Kaip teigiama prekybos tinklo „Maxima“ pranešime žiniasklaidai, rinkdamiesi jūros gėrybes lietuviai dažniausiai dairosi krevečių ir perka jas atšildytas, šaldytas, jau marinuotas ir paruoštas gaminimui. Tik trečdalis pirkėjų, perkančių jūros gėrybes, renkasi ne krevetes – vėžius, moliuskus, šukutes, austres, įvairius jūros gėrybių mišinius ir kitus.
Maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas priduria, jog norint skaniai paruošti žuvį ar jūros gėrybes pakaks ir minimalių kulinarijos žinių: „Žuvis ir jūros gėrybės iškepa itin greitai, tad ruošiant patiekalus iš šių ingredientų svarbiausia jų neperkepti ir nepervirti. Jei viską darėte teisingai, žuvis ar kitos jūros gėrybės išliks minkštos ir sultingos“.
Jūsų dėmesiui – nesudėtingų receptų trejetukas:
Su medumi marinuotos krevetės
Šį patiekalą paruošite greičiau, jeigu rinksitės jau nuluptas krevetes. Jos iškepa labai greitai, tad perkepti jas labai lengva. Gerai iškepti, bet nekerpti jų padės triukas – krevetė bus iškepusi, kai kepdama susiries į C raidės formą. Jeigu krevetė jau panašėja į raidę O – ji jau perkepusi ir gali būti neskani.
Ingredientai:
- 0,5 kg krevečių;
- 1,5 valg. šaukšt. medaus arba klevų sirupo;
- 1 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- gabalėlis sviesto;
- 0,5 arbat. šaukšt. aitriosios paprikos dribsnių;
- 50 g imbiero šaknies;
- 20 g kalendros;
- druskos.
Gaminimas:
1. Pirmiausia paruoškite marinatą – nulupkite imbiero šaknį, ją smulkiai supjaustykite. Suplėšykite kalendrą. Viską sudėkite į dubenį ir sumaišykite su medumi ar klevų sirupu, alyvuogių aliejumi, druska bei aitriosios paprikos dribsniais.
2. Gautu mišiniu įtrinkite atvėsintas ir nuluptas krevetes, marinuokite jas keletą valandų.
3. Kepkite gerai įkaitintoje keptuvėje su gabalėliu sviesto vos kelias minutes.
Česnakinė tilapija
Ingredientai:
- 1 skrosta tilapija;
- 4 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- 1 valg. šaukšt. citrinos sulčių;
- 3 skiltelės česnako;
- druskos;
- pipirų;
- žiupsnelis maltos aitriosios paprikos;
- 3-4 kukurūzų burbuolės;
- šviežių ar šaldytų žirnelių;
- žiupsnelis džiovintų žolelių mišinio;
- 2 rozmarino šakelės;
- 5 citrinų;
- šviežių petražolių.
Gaminimas:
1. Pirmiausia žuvį reikėtų nuplauti ir nusausinti popieriniu rankšluosčiu, tuomet jos paviršių iš abiejų pusių keletą kartų įstrižai įpjauti.
2. Prieskonius prieš kepant žuvį ar kitus patiekalus geriausia pirmiau sumaišyti viename indelyje – taip užtikrinsite, kad prieskoniai pasiskirstys tolygiai ir visi mėgausis vienodai skaniu gabalėliu. Pirmiausia indelyje sumaišykite 3 šaukštus alyvuogių aliejaus, citrinos sultis, tarkuotą česnaką, druską, pipirus, aitriosios paprikos miltelius. Šiuo mišiniu įtrinkite tiek žuvies vidų, tiek jos išorę, o ant viršaus uždėkite rozmarinų šakeles
3. Kukurūzų burbuoles supjaustykite kelių centimetrų griežinėliais, dubenėlyje juos sumaišykite su likusiu šaukštu aliejaus, druska, pipirais ir žolelių mišiniu.
4. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi, į vidurį dėkite žuvį, o aplink išdėliokite kukurūzų burbuolių griežinėlius.
5. Kepkite iki 180ºC įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių. Žirnelius sumaišykite su šlakeliu aliejaus, druska bei pipirais ir suberkite juos į kepimo skardą prie žuvies. Viską kepkite dar apie 10 minučių.
Užkandis su juodaisiais ikrais
Ruošdami šį užkandį pasitelkite fantaziją – naudokite mėgstamą tepamą sūrį su įvairias skoniais, o jį tepkite ant įvairiomis formomis supjaustytų batatų griežinėlių.
Ingredientai:
- 2 saldžiosios bulvės (batatai);
- juodųjų eršketų ikrų;
- 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- 85 g tepamojo sūrio;
- 115 g ožkos sūrio;
- žiupsnelis druskos;
- susmulkinto laiškinio česnako.
Gaminimas:
1. Griežinėliais supjaustytus batatus ant kepimo skardos, išklotos kepimo popieriumi, išdėliokite taip, kad jie nesiliestų vienas prie kito. Apšlakstykite juos alyvuogių aliejumi ir kepkite iki 180ºC įkaitintoje orkaitėje apie 30 minučių.
2. Sumaišykite sūrius su žiupsneliu druskos ir užtepkite ant ką tik iškepusių griežinėlių, ant viršaus uždėkite šiek tiek juodųjų ikrų ir smulkinto laiškinio česnako.