Metinė prenumerata tik 6,99 Eur. Juodai geras pasiūlymas
Išbandyti

Pusryčiai, pietūs, vakarienė – mėsininkas pataria, kaip pasigaminti mėsos visai dienai

Kaip sako mėsos patiekalų mėgėjai – jei ant stalo nėra mėsos, nėra ko valgyti. Pirmiausia, reikia sukirsti stiprius pusryčius, kad iki pietų nereikėtų papildomai užkandžiauti. Per pietus, savaime suprantama, pagrindinis patiekalas turi būti kepsnys ar maltinis, kitaip jausiesi alkanas. O vakarienei ne pro šalį ko nors lengvesnio, bet irgi su mėsa – idealus dienos meniu.
Kotletukai
Kotletukai / Shutterstock nuotr.

Pusryčiai ir pietūs – sočiai ir skaniai

„Norfos“ vyr. mėsininkas Dainius Bartošius pusryčiams rekomenduoja pasikepti „Norfos“ plonų avies žarnų kiaulienos dešrelių su kiaušiniene. „Prie dešrelių galima pasikepti daržovių, labai tiks paprika. Kiaušinius ar plaktą kiaušinienę išsikepkite atskirai ir patiekti su dešrelėmis. Tai – greiti ir sotūs pusryčiai, nesijausite alkani iki pietų be jokių papildomų užkandžių“, – sako mėsininkas.

Dainius Bartošius / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.
Dainius Bartošius / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Pietums D.Bartošius pataria pasigaminti tradicinių kiaulienos maltinukų su grybų padažu. Smulkintą mėsą pasūdykite, paskaninkite pipirais, pakeptais svogūnais ir česnakais, įdėkite plaktą kiaušinį.

„Gamindamas maltinukus, įpilu šiek tiek vandens, kad mėsa būtų sultingesnė“, – sako mėsininkas. Suformuokite maltinukus, apvoliokite džiūvėsėliuose ir kepkite. „Prie maltinukų paruoškite padažą: pakepkite svogūną ir pievagrybius, įpilkite grietinėlės. Skaniausia valgyti su bulvių koše“, – receptu dalijasi D.Bartošius.

Shutterstock nuotr./Kiaušinienė su dešrelėmis
Shutterstock nuotr./Kiaušinienė su dešrelėmis

Ilgam vakarui – prabangesnis karbonadas

Vakarienei „Norfos“ vyr. mėsininkas pataria išsikepti karbonadą su karamelizuotu svogūnų-obuolių padažu: „Supjaustykite kiaulienos nugarinę ar sprandinę kepsniais, pamarinuokite prieskoniais. Kepkite natūralią mėsą be džiūvėsėlių ir kiaušinio plakinio.“

Prie karbonado nuostabiai tinka saldžiarūgštis padažą: pakepkite svogūnus, įpilkite šiek tiek cukraus, kad karamelizuotųsi, sudėkite pjaustytus obuolius, geriausiai tinka šiek tiek rūgštesni. „Kepkite, kol obuoliai suminkštės. Šis padažas labai tinka prie kiaulienos. Uždėkite padažo ant karbonado ir patiekite su bulvių koše“, – pasilepinti skania vakariene linki D.Bartošius.

Shutterstock nuotr./Kiaulienos sprandinės kepsnys
Shutterstock nuotr./Kiaulienos sprandinės kepsnys

Šviežios kiaulienos gidas

Perkant kiaulieną, svarbiausia išsirinkti šviežią ir kokybišką mėsą. „Norfos“ prekybos tinklo parduotuvėse visada parduodama šviežiai paruošta mėsa. Anot D.Bartošiaus, kokybę padeda užtikrinti protingai suplanuota logistika – mėsa operatyviai pristatoma į parduotuvių mėsines, atsižvelgiant į kiekvienos prekybos vietos poreikius, todėl greitai pasiekia pirkėją.

Renkantis kiaulieną, D.Bartošius pataria įvertinti mėsos išvaizdą: spalva turi būti šviesiai rausva, paviršius neapdžiūvęs, nesukietėjęs, o kvapas – malonus. Jei kiauliena su odele, ji turi būti sausa, nelipni.

123RF.com nuotr./Šviežia kiauliena
123RF.com nuotr./Šviežia kiauliena

Šviežią mėsą galima patikrinti ir ją palietus – raumenų skaidulos yra stangrios ir elastingos.

Sotūs pusryčiai alkanai šeimai

Savaitgalio pusryčiams pasigaminkite ypatingą kiaušinienę, kurios užteks didelei šeimai.

Shutterstock nuotr./Kiaušinienė
Shutterstock nuotr./Kiaušinienė

Reikės:

  • 0,5 kg maltos „Norfos“ kiaulienos;
  • ½ valg.š. druskos;
  • ¼ valg.š. pipirų;
  • 1 puodelis pjaustytų riekelėmis bulvių;
  • 1 puodelio pjaustytų riekelėmis pievagrybių;
  • 1 vnt. šiaudeliais pjaustytos paprikos;
  • 1 vnt. svogūno;
  • 2 puodelių špinatų;
  • 6 vnt. kiaušinių;
  • 1/2 puodelio pieno.

Gaminimas:

Kiaulieną pasūdykite, papipirinkite ir apkepkite keptuvėje nuolat maišydami apie 7 min.

Į verdantį vandenį sudėkite supjaustytas bulves, virkite 4 min., sudėkite papriką, grybus, svogūną ir apvirkite 3 min., sudėkite špinatus ir dar virkite 1 min.

Mėsą sumaišykite su daržovėmis ir sudėkite į kepimo plokščią kepimo indą.

Atskirame inde suplakite kiaušinius, supilkite pieną ir užpilkite ant mėsos.

Kepkite orkaitėje 30–40 min., kol gražiai apskrus. Patiekite iš karto.

Pietums – kiaulienos ramenas

Išbandykite japoniškos sriubos receptą su kiauliena ir rameno makaronais – pagaminti paprasta.

Shutterstock nuotr./Ramenas
Shutterstock nuotr./Ramenas

Reikės:

  • 500 g „Norfos“ kiaulienos mentės arba sprandinės;
  • 1 vnt. morkos;
  • 1 vnt. svogūno;
  • 2–3 vnt. skiltelės česnako;
  • gabaliuką imbiero;
  • 100 ml sojos padažo;
  • 100 ml ryžių acto;
  • 1 pak. rameno makaronų (apie 270 g);
  • 100 g špinatų;
  • 4 vnt. kiaušinių;
  • pupelių daigų;
  • svogūnų laiškų;
  • sezamo aliejumi.

Gaminimas:

Rameno pagrindas – kokybiškas, namuose virtas sultinys, kuriam reikia daug laiko, todėl geriausia išsivirti iš vakaro. Kiaulienos gabalą pasūdykite, pabarstykite pipirais ir padėkite į šaldytuvą kelias valandas pasimarinuoti. Po to apkepkite keptuvėje iš visų pusių.

Į puodą sudėkite sprandinę, užpilkite vandeniu ir užvirkite. Sudėkite svogūną, morką, imbierą, supilkite sojos padažą. Virkite kelias valandas, kol mėsa suminkštės.

Sultinį perkoškite, kiaulieną supjaustykite plonomis juostelėmis.

Kietai išvirkite kiaušinius, nulupkite ir perpjaukite pusiau.

Išvirkite rameno makaronus, perliekite šaltu vandeniu ir leiskite nuvarvėti.

Į dubenį sudėkite makaronus, kiaulienos juosteles, užpilkite karštu sultiniu.

Ant viršaus dėkite kiaušinio puselę, pabarstykite svogūno laiškais, pupelių daigų, špinatų. Pagardinkite ryžių actu, sezamo aliejumi.

Vakarienei – kiaulienos ragu su moliūgu

Kiauliena su daržovėmis – ne tik skanu, sotu, bet ir lengviau suvirškinti.

Shutterstock nuotr./Kiaulienos troškinys su moliūgais
Shutterstock nuotr./Kiaulienos troškinys su moliūgais

Reikės:

  • 0,5 kg šviežios „Norfos“ kiaulienos mentės;
  • 1 puodelio mėsos sultinio;
  • 1 vnt. nedidelio moliūgo;
  • 1 vnt. svogūno;
  • 1 vnt. morkos;
  • 1 vnt. raudonos paprikos;
  • 1 arbat.š. paprikos dribsnių;
  • 1 arbat.š. druskos;
  • ¼ arbat.š. česnako miltelių;
  • ¼ arbat.š. pipirų;
  • ½ arbat. š. šalavijų, čiobrelių;
  • 1 valg. š. aštraus pomidorų padažo.

Padažui:

  • 25 g sviesto;
  • 1 valg. š. miltų;
  • 50 g. kietojo sūrio;
  • Makaronų lakštinių.

Gaminimas:

Kiaulieną supjaustykite gabaliukais, pagardinkite druska ir pipirais.

Supilkite į puodą sultinį, sudėkite kiaulieną, griežinėliais pjaustytą morką, gabaliukais moliūgą, papriką, smulkintą svogūną. Sudėkite šalavijus, čiobrelius, prieskonius, pomidorų padažą.

Puodą uždengite ir troškinkite ant mažos ugnies apie 1,5 val.

Keptuvėje pakepkite sviestą su miltais, kai patamsės, įpilkite šiek tiek raudonojo vyno ar vaisių sulčių.

Pakeptus miltus sudėkite į troškinį. Sudėkite tarkuotą kietąjį sūrį. Patroškinkite dar, kol ragu sutirštės.

Išvirkite makaronus.

Kiaulienos ragu patiekite su makaronais.

Skanaus!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Tyrimas: lietuviams planuojant kalėdinio stalo meniu svarbiausia kokybė bei šviežumas
Reklama
Jasonas Stathamas perima „World of Tanks“ tankų vado vaidmenį „Holiday Ops 2025“ renginyje
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos