Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pusryčiai lyg Paryžiuje: jums saldžių skrebučių ar pasakiško karšto sumuštinio?

Nebūtina vykti į Prancūziją, kad pajustumėte šio miesto dvasią. Tarkime, pakanka pasiruošti tradicinius prancūziškus pusryčius ir juos skanaudami galite pasijusti lyg legendiniame mieste. Gal tą padarysite artėjančio laisvadienio ar savaitgalio proga? Jūsų dėmesiui – 3 pusryčių skanėstų iš Prancūzijos receptai.
Prancūziški pusryčių patiekalai
Prancūziški pusryčių patiekalai / Gamintojo nuotr.

Ne paslaptis, jog Prancūzija ne vieną amžių garsėja aukštais duonos gaminimo kokybės standartais, o turistai, apsilankę šioje šalyje, skuba paragauti įvairių rūšių kepinių. Dar 2018-aisiais Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas ragino prancūzišką bagetę įtraukti į UNESCO paveldą, o praėjusiais metais tai pasiekti pavyko.

„Prancūzijos virtuvėje didelis dėmesys skiriamas ne tik duonos gaminimui, bet ir jos patiekimui. Šioje kultūroje duona gausiai panaudojama ir pritaikoma įvairiausioms progoms. Neretai duona tampa pagrindinių akcentu, nes iš jos galima paruošti neįmantrius, skanius ir estetiškus patiekalus“, – pranešime žiniasklaidai cituojamas kepyklos „Fazer Lietuva“ Produktų vystymo vadovas Baltijos šalims Tadas Aleknavičius.

Nereikia būti ypatingu virtuvės virtuozu, kad paruoštumėte prancūziškus pusryčius. Šios šalies virtuvėje gausu paprastų, tačiau itin skanių pusryčių patiekalų receptų. Išbandykite vieną iš trijų!

Gamintojo nuotr. /Prancūziškas skrebutis
Gamintojo nuotr. /Prancūziškas skrebutis

Saldus klasikinis prancūziškas skrebutis

Ingredientai:

  • 2 kiaušiniai;
  • 0,5 st. pieno;
  • 0,5 arbat. šaukšt. cinamono;
  • 1 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto;
  • šviesios duonos, pavyzdžiui, su kefyru.

Gaminimas:

1. Gerai išplakite kiaušinius su pienu. Į gautą plakinį įdėkite likusius ingredientus ir viską gerai išmaišykite.

2. Duonos riekeles suvilgykite plakinyje ir kepkite ant sviesto, kol paviršius apskrus.

Prancūziškus skrebučius galite pagardinti klevų sirupu, medumi, vaisiais ar uogiene.

Gamintojo nuotr. /Karštas sumuštinis „Croque madame“
Gamintojo nuotr. /Karštas sumuštinis „Croque madame“

Karštas sumuštinis „Croque Madame“

Ingredientai:

  • 4 riekelės sumuštinių duonos;
  • 3 valg. šaukšt. minkšto sviesto;
  • 1 valg. šaukšt. miltų;
  • 175 ml pieno;
  • 1 st. mėgstamo tarkuoto sūrio;
  • 0,5 arbat. šaukšt. druskos;
  • žiupsnelis pipirų;
  • žiupsnelis malto muskato;
  • 4 griežinėliai virto kumpio;
  • 1 valg. šaukšt. garstyčių;
  • 2 kiaušiniai;
  • smulkintų šviežių laiškinių česnakų ar kitų mėgstamų žalumynų.

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių.

2. Patepkite duonos riekes sviestu ir pakepkite keptuvėje, kol apskrus iš vienos pusės, o tada atidėkite.

3. Ištirpinkite šaukštą sviesto nedideliame puode arba keptuvėje, suberkite miltus ir nuolat plakite šluotele, kol masė įgaus šviesiai auksinę spalvą. Į gautą masę puode palaipsniui supilkite pieną ir virkite ant vidutinės ugnies, nuolat maišant. Sutirštėjus padažui puodą nuimkite nuo ugnies. Į gautą padažą sudėkite tarkuotą sūrį ir maišykite, kol šis ištirps. Galiausiai įmaišykite ir visus norimus prieskonius.

4. Imkite 2 duonos riekeles jas padėdami paskrudinta puse žemyn. Ant kiekvienos riekelės užtepkite 2 šaukštus padažo, kad tolygiai padengtų paviršių. Tuomet pabarstykite tarkuoto sūrio ir ant viršaus uždėkite kumpio griežinėlius. Ant kitų 2 duonos riekelių neskrudintų pusių tolygiai paskleiskite garstyčias ir šiomis riekelėmis uždenkite anksčiau paruoštąsias. Likusį padažą tolygiai paskirstykite ant sumuštinių viršaus ir pabarstykite sūriu. Sumuštinius kepkite įkaitintoje orkaitėje, kol sūris išsilydys, o viršus gražiai apskrus.

5. Kol orkaitėje keps sumuštiniai, į įkaitintą keptuvę įmuškite kiaušinius ir kepkite kol baltymai sustings, bet tryniai liks skysti.

6. Kiekvieną iš orkaitės ištrauktą sumuštinį pagardinkite keptu kiaušiniu ir papuoškite smulkintais laiškiniais česnakais.

Sumuštinis „Croque Monsieur“

Ingredientai:

  • 10 g sviesto;
  • 10 g miltų;
  • 150 ml pieno;
  • 1 valg. šaukšt. garstyčių;
  • 50 g mėgstamo sūrio;
  • žiupsnelis druskos;
  • žiupsnelis pipirų;
  • 2 sumuštinių duonos riekelės;
  • 2 kumpio griežinėliai.

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių.

2. Nedideliame puode ištirpinkite sviestą ir suberkite miltus. Maišykite, kol masė taps vientisa, leiskite jai virti maždaug minutę. Gautą masę nuimkite nuo ugnies ir po truputėlį į ją pilkite pieną bei nuolat maišykite šluotele. Dėkite puodą atgal ant viryklės, ant nedidelės kaitros, ir virkite maišydami, kol gausite bešamelio padažą. Puodą su padažu nukelkite nuo viryklės, įdėkite į jį garstyčias ir didžiąją dalį tarkuoto sūrio bei viską gerai išmaišykite, padažą gardinkite mėgstamais prieskoniais.

3. Pusę gauto mišinio paskleiskite ant apatinės duonos riekės, ant viršaus uždėkite kumpio, tada tepkite dar šiek tiek bešamelio, prieš uždėdami antrą duonos riekę. Galiausiai supilkite likusį padažą ant sumuštinio viršaus ir apibarstykite sūriu.

4. Sumuštinius pašaukite į įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 10 minučių, kol sūris gražiai apskrus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs