Supilkite kruopas į 25 cm kvadratinį kepimo indą, patepta ar išpurkšta aliejumi, ir tolygiai paskirstykite. Uždenkite ir šaldykite 1 valandą arba kol visiškai atvės;
- Paruoškite kepsninę;
- Išverskite kruopas ant pjaustymo lentos, supjaustykite į 4 kvadratėlius;
- Kiekvieną kvadratą įstrižai perpjaukite į 2 trikampius;
- Dėkite kruopų trikampėlius ant grilio grotelių, apipirkštų aliejumi, kepkite po 5 minutes iš kiekvienos pusės arba kol lengvai paruduos ir gerai įkais.
Ant grotelių kepti vaisiai
Iškeiskite nuobodžias greipfrutų puseles į ant grotelių keptas jų versijas. Kepant ant grotelių natūraliai karamelizuojasi ir išryškėja vaisiuose esantis cukrus.
Papildomo skonio vaisiams teikia ant grotelių kaistantis aliejus. Eksperimentų galimybės neribotos, tačiau labiau tinka vaisiai, kurie geriau išlaiko savo formą, pavyzdžiui, obuoliai ir kriaušės. Kepdami ant grotelių jie netaps koše.
Galite padaryti dar daugiau – pagrilinus šiek tiek mėsos, pavyzdžiui, vytinto kumpio, kurio skonis puikiai dera su daugeliu vaisių, o ypač melionu, pusryčiai tikrai bus nekasdieniški.
Ingredientai:
- 5 abrikosai, perpjauti per pusę;
- 4 riekelės vytinto kumpio, perpjauto į tris dalis ir susukto į cilindrus;
- 10 nedidelių brie sūrio gabalėlių;
- medaus;
Gaminimas:
- Įkaitinkite kepsninę iki vidutinio karštumo;
- Pusiau perpjautų abrikosų pusę patepkite šlakeliu aliejaus arba apipurkškite kepimo purškikliu. Dėkite abrikosus perpjauta puse žemyn ant grotelių ir kepkite kelias minutes arba kol šiek tiek suminkštės ir atsiras grilio žymių;
- Sudėkite abrikosus į lėkštę ir iš karto uždėkite po gabalėlį brie sūrio ir susuktą vytinto kumpio gabalėlį. Apšlakstykite abrikosus medumi ir patiekite.
Ant grotelių kepta dešrelė su kiaušiniais ir lapiniais kopūstais
Kokie gi pusryčiai be dešrelių? Kepant ant grotelių, jos įgauna gražų atspalvį ir įgyja švelnaus dūmų kvapo bei skonio.
Šis paprastas ant grotelių keptų dešrelių su kiaušiniais ir lapiniais kopūstais ne tik skanus, bet ir mitybiškai vertingas.
Ingredientai:
- 2 puodeliai smulkintų lapinių kopūstų;
- 1 vidutinio dydžio saldus geltonasis svogūnas;
- 1 puodelis pageidaujamų grybų;
- alyvuogių aliejaus;
- 4 dešrelių gabalėliai);
- 4 kiaušiniai;
Gaminimas:
- stambiai supjaustykite kopūstus;
- keptuvėje ant vidutinio stiprumo ugnies alyvuogių aliejuje pakepinkite svogūnus. Kai jie taps skaidrūs, sudėkite grybus;
- Kai grybai ir svogūnai suminkštės, sudėkite kopūstus;
- Apkepkite dešrą;
- Kai kopūstai taps ryškesni, nukelkite nuo ugnies ir į vidurį įmuškite keturis kiaušinius. Ketaus keptuvę padėkite į kepsninės vidurį arba ten, kur yra netiesioginė kaitra;
- dešreles sudėkite į kepsninę, įsitikinkite, kad ji uždengta, nes turi gerai iškepti kiaušiniai.
Benedikto kiaušinių mėsainiai
Sugalvojus pusryčiams patiekti mėsainius, tam prireiks paprasčiausių ingredientų – olandiško padažo, sūrios mėsos, angliškos bandelės ir, žinoma, kiaušinių. Viską padarome taip, kaip aprašyta žemiau, ir kepame ant grotelių su jautienos paplotėliu. Pagardui galima naudoti traškios šoninės arba kumpio, jei mėgstate.
Ingredientai:
- 3 dideli kiaušinių tryniai;
- 1 valgomasis šaukštas vandens;
- 1 lazdelė nesūdyto sviesto, supjaustyto į 8 gabalėlius;
- 1/2 citrinos sulčių;
- druska;
- pipirai;
- 450 gramų liesos maltos jautienos;
- Dduska;
- pipirai;
- vorčesterio padažo;
- 3 kiaušiniai, kepti arba virti;
- 3 riekelės šoninės, iškeptos iki traškumo;
- angliškos bandelės arba mėsainių bandelės.
Gaminimas:
- Įkaitinkite kepsninę iki vidutinio karštumo;
- virš puodo su verdančiu vandeniu pastatytame karščiui atspariame dubenyje plakite kiaušinių trynius su vandeniu, kol mišinys sutirštės (apie 5 minutes);
- nuimkite nuo ugnies ir įmaišykite citrinos sultis;
- įmaišykite 1-2 gabalėlius sviesto, kol ištirps;
- pagardinkite druska ir pipirais. Palaikykite šiltai, įpilkite 1-2 šaukštelius karšto vandens, jei padažas per daug sutirštėja;
- Maltą jautieną pagardinkite žiupsneliu druskos, juodaisiais pipirais ir keliais šlakeliais Vorčesterio padažo;
- padalykite maltą jautieną į 3 lygias dalis ir suformuokite paplotėlius;
- kepkite ant grotelių po 4-5 min. iš kiekvienos pusės, kol iškeps iki norimo minkštumo;
- sudėkite paplotėlius ant bandelių, ant viršaus uždėkite traškios šoninės, kiaušinį ir šaukštą olandiško padažo.