Pusryčiams ar vakarienei – 10 vasariškų lietinių idėjų: vietoj mėsos ar sūrio – daržovės ir uogos

Lietinius mėgsta daugelis – vieni rimtus, mėsiškus, kiti desertinius. Ir vieni, ir kiti gali būti puikūs, o vasarą kviečiame rinktis lengvesnius šių blynelių įdarus. Užuot rinkęsi maltą mėsą, kumpį, sūrį, įdarykite lietinius saikingai pasaldinta varške ar rikota, patiekite su trintomis uogomis. O jei norite nesaldaus varianto, tiks net kopūstai ar kitos daržovės. Skanaus!
Lietiniai su šviežiais kopūstais
Lietiniai su šviežiais kopūstais / Fotolia nuotr.
Lietiniai su špinatais ir feta
Receptas: Lietiniai su špinatais ir feta
3 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.5 / 44
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (tešlai)
Pienas: 2.00 st. (tešlai)
Druska: 1.00 žiupsnelis (tešlai)
Aliejus: 1.00 valg. š. (tešlai)
Sviestas: 1.00 valg. š. (tešlai)
Špinatai: 150.00 g (įdarui)
Fetos sūris: 150.00 g (įdarui)
Česnakai: 1.00 skiltelės (įdarui)
Svogūnai: 1.00 vnt. (nedidelis - įdarui)
Citrinos: 1.00 vnt. (sultys - įdarui)
Graikiniai riešutai: 1.00 sauja (saujelė - įdarui)
Kaip gaminti

1. Į dubenį įmuškite kiaušinius, supilkite pieną, aliejų, įberkite druskos ir kruopščiai išmaišykite. Berkite miltus ir užmaišykite skystą tešlą. Iš jos iškepkite lietinius. Nuo kiekvieno popieriniu rankšluosčiu nuspauskite riebalų perteklių (dėkite lietinį ant popierinio rankšluosčio lapo, uždenkite kitu lapu ir švelniai paspaudykite pirštais).

2. Špinatus nuplaukite, nusausinkite, susmulkinkite ir apšlakstykite citrinų sultimis. Svogūną susmulkinkite ir kartu su špinatais minutę kitą pakepinkite svieste. Sudėkite šakute sutrintą fetą, traiškytą česnaką, suberkite sausoje keptuvėje paskrudintus smulkintus riešutus ir atsargiai viską sumaišykite.

3. Krėskite įdaro ant lietinio, perlenkite jį pusiau arba sulankstykite vokeliu. Dėkite į keptuvę su įkaitintu sviestu ir pakepinkite iš abiejų pusių, kol įdaras sušils, o lietiniai gražiai apskrus. Tiekite puoštus citrinų griežinėliais ir šviežių krapų šakelėmis.

Suskleisti
Lietiniai su šviežiais kopūstais
Receptas: Lietiniai su šviežiais kopūstais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
3.6 / 116
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (lietinių tešlai)
Pienas: 1.00 st. (lietinių tešlai)
Vanduo: 1.00 st. (gazuoto mineralinio - lietinių tešlai)
Miltai: 200.00 g (lietinių tešlai)
Druska: 2.00 žiupsnelis (lietinių tešlai ir įdarui)
Kopūstai: 700.00 g (baltagūžių - įdarui)
Morkos: 1.00 vnt. (įdarui)
Svogūnai: 2.00 vnt.
Varškės sūris: 200.00 g (įdarui)
Sviestas: 1.00 valg. š. (įdarui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (įdarui)
Citrinos: 1.00 vnt. (sultys, pagal skonį - įdarui)
Parmezano sūris: 1.00 sauja (tarkuoto, pagal skonį - įdarui)
Kaip gaminti
  1. Į plakimo indą įmuškite kiaušinius. Supilkite pieną, mineralinį vandenį, įberkite druskos, išplakite.
  2. Toliau plakdami po šaukštą suberkite miltus. Iš tešlos iškepkite lietinius.
  3. Kopūstus supjaustykite, morkas sutarkuokite. Į puodą įdėkite šaukštą sviesto, suberkite smulkintus svogūnus. Kepinkite, kol pagels.
  4. Sudėkite smulkintas daržoves, įpilkite kelis šaukštus verdančio vandens, įberkite druskos, įpilkite citrinų sulčių. Troškinkite, kol suminkštės.
  5. Varškės sūrį sumalkite, sumaišykite su nuvarvintomis daržovėmis.
  6. Gautos masės užkrėskite ant lietinių, susukite volelius.
  7. Sudėkite į kepimo indą, pabarstykite parmezanu ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitę, kol sūris išsilydys.

 

Suskleisti
Lietiniai su daržovėmis
Receptas: Lietiniai su daržovėmis
5 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.2 / 45
Receptas
Ingredientai
Miltai: 1.00 st. (tešlai)
Pienas: 1.00 st. (0,5 - tešlai)
Vanduo: 1.00 st. (0,5 - tešlai)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (tešlai)
Aliejus: 4.00 valg. š. (1 - tešlai ir 3 - įdarui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (tešlai ir įdarui)
Muskatas: 1.00 žiupsnelis (tarkuoto - tešlai)
Šparaginės pupelės: 200.00 g (įdarui)
Daržovių sultinys: 400.00 ml (įdarui)
Cukinijos: 1.00 vnt. (nedidelė - įdarui)
Baklažanai: 1.00 vnt. (įdarui)
Pomidorai: 1.00 vnt. (indelis smulkintų savo sultyse - įdarui)
Paprikos: 1.00 vnt. (raudona - įdarui)
Varškės sūris: 100.00 g (riebaus- įdarui)
Parmezano sūris: 100.00 g (įdarui)
Česnakai: 2.00 skiltelės (įdarui)
Sviestas: 2.00 valg. š. (įdarui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (įdarui)
Petražolės: 1.00 sauja (nedidelė saujelė, kapotų - įdarui)
Kaip gaminti
  1. Lietinių tešlai reikalingus produktus supilkite į plakimo indą ir iki vientisumo išplakite elektriniu maišikliu.
  2. Paruoštą tešlą palikite pastovėti, kad išbrinktų.
  3. Šparagines pupeles, nupjovusi galus, trumpai apvirkite sultinyje ir nuvarvinkite.
  4. Kol tešla brinks, paruoškite įdarą: cukiniją ir baklažaną supjaustykite šiaudeliais, kartu su nuluptais ir sukapotais česnakais pakepinkite aliejuje.
  5. Sumeskite pupeles, sukrėskite smulkintus pomidorus, pasūdykite, pagardinkite pipirais ir troškinkite ant mažos ugnies apie 10 min. Iškepkite nedidelius lietinius.
  6. Ant kiekvieno krėskite įdaro, užberkite tarkuotų sūrių, susukite voleliu ir perriškite svogūnų laišku.
  7. Lietinius dėkite į riebalais pateptą, karščiui atsparią kepimo formą, užtarkuokite sviesto ir 5 min. pašaukite į 200 laipsnių karštumo orkaitę.
  8. Tiekite su petražolių lapeliais.
Suskleisti
Blyneliai su daržovėmis
Receptas: Blyneliai su daržovėmis
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
2.9 / 28
Receptas
Ingredientai
Lietinių blynai 12.00 vnt.
Cukinijos: 120.00 g
Morkos: 120.00 g
Paprikos: 120.00 g (raudonų saldžiųjų)
Varškė: 250.00 g
Pomidorai: 600.00 g
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (tryniai)
Sūris: 50.00 g (tarkuoto fermentinio)
Aliejus: 3.00 valg. š.
Bazilikai: 20.00 g (sauja šviežių lapelių)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Kaip gaminti

 1. Morkas, cukinijas ir paprikas, išėmus sėklas, supjaustykite kuo plonesniais šiaudeliais (darbą labai palengvintų daržovių pjaustyklė).

2. Keptuvėje įkaitinkite 2 šaukštus aliejaus ir pakepinkite paruoštus daržovių šiaudelius.

3. Šparagines pupeles sudėkite į verdantį vandenį ir virkite 5 min. Paskui nusunkite ir supjaustykite nedideliais gabaliukais.

4. Varškę ištrinkite su tryniais, suberkite tarkuotą fermentinį sūrį ir atsargiai įmaišykite ataušusias daržoves. Masę pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais. Paruošta mase aptepkite visus dvylika lietinių blynų.

5. Pomidorus nuplikykite verdančiu vandeniu, perliekite šaltu ir nulupkite atšokusias odeles. Minkštimą sutrinkite šakute. Keptuvėje įkaitinkite likusį aliejų, sudėkite sutrintus pomidorus ir 10 min. patroškinkite. Paskui nukelkite nuo ugnies, pagal skonį pasūdykite, įmaišykite nuplautus ir nusausintus bazilikų lapelius.

6. Varškės mase apteptus blynus sulankstykite, sudėkite į ugniai atsparų indą, uždenkite (dangčiu ar aliuminio folijos lakštu) ir 180 °C karštumo orkaitėje kepkite 30 min. Paskui indą atidenkite, supilkite pomidorų padažą ir kepkite dar 5 min.

Suskleisti
Lietiniai su avokadais
Receptas: Lietiniai su avokadais
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.7 / 64
Receptas
Ingredientai
Miltai: 100.00 g (Lietinių tešlai)
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (Lietinių tešlai)
Pienas: 1.00 st. (Lietinių tešlai)
Sviestas: 1.00 valg. š. (Lietinių tešlai)
Medus: 4.00 valg. š. (Įdarui; skysto)
Grietinė: 4.00 valg. š. (Įdarui)
Pomidorai: 4.00 vnt. (Įdarui)
Sūris: 100.00 g (Įdarui; parmezano)
Avokadai: 2.00 vnt. (Įdarui; sunokę)
Citrinos: 1.00 vnt. (Įdarui; 3 šaukštai citrinų sulčių)
Garstyčios: 4.00 valg. š. (Įdarui; ir 4 valg. š. garstyčių grūdelių)
Druska: 1.00 arbat. š. (Lietinių tešlai ir įdarui; pagal skonį)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (Įdarui; pagal skonį)
Aliejus: 2.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Paruoškite lietinių tešlą: dubenyje gerai išmaišykite persijotus kvietinius miltus, išplaktus kiaušinius, truputį šilto pieno. Tada supilkite lydytą sviestą, likusį pieną, nepamirškite tešlos pasūdyti. Iškepkite blynus ir laikykite karštoje orkaitėje, kad neatvėstų. 

2. Medų išsukite su grietine ir garstyčių grūdeliais.

3. Pomidorus perpjaukite per pusę, pašalinkite sėklas ir supjaustykite skiltelėmis.

4. Sūrį sutarkuokite. Avokadus perpjaukite pusiau, išimkite kaulus, nulupkite, supjaustykite skiltelėmis ir apšlakstykite citrinų sultimis, kad nepatamsėtų. Avokadų ir pomidorų gabaliukus pasūdykite, apibarstykite pipirais.

5. Ant šiltų blynelių tepkite garstyčių padažo, dėkite pomidorų ir avokadų, berkite tarkuoto sūrio, dailiai suvyniokite ir patiekite su mėgstamu padažu.

 

Suskleisti
Lietiniai blynai su varške ir persikais
Receptas: Lietiniai blynai su varške ir persikais
3 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.1 / 36
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Pienas: 200.00 ml
Miltai: 80.00 g (kvietinių)
Sviestas: 1.00 valg. š.
Cukrus: 5.00 valg. š.
Varškė: 350.00 g
Grietinė: 3.00 valg. š.
Persikai: 150.00 g (konservuotų)
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š. (arba vanilės pagal skonį)
Barstomos karamelės (pagal skonį) 1.00 arbat. š.
Aliejus: 100.00 ml (kepimui)
Kaip gaminti

1. Lietinių tešlai sumaišykite kiaušinius, tirpintą sviestą, pusę stiklinės pieno, 1 šaukštą cukraus bei miltus.

2. Įkaitinkite keptuvę su šiek tiek aliejaus, pilkite į keptuvę 2 šaukštus tešlos, paskirstykite per visą keptuvės plotą ir gražiai apkepkite blyną iš abiejų pusių. Taip iškepkite visą tešlą.

3. Įdarui sumaišykite varškę su grietine, likusiu cukrumi bei vanile. Ant kiekvieno iškepto blyno dėkite po maždaug 2 šaukštus paruošto įdaro, 4-5 skilteles persiko, tuomet suvyniokite ir apibarstykite karamele (pabarstukais).

Skanaus!

Receptą atsiuntė Edita Aleksandravičienė

Suskleisti
Lietiniai su varškės sūreliu
Receptas: Lietiniai su varškės sūreliu ir trintomis uogomis
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.8 / 26
Receptas
Ingredientai
Miltai: 100.00 g (kvietiniai)
Pienas: 300.00 ml
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Sviestas: 50.00 g (arba margarino - kepti)
Vyšnios: 300.00 g
Vanilinis varškės sūrelis: 200.00 g
Cukrus: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Vyšnias nuplaukite, nusausinkite ir išimkite kauliukus. Uogas sutrinkite šakute, įmaišykite cukrų. Laikykite šiltai, kol ištirps cukrus, tada pastatykite į šaldytuvą.

2. Dubenyje sumaišykite miltus ir pusę pieno, plakite, kol tešla pasidarys vientisa. Sudėkite kiaušinius, supilkite likusį pieną, įberkite žiupsnelį druskos, šaukštelį cukraus ir viską gerai išmaišykite. Kepkite lietinius įkaitintoje keptuvėje su sviestu ar margarinu.

3. Lietinį aptepkite varškės sūreliu, sulankstykite į keturias dalis ir trumpai apkepkite iš abiejų pusių.

4. Sudėkite lietinius į lėkštę, užpilkite šaukštą trintų uogų. Kad būtų dar skaniau, apšlakstykite šokolado padažu.  

 

Suskleisti
Lietiniai blynai
Receptas: Lietiniai su braškėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.0 / 15
Receptas
Ingredientai
Pienas: 200.00 ml
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Sviestas: 50.00 g
Miltai: 120.00 g
Braškės: 300.00 g
Vanilinis cukrus: 1.00 žiupsnelis
Varškė: 250.00 g
Jogurtas: 160.00 ml (mažas indelis - braškių)
Miltelinis cukrus: 1.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

 1. Sviestą ištirpinkite, atvėsinkite, sumaišykite su pienu, kiaušiniais, miltais ir druska. Uždenkite ir palikite pastovėti 20 minučių.

2. Varškę sumaišykite su braškiniu jogurtu, įdėkite supjaustytų braškių, įberkite miltelinio ir vanilinio cukraus. Viską sumaišykite.

3. Iškepkite lietinius blynus. Ant blyno dėkite varškės su braškėmis, suvyniokite ir dar kartą apkepkite.

4. Lietinius tiekite su trintomis braškėmis, apibarstytus milteliniu cukrumi. Braškes galite pakeisti bananais.

Suskleisti
Crepes Suzette
Receptas: Blyneliai su istorija „Crepes Suzette“
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.6 / 72
Receptas
Ingredientai
Miltai: 100.00 g (tešlai)
Cukrus: 80.00 g (40 g tešlai ir 40 g apelsinų sviestui ir dar šiek tiek apibarstymui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (tešlai)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (tešlai)
Kiaušinių tryniai: 1.00 vnt. (tešlai)
Apelsinai: 1.00 vnt. (nutarkuotos žievelės; perpus tešlai ir apelsinų sviestui)
Pienas: 250.00 ml (tešlai)
Sviestas: 110.00 g (50 g tešlai ir 60 g kambario temperatūros apelsinų sviestui)
Aliejus: 3.00 valg. š. (kepimui)
Apelsinų sultys: 80.00 ml (apelsinų sviesto)
Brendis: 2.00 valg. š. (galima keisti ir konjaku)
Likeris: 60.00 ml („Grand Marnier“ (bet puikiai tinka ir „Cointreau“))
Kaip gaminti
  • Miltus, cukrų, druską, kiaušinį, kiaušinio trynį ir apelsino žievelę sudėkite į dubenį, pamažu pildami pieną maišytuvu išplakite tešlą.
  • Keptuvėje ištirpkite sviestą ant vidutinės ugnies. Gaminsime – beurre noisette. Kaitinkite, kol sviestas pasidarys gražios auksinės spalvos ir pradės skleisti malonų riešutų aromatą. Palikite kelioms minutėms atvėsti, supilkite į tešlą ir išmaišykite. Tešlą palikite „pailsėti“ 30 minučių. Iškepkite lietinius.
  • Sviestą, cukrų ir apelsino žievelę gerai išsukite. Supilkite apelsinų sultis ir išmaišykite.
  • Pusę lietinio ištepkite apelsinų sviestu (dėkite apie 1 arbat. šaukšt.), perlenkite per pusę ir dar kartą per pusę. Ir tą patį padarykite su visais likusiais.
  • Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi ir ištepkite sviestu. Sudėkite lietinius, apibarstykite cukrumi. Orkaitėje įjunkite „grilio“ funkciją, lietinius įkiškite į viršutinę orkaitės lentyną ir kepkite 3–5 minutes, priklausomai nuo jūsų orkaitės. Cukrus turi ištirpti, o lietiniai apskrusti.
  • Mažoje keptuvėje užkaiskite brendį ir „Cointreau“. Alkoholį uždekite (tik atsargiai, kad nenusidegintumėte ar nesukeltumėte gaisro namie) ir palaukite, kol ugnis užges. Iš karto užpilkite ant šiltų lietinių. Leiskite pastovėti kelias minutes, kad sirupas susigertų į lietinius, ir dėkite į lėkštes.
Suskleisti
Lietiniai su maskarpone
Receptas: Lietiniai su maskarpone
5 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
4.0 / 28
Receptas
Ingredientai
Miltai: 100.00 g (aukščiausios rūšies kvietiniai)
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Pienas: 1.00 st.
Sviestas: 1.00 valg. š.
Cukrus: 1.00 valg. š. (ir kremui 2 valg. š.)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Maskarponės sūris: 250.00 g (kremui)
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š. (kremui)
Grietinėlė: 150.00 ml (kremui)
Braškės: 300.00 g (kremui, gali būti ir kitokios uogos šviežios ar šaldytos)
Citrinos: 1.00 vnt. (po 1 arbat. š. nutarkuotų žievelių ir sulčių kremui)
Kaip gaminti
  1. Paruoškite lietinių tešlą: dubenyje gerai išmaišykite persijotus kvietinius miltus, išplaktus kiaušinius, truputį šilto pieno.
  2. Tada supilkite lydytą sviestą, likusį pieną, nepamirškite tešlos pasūdyti.
  3. Tešlą iki vientisos masės išplakite elektriniu plakikliu ir bent pusvalandį palikite pastovėti šiltai, kad išbrinktų.
  4. Kai tešla bus jau paruošta, nedidelėje keptuvėje svieste iškepkite lietinius ir padėkite šiltai.
  5. Paruoškite įdarą: maskarponę išsukite su cukrumi, vaniliniu cukrumi, citrinų sultimis ir žievelėmis, tada įmaišykite iki standžių putų išplaktą grietinėlę.
  6. Kremą gerai atvėsinkite šaldytuve.
  7. Lietinius aptepkite maskarponės kremu, dėkite smulkintų braškių ir susukite voleliu.
Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs