Metinė prenumerata tik 6,99 Eur. Juodai geras pasiūlymas
Išbandyti

Receptai: 10 populiarių gaivinančių šaltų sriubų

Nusibodo vakare graužti morką ar gerti kefyrą? Siūlome šaltsriubių receptų.
 Andalūziškas gaspačas
Andalūziškas gaspačas / Shutterstock nuotr.
Burokėlių ir apelsinų šaltsriubė
Receptas: Burokėlių ir apelsinų šaltsriubė
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.1 / 36
Receptas
Ingredientai
Burokėliai: 800.00 g (švieži jauni)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Kalendros: 2.00 valg. š. (maltos)
Sultinys: 1.00 l (1,2 l daržovių arba paukštienos)
Apelsinai: 2.00 vnt. (dideli)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Batonas: 1.00 st. (gruzdučiai)
Kaip gaminti
  1. Burokėlius nuplaukite, nulupkite, dar sykį nuplaukite ir susmulkinkite. Nuluptą svogūną supjaustykite griežinėliais. Apelsinus nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu, nuplikykite verdančiu vandeniu. Nuo vieno nusausinto vaisiaus nutarkuokite žievelę, iš abiejų išspauskite sultis.
  2. Puode įkaitinkite porą šaukštų alyvuogių aliejaus. Sudėkite smulkintus svogūnus ir kepinkite, kol pagels. Suberkite kalendras ir maišydama kepinkite dar 3 minutes. Sudėkite smulkintus burokėlius, supilkite sultinį, išmaišykite. Kai užvirs, puodą uždenkite, virkite sriubą apie 20 minučių. Sutrinkite elektrine trintuve, palikite atvėsti.
  3. Įmaišykite tarkuotas apelsinų žieveles, citrusų sultis. Pagal skonį pasūdykite, pagardinkite maltais juodaisiais pipirais, išmaišykite. Porą valandų šaldykite.  Tiekdama į kiekvieną ledinės sriubos dubenį įberkite smulkinto mėlynųjų pelėsių sūrio, batono gruzdučių.
Suskleisti
Baltoji šaltsriubė su ridikėliais
Receptas: Baltoji šaltsriubė su ridikėliais
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.9 / 132
Receptas
Ingredientai
Kefyras: 500.00 ml (šaltibarščių)
Agurkai: 1.00 vnt. (ilgas)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (virti)
Ridikėliai: 8.00 vnt.
Svogūnų laiškai: 1.00 sauja (ryšulėlis)
Krapai: 1.00 vnt. (ryšulėlis)
Vanduo: 1.00 st. (0,5 virinto, atvėsusio)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Svogūnų laiškus ir krapus susmulkinkite, agurką ir ridikėlius supjaustykite.
  2. Viską suberkite į kefyrą. Įpilkite vandens (jei mėgstate tirštą, galite ir nepilti). Pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais.
  3. Patiekdami šaltsriubę apibarstykite pjaustytais kiaušiniais.
  4. Šis patiekalas skaniausias gerai atvėsintas, su karštomis bulvėmis.

 

Suskleisti
Ispaniška pomidorų sriuba (gaspačas)
Receptas: Ispaniška pomidorų sriuba (gaspačas)
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.1 / 53
Receptas
Ingredientai
Pomidorai: 700.00 g (arba 8 vnt.)
Svogūnai: 200.00 g (arba 2 vnt.)
Agurkai: 100.00 g
Česnakai: 3.00 skiltelės
Actas: 2.00 valg. š.
Alyvuogių aliejus: 4.00 valg. š.
Pipirai: 1.00 arbat. š. (baltųjų pagal skonį)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Duona: 4.00 vnt. (Skrebučiams 4 riekelės sumuštinių duonos)
Aliejus: 2.00 valg. š. (Skrebučiams)
Kaip gaminti

1. Agurką nulupkite ir supjaustykite nedideliais gabaliukais. Pomidorus nuplikykite ir nulupkite. Du pomidorus supjaustykite kubeliais, kitus – didesniais gabaliukais. Svogūnus sukapokite, česnakus sutrinkite su druska.

2. Stambiau supjaustytus pomidorus ir svogūnus trinkite maišikliu, kol masė pasidarys vienalytė. Į ją sudėkite česnakus, supilkite actą, įpilkite 3 stiklines šalto virinto vandens, įliekite aliejaus. Viską gerai išmaišykite ir 2 val. palaikykite šaldytuve.

3. Paruoškite skrebučius: duoną supjaustykite kubeliais, suberkite į skardą, apšlakstykite aliejumi ir 15–20 min. kepkite 180°C karštumo orkaitėje.

4. Atšaldytą sriubą supilkite į dubenį. Skrebučius ir likusias daržoves patiekite atskiruose indeliuose.

Suskleisti
Šalta jogurtinė sriuba
Receptas: Šalta jogurtinė sriuba
3 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 30 min.
3.4 / 43
Receptas
Ingredientai
Jogurtas: 400.00 g (natūralus)
Kefyras: 500.00 ml (arba pasukos)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Salierai: 2.00 vnt. (stiebai)
Avokadai: 1.00 vnt.
Agurkai: 1.00 vnt. (keli griežinėliai)
Ridikai: 4.00 vnt. (keli ridikėliai)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Prieskoniniai žalumynai: 1.00 arbat. š. (smulkinti pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Į plakimo indą supilkite jogurtą, pasukas, sudėkite česnako skilteles, pasukas, saliero stiebus, luptą (be kauliuko) avokadą, įberkite žiupsnelį druskos, pipirų, žalumynų ir gerai suplakite.

2. Sriubą bent kelias valandas laikykite šaldytuve. Agurkus supjaustykite kubeliais, ridikėlius – griežinėliais. Sriubą supilstykite į dubenėlius, užberkite agurkų ir ridikėlių.

Vegetariški patiekalai
Vegetariški patiekalai

Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“,  kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Šalta pomidorų sriuba
Receptas: Šalta pomidorų sriuba
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.2 / 38
Receptas
Ingredientai
Pomidorai: 12.00 vnt. (mėsingi)
Česnakai: 4.00 skiltelės
Paprikos: 2.00 vnt. (pusė raudonos saldžiosios ir pusė žalios saldžiosios)
Sultys: 1.00 st. (pomidorų)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Cukrus: 1.00 žiupsnelis
Citrinos: 1.00 vnt. (sultys)
Kaip gaminti

1. Pomidorus panardinkite kelioms minutėms į verdantį vandenį, paskui nulupkite odelę. Svogūną ir česnako skilteles nulupkite ir susmulkinkite (šaukštą atidėkite – vėliau apibarstysite sriubą).

2. Į indą sudėkite pomidorus, svogūnus, česnakus ir viską gerai sutrinkite. Įspauskite citrinų sulčių, įberkite cukraus, pipirų, druskos. Supilkite pomidorų sultis ir dar kartą gerai išplakite.

3. Paprikas supjaustykite kubeliais.

4. Sriubą išpilstykite į lėkštes, įmeskite po kelis ledo gabaliukus, įberkite paprikų ir svogūnų bei česnakų mišinio.

Vegetariški patiekalai
Vegetariški patiekalai

Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“,  kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Šalta agurkų sriuba
Receptas: Šalta agurkų sriuba
2 asmenims
Pagaminsite per 25 min.
3.5 / 75
Receptas
Ingredientai
Jogurtas: 400.00 g (natūralaus)
Agurkai: 2.00 vnt. (dideli)
Imbieras: 1.00 vnt. (gabalėlis šviežio)
Svogūnų laiškai: 1.00 sauja (ryšulėlis)
Krapai: 1.00 sauja (ryšulėlis)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų baltųjų)
Citrinos: 1.00 vnt. (šlakelis sulčių)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Agurkus nuplaukite, nulupkite ir supjaustykite plonais šiaudeliais. Apibarstykite druska ir palikite pastovėti.

2. Nuplautus ir nusausintus krapus bei svogūnų laiškus susmulkinkite, česnaką nulupkite ir sutraiškykite. Į gilų dubenį supilkite jogurtą, pagal skonį įberkite maltų baltųjų pipirų, supilkite citrinų sultis ir suplakite.

3. Imbierus nuvalykite ir sutarkuokite plonais šiaudeliais. Sumaišykite su agurkais, krapais bei trintais česnakais. Gautą masę sukrėskite į jogurtą ir gerai suplakite.

4. Paruoštą sriubą apie valandą palaikykite šaldytuve. Tiekite su karštomis bulvėmis, puoštą mėtų lapeliais.

Kulinaro patarimas. Vietoj natūralaus jogurto sriubai ruošti galite imti kefyrą arba rūgpienį. 

Pagaminsite per 25 min. (neskaitant šaldymo laiko).  

Suskleisti
Lietuviški šaltibarščiai
Receptas: Lietuviški šaltibarščiai
3 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.3 / 587
Receptas
Ingredientai
Burokėliai: 500.00 g (marinuoti obuolių sultyse)
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Agurkai: 200.00 g
Krapai: 20.00 g
Kefyras: 1.00 l
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Kiaušinius kietai išvirkite, atvėsinkite ir nulupkite. Supjaustykite gabalėliais.

2. Agurkus supjaustykite nedideliais simetriškais gabalėliais. Susmulkinkite krapus ir svogūnų laiškus.

3. Nuo burokėlių nusunkite skystį ir sukrėskite juos į didelį dubenį. Suberkite smulkintus agurkus, žalumynus, supilkite ant viršaus kefyrą. Jei mėgstate skystesnius šaltibarščius, galite šiek tiek atskiesti pienu ar virintu vandeniu iki reikiamos konsistencijos. Pagal skonį pasūdykite.

4. Tiekite atvėsintus su karštomis bulvėmis.

 

Suskleisti
Ispaniška trintinė (gaspačas)
Receptas: Ispaniška trintinė (gaspačas)
4 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
4.4 / 14
Receptas
Ingredientai
Pomidorai: 4.00 vnt.
Cukrus: 2.00 valg. š.
Batonas: 2.00 riekės
Paprikos: 1.00 vnt. (žaliosios)
Petražolės: 2.00 valg. š. (susmulkintų)
Svogūnų laiškai: 1.00 sauja (2 valg. š. – susmulkintų)
Česnakai: 1.00 skiltelės
Actas: 1.00 st. (0,25 - raudonojo vyno)
Alyvuogių aliejus: 1.00 puodelis (0,25)
Sultys: 1.00 st. (pomidorų)
Tabasko padažas: 1.00 ml (keli lašai)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Agurkai: 2.00 vnt.
Citrinos: 1.00 vnt. (2 valg. š. – sulčių)
Kaip gaminti
  1. Batoną supjaustykite kubeliais, pakepinkite ant aliejaus.
  2. Pomidorus ir agurkus nulupkite ir susmulkinkite.
  3. Išimkite saldžiųjų paprikų sėklas, susmulkinkinkite.
  4. Visus produktus ir pakepintus batono kubelius smulkintuvu susmulkinkite iki vientisos masės.
  5. Sudėkite į molinį indą, sandariai uždenkite ir dėkite į šaldytuvą porai valandų, kad susimaišytų skoniai. Skanaus.

Receptą atsiuntė Lina M.

Suskleisti
Baltoji šaltsriubė
Receptas: Baltoji šaltsriubė
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.6 / 46
Receptas
Ingredientai
Jogurtas: 500.00 ml (naminis arba pirktinis natūralus)
Pasukos: 350.00 ml
Vanduo: 150.00 ml
Agurkai: 2.00 vnt. (nedideli)
Pomidorai: 1.00 vnt. (didelis)
Paprikos: 60.00 g (pusės raudonos saldžiosios paprikos, išvalytomis sėklytėmis)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 arbat. š.
Prieskoniniai žalumynai: 1.00 vnt. (ryšulėlis krapų, petražolių, salierų lapų, kalendrų)
Kaip gaminti
  1. Agurkus, paprikas ir pomidorus nuplaukite ir supjaustykite smulkučiais kubeliais. Prieskoninius žalumynus nuplaukite, nuvarvinkite ir smulkiai sukapokite.
  2. Dubenyje išplakite jogurtą, pasukas ir vandenį, pasūdykite, pagardinkite maltais juodaisiais pipirais. Sudėkite susmulkintas daržoves ir prieskoninius žalumynus, išmaišykite.
  3. Patiekite su juoda duona arba pamėgtu būdu paruoštomis karštomis bulvėmis.

Receptai iš tinklaraščio „Jogos mityba“

Suskleisti
Šalta paprikų sriuba
Receptas: Šalta paprikų sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.7 / 28
Receptas
Ingredientai
Krapai: 80.00 g
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Pomidorai: 4.00 vnt.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Paprikos: 4.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Sultys: 250.00 ml (pomidorų)
Agurkai: 4.00 vnt.
Kaip gaminti
  1. Dvi saldžiąsias paprikas apkepkite. Smulkiai supjaustykite pomidorus, agurkus ir paprikas (žalias ir pakeptas).
  2. Palikite po saujelę smulkintų pomidorų, agurkų, pakepintų ir žalių paprikų, likusias daržoves suberkite į dubenį.
  3. Išspauskite česnaką, įberkite druskos, pipirų, įpilkite alyvuogių aliejaus, pomidorų sulčių ir susmulkinkite viską plaktuvu.
  4. Palikite šaldytuve 30 minučių. Susmulkinkite krapus, virtus kiaušinius ir sumaišykite su likusiomis daržovėmis dubenyje.
  5. Į dubenį įpilkite suplaktą ir jau atšalusią masę.
  6. Į dubenėlio vidurį dėkite po šaukštą sumaišytų daržovių.

Receptą atsiuntė Lina M.

Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Tyrimas: lietuviams planuojant kalėdinio stalo meniu svarbiausia kokybė bei šviežumas
Reklama
Jasonas Stathamas perima „World of Tanks“ tankų vado vaidmenį „Holiday Ops 2025“ renginyje
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos