Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Pyragas nekyla, pridega, sukrenta? 10 taisyklių, kurių verta paisyti kepant gardėsius

Dažnas su polėkiu gaminantis virtuvės magas ar fėja stebisi tais, kurie tiksliai laikosi recepto ir studijuoja kulinarines knygas. Taip, ruošiant salotas, makaronus ar šaunant į orkaitę kepsnį, vietos improvizacijai daug. Tačiau kepant saldžius gardėsius verčiau laikytis kai kurių taisyklių. Ypač tiems, kurių patirtis virtuvėje nėra itin didelė.
Iškepęs pyragas
Iškepęs pyragas / Vida Press nuotr.

Ką vertėtų žinoti, jei ruošiatės kepti sausainius, pyragus, keksiukus ir kitus gardėsius?

1. Naudokite kambario temperatūros produktus

Jai recepte neparašyta kitaip, naudokite kambario temperatūros produktus. Ruošdamiesi kepti pyragą ar kitą skanėstą, iš anksto išimkite iš šaldytuvo kiaušinius, sviestą, pieną ar kitus reikalingus produktus. O tuos, kuriuos galbūt reikėjo pakaitinti ar išlydyti (sviestą, medų), atvėsinkite, kad nebūtų per karšti. Jei abejojate, kam to reikia, tiesiog pabandykite vienąsyk iki purumo išsukti cukrų ir ką tik iš šaldytuvo išimtą sviestą, o kitąkart naudoti jau pastovėjusį kambario temperatūroje.

Vida Press nuotr./Tešlos ingredientai
Vida Press nuotr./Tešlos ingredientai

2. Dosniai patepkite ir pabarstykite kepimo formą

Nieko nėra apmaudžiau, kaip iškepti pyragą, bandyti išversti jį iš formos ir tą darant kepinį sugadinti. Tad jei recepte sakoma, jog kepimo formą reikia ištepti sviestu ir pabarstyti miltais, ne tik neignoruokite šio žingsnio, bet ir skirkite šiam darbui dėmesio – sviestu turi būti pateptas kiekvienas kampelis, o miltais pabarstyta irgi dosniai (tai padarę apverskite kepimo formą ir nukratykite perteklių).

3. Naudokite kokybiškus indus tešlos ruošimui ir kepimui

Košę galima išvirti ir sename puode ant laužo, tačiau jei imatės sudėtingesnių kepinių, naudojate brangesnius ingredientus, skirkite dėmesio indams ir kepimo formoms. Pavyzdžiui, kiaušinius su cukrumi patogiau išplaksite erdviame dubenyje ovaliu dugnu, jei tik turite galimybę, nenaudokite prastos kokybės kepimo indų plonytėmis sienelėmis, nes tokios kaista netolygiai, rizikuojate, kad viena pyrago pusė jau degs, o kita dar bus neiškepusi.

Vida Press nuotr./Apdegęs pyragas
Vida Press nuotr./Apdegęs pyragas

4. Tiksliai pasverkite ingredientus

Verdant sriubą ar maišant salotas produktų dažniausiai niekas nei tiksliai sveria, nei matuoja. Tačiau kepant kai kuriuos pyragus ir sausainius būtinas preciziškas tikslumas. Ne veltui konditerijos gaminių receptuose dažnai reikiamas kiaušinių kiekis net nurodomas ne vienetais, bet gramais. Ir to būtina paisyti! Taigi, jei neriate į saldžių kepinių, konditerijos pasaulį, įsigykite tikslias svarstykles ir matavimo indus.

5. Šviežumas – svarbu

Yra patiekalų, kuriems galite sunaudoti besibaigiančio ar net neseniai pasibaigusio galiojimo produktus, tačiau kepiniams šio principo geriau netaikyti. „Sužvejojote“ kažkur spintelės gilumoje kepimo miltelių maišelį, nugrandėte pelėsio sluoksnį nuo mielių ir ketinate naudoti kepiniui? Verčiau įsigykite šviežių ir nerizikuokite sugadinti viso kepinio. Taupumas – pagirtina savybė, tačiau persistengti neverta.

6. Išstudijuokite visą receptą prieš imdamiesi pirmo žingsnio

Atidžiai perskaitykite receptą nuo pradžios iki pabaigos, kad atlikus vieną žingsnį, kitas netaptų netikėtumu.

Tikslus recepto laikymasis, veiksmų eiliškumas ruošiant kepinius – svarbus. Kai kurioms tešloms reikia „pailsėti“ šaldytuve, kitas, vos viską sumaišius, reikia iškart pašauti į orkaitę (vadinasi, tuo metu ji turi būti jau įkaitusi). Tad atidžiai perskaitykite receptą nuo pradžios iki pabaigos, kad atlikus vieną žingsnį, kitas netaptų netikėtumu. Atkreipkite dėmesį ir į apibūdinimus, kaip po vieno ar kito žingsnio turi atrodyti tešla – pavyzdžiui, „sukite, kol pabals“, „plakite iki standžių/lengvų putų“ ir pan. Šie apibūdinimai taip pat surašyti ne veltui.

Vida Press nuotr./Kočiojama tešla
Vida Press nuotr./Kočiojama tešla

7. Neeliminuokite druskos

Yra kepinių, kur druska groja pirmu smuiku – pavyzdžiui, sūdytos karamelės pyraguose ar skanėstuose su juoduoju šokoladu ir druska. Tačiau jos dažnai patariama įberti ir į tokius kepinius, kur, rodos, sūrumo visai nebus justi. Tada kyla pagunda druskos visiškai atsisakyti. Ir taip elgdamiesi darytumėte klaidą, nes druska padeda išryškinti kai kurių kitų prieskonių ir priedų – vanilės, migdolų, citrinos, cukraus – skonį.

8. Neeksperimentuokite su kepimo temperatūra ir laiku

Kiekviena orkaitė savita ir turi specifinių „kaprizų“, tačiau paisyti rekomenduojamos temperatūros ir kepimo laiko būtina. Kas tinka mielinei tešlai, visai netiks kepant Pavlovos paplotį ir panašiai. Kepimo laikas dažnai pateikiamas orientacinis, tad sekite jį, tačiau vadovaukitės sveiku protu – atkreipkite dėmesį, kad recepte dažniausiai apibūdinama, kaip turi atrodyti paruoštas kepinys – pavyzdžiui, „švelniai gelstelėjęs“, „sutvirtėjusiais kraštais, tačiau skystu viduriuku“ ir pan.

9. Leiskite kepiniui atvėsti

Jei recepte nenurodoma kitaip, daugelį kepinių išėmus iš orkaitės keliolika minučių reikia palaikyti kepimo formoje ir tik tada iš jos išversti ar išimti, todėl neskubėkite. Kepiniai dažniausiai ragaujami visiškai atvėsę, tokie jie ir lengviau pjaustomi, ir geriau atsiskleidžia jų skonis, ir yra sveikesni. Jei dažnai kepate, ypač smulkiuosius kepinius – sausainius, bandeles ir pan. – įsigykite metalines groteles jų vėsinimui.

Vida Press nuotr./Moteris ragauja keksiuko
Vida Press nuotr./Moteris ragauja keksiuko

10. Atsargiai su pakaitalais

Patyrę pyragų kepėjai žino, kada vienus produktus galima pakeisti kitais ir nesugadinti, o gal net pagerinti gaminį – pavyzdžiui, dalį kvietinių miltų pakeisti migdolų, baltąjį cukrų – ruduoju, medų – klevų sirupu ir pan. Tačiau yra kepinių, kur vieną ingredientą pakeitus kitu, dėl skirtingų jų savybių rezultatas gali būti katastrofiškas. Tad vienus ingredientus keiskite kitais tik tokiu atveju, jei žinote, ką darote, ar nebijote rizikuoti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas