Ingredientai:
- 1 stiklinė moliūgo tyrės (moliūgą iškepkite ar išvirkite garuose, sutrinkite ir nuvarvinkite; plačiau apie moliūgų tyrę rašėme ČIA);
- 150 g cukraus (idealu, smulkaus rudojo, bet tinka ir paprastas);
- 1 didelis kiaušinis;
- 250 g miltų (galite naudoti speltų, o jei naudosite kvietinius, dalį galite berti viso grūdo);
- 0,5 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
- 1 arbat. šaukšt. sodos;
- 2 valg. šaukšt. grietinėlės ar riebaus pieno;
- 100 ml rapsų, saulėgrąžų ar kito neutralaus skonio bekvapio aliejaus;
- sauja graikinių riešutų, trumpai pakepintų ir stambiai sukapotų;
- 0,5 arbat. šaukšt. druskos;
- 0,5 arbat. šaukšt. cinamono
- 0,5 arbat. šaukšt. maltų gvazdikėlių.
- 0,5 arbat. šaukšt. imbiero miltelių;
- žiupsnelis tarkuoto muskato riešuto.
Gaminimas:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Pailgą kekso formą ištepkite sviestu ar trupučiu aliejaus ir išklokite kepimo popieriumi.
2. Vidutinio dydžio dubenyje sumaišykite sausuosius ingredientus – miltus, kepimo miltelius, sodą, druską, prieskonius.
3. Į kitą didesnį dubenį supilkite moliūgų tyrę, aliejų, muškite kiaušinį, gerai išmaišykite plakimo šluotele. Suberkite ir cukrų, supilkite ir grietinėlę ar pieną ir darsyk gerai išmaišykite.
4. Sausuosius ingredientus suberkite į šlapiuosius, švelniai mentele viską išmaišykite, kad neliktų sausų ingredientų. Galiausiai supilkite riešutus ir darsyk atsargiai permaišykite.
5. Krėskite gautą gana tirštą masę į paruoštą kepimo formą bei dėkite į orkaitę kepti. Kepkite apie 50 min. arba kol įkištas ir ištrauktas medinis pagaliukas bus sausas.
6. Ištraukus iš orkaitės leiskite kepiniui kelias minutes pailsėti formoje, o tada su visu kepimo popieriumi iškelkite iš formos ir leiskite galutinai atvėsti (idealu – ant kepinių vėsinimui skirtų grotelių).