Tiesa, vasarą pirkėjų skonis išsiskiria – dvigubai dažniau pasirenkami švieži, trumpai parauginti agurkai. Kita vertus, būtent liepą žmonės ima galvoti ir apie žiemą, jai ruoštis, apie tai, anot prekybininkų, liudija augantys prieskonių agurkams konservuoti pardavimai.
Jei planuojate išvyką ar savaitgalio pietus, agurkams parauginti užteks ir nakties.
Maisto gamybos ekspertai teigia, kad rauginimas nėra daug laiko atimantis procesas. Žinoma, jei paraugintų agurkų neužsinorite čia ir dabar, tada belieka eiti į parduotuvę. Visgi jei planuojate išvyką ar savaitgalio pietus, agurkams parauginti užteks ir nakties.„Užraugti agurkus gali užtrukti 5 minutes. Tiesa, reikės palaukti kelias valandas, kol sureaguos druska ir agurkai įgaus tą švelniai sūrų skonį. Įprastai agurkai marinuojami su vandeniu. Geriausias patarimas – raugiant vienam litrui vandens reiktų dėti vieną šaukštą druskos. Tačiau vanduo agurkams raugti nėra būtinas – paprasčiausiam variantui užteks vos kelių sausų ingredientų ir paprasto maišelio“, – pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė.
Sausai ir greitai paraginti agurkai
Ingredientai:
- 8-10 vidutinio dydžio agurkai;
- 2 valg. šaukšt. druskos;
- 4-5 skiltelės česnako;
- saujelė krapų.
Pastaba: dar jums reikės plastikinio maišelio (tinka ir kepimo rankovė).
Gaminimas:
1. Agurkus nuplauname ir nupjauname galiukus. Galime padalinti agurką į kelias dalis arba raugti nepjaustytą.
2. Dedame agurkus į maišelį, beriame druską, česnako skilteles, smulkintus krapus. Pakratome, kad viskas pasiskirstytų ir agurkai apliptų prieskonių mišiniu.
3. Maišelį su agurkais dedame į šaldytuvą pailsėti per naktį. Jei nekantraujate, gali užtekti ir 4 valandų. Nuo laikymo trukmės priklausys agurkų skonio stiprumas, todėl ragaukite!
Turintiems daugiau laiko ar ruošianties atsargas žiemai, maisto gamybos ekspertė siūlo tradiciškesnį receptą, kuriam reikės ir vandens, ir įvairių augalų lapų.
Tradiciškai rauginti agurkai su krapais ir česnakais
Ingredientai:
- agurkų (kiek sutalpinsite į 2 l stiklainį);
- 5 valg. šaukšt. druskos;
- 1,9 litro vandens (virinto arba distiliuoto);
- sauja vyšnių, juodųjų serbentų, lauro, krienų lapų;
- 6-9 skiltelės lupto česnako;
- 2 krapų šakelės;
- prieskonių pagal skonį: juodųjų pipirų, aitriųjų paprikų dribsnių, garstyčių sėklų;
- ypatingam skoniui – šviežių krienų juostelių.
Gaminimas:
1. Padalinkite visus lapus, krapus ir česnakus į keturias dalis, pirmąją dėkite ant dugno ir sluoksniuokite trimis sluoksniais su agurkais (ilgesnius geriau dėti apačioje), o iš viršaus agurkus taip pat uždenkite lapais.
2. Tuomet ištirpinkite druską vandenyje ir sūrymą užpilkite ant agurkų, palikdami apie 3 centimetrus iki stiklainio viršaus.
3. Uždenkite sandariu dangčiu ir rauginkite kambario temperatūroje (16–22°C) kelias dienas, kol agurkai pasieks jūsų mėgstamo įrūgimo skonį. Jei naudojate itin storą ir sandarų dangtelį, kasdien papurtykite, pradarykite agurkus, kad išleistumėte perteklinį slėgį. Sūrymas turėtų būti švelniai drumstas. Galite valgyti iš karto arba laikykite šaldytuve ar rūsyje ir mėgaukitės visą žiemą.