Šiose šalyse mažose vietinėse kepyklėlėse teko ragauti tradiciškai keptą vokišką štoleną, itališką panettone, švediškas bandeles su šafranu, Lenkijoje populiarų aguonų pyragą... Šiemet mėgaujuosi šiais prisiminimais ir jų įkvėpta kepu skanumynus, kurių receptais noriu pasidalinti ir su jumis naujoje e-knygelėje „Kalėdiniai skanumynai. Europos kepinių tradicijos“, kurią nemokamai galite parsisiųsti iš mano tinklaraščio (spauskite aktyvią nuorodą).
Kalėdiniai pyragėliai su brandintų džiovintų vaisių įdaru
Anglijoje šie pyragėliai vadinami Mince pies ir yra tradiciniai kalėdiniai kepiniai. Jų įdarą galima pasiruošti iš anksto, net prieš mėnesį ir laikyti šaldytuve, kol prireiks. Šis įdaras ypatingai turtingas skoniais ir kvapais, jo pagrindą sudaro įvairūs džiovinti vaisiai ir uogos, kapoti riešutai, kvapnūs meduolių prieskoniai su cinamonu ir aromatingas romas arba brendis. Alkoholį galima pakeisti stipria angliška Earl grey arbata.
Pyragėlių tešla dažniausiai būna sviestinė, nors šį įdarą galima panaudoti ir kepant su šaldyta sluoksniuota tešla. Šį nesudėtingai pagaminamą ir gardų receptą ruošiau pagal Anglijos kepinių karalienės Marry Berry receptą.
- Šalis – Didžioji Britanija;
- Prieskoniai – cinamonas, meduolių prieskoniai;
- Kiekis – 12 pyragaičių.
Ingredientai:
brandintam džiovintų vaisių įdarui:
- 200 g šviesių razinų;
- 200 g tamsių razinų;
- 100 g didelių Jumbo razinų;
- 200 g džiovintų; spanguolių
- 100 g citrusų žievelių cukatų;
- 2 nedideli nulupti ir supjaustyti obuoliai;
- 50 g kapotų migdolų;
- 125 g sviesto;
- 200 g rudojo cukraus;
- 1 šaukštelis cinamono;
- 1 šaukštelio meduolių prieskonių;
- 1 citrinos smulkiai nutarkuota žievelė ir sultys;
- 200 ml romo arba brendžio.
tešlai:
- 175 g miltų;
- 75 g sviesto;
- 25 g cukraus;
- 1 kiaušinis;
- 1 apelsino nutarkuota žievelė.
Gaminimas:
1. Paruoškite įdarą. Sviestą ir cukrų suberkite į puodą, visus likusius ingredientus, išskyrus alkoholį, suberkite ant jų ir kaitinkite vis pamaišydami kol užvirs, o užvirus virkite dar apie 10 minučių. Tada supilkite alkoholį, išmaišykite ir palikite pilnai ataušti. Sudėkite įdarą į sterilizuotą indą ir laikykite šaltai kol prireiks.
2. Paruoškite tešlą. Šaltą sviestą sukapokite su miltais ir cukrumi į riebius trupinius. Įtarkuokite apelsinų žievelę ir įmuškite kiaušinį, užminkykite tešlą. Dėkite į šaldytuvą valandai, kad sustingtų.
3. Gaminkite pyragėlius. Tešlą padalinkite į 12 vienodų gabaliukų. Pasiruoškite keksiukų kepimo skardelę, jos ertmes ištepkite sviestu. Kiekvieną tešlos gabaliuką iškočiokite ir išspauskite po apskritimą, kuris būtų dvigubai didesnis, už keksiukų formelės ertmę. Tešlos apskritimus gražiai guldykite į kepimo formos ertmes, taip, kad ne tik dugnas, bet ir šonai užsidengtų tešla. Į suformuotus tešlos „šulinėlius“ dėkite po kelis šaukštelius paruošto įdaro. Atlikusią tešlą iškočiokite ir išspauskite sausainių formelėmis žvaigždutes. Jas uždėkite ant kiekvieno pyragėlio įdaro viršaus.
4. Pašaukite kepti į įkaitintą iki 160°C laipsnių temperatūros orkaitę 10 minučių. Iškepusius pyragėlius palikite formoje visiškai atšalti ir tik tada naudodami peiliuką išimkite. Pyragėliai gana trapūs, todėl išiminėkite juos atsargiai. Pyragėlius galite pasiruošti iš anksto ir laikyti sausai dėžutėje.