Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rekomenduoja žinovai: aromatingas, burnoje tirpstantis jautienos troškinys

Atvėsus orams kiemuose, soduose ir gamtoje beveik nustoja rūkti lietuvių taip mėgstamos kepsninės. Tačiau gardžius kvapus namuose vis dažniau skleidžia orkaitėse gaminami patiekalai. Prekybininkai teigia, kad vėlyvą rudenį pirkėjai dažniausiai ieško mėsos tinkamos troškiniams ir vis dažniau ragauja jautienos.
Airiškai lėtai troškinta jautiena
Troškinta jautiena / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Jautiena jau seniai vertinama, kaip sveikatai palankus maistas, turintis daug vitaminų, geležies, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Prekybos miestelyje „Urmas“ įsikūrusio Centrinio Kauno turgaus prekiautojai sako, kad mėsos pardavimų sezoniškumas išties ryškus. Jei vasarą pirkėjai ieško mėsos, labiausiai tinkamos kepti lauke ant žarijų, ruošti kazanuose ant laužo, tai rudenį paklausesnė mėsa, tinkama kepti orkaitėje, keptuvėje, ruošti troškinius.

Troškinimui labiausiai rekomenduočiau jautienos krūtininę, kulninę, nugarinę.

Turgaus prekybininkai gerai žino savo pirkėjų norus, nes dažnas iš jų pirkdamas mėsą papasakoja, ką ketina ruošti, prašo ir patarimų, receptų, pasidalina ir savo patirtimi.

Patys geriausi troškiniai, anot prekybininkų, pavyskat ruošiant juos orkaitėje, gerai karštį laikančiuose ketaus puoduose ar specialiuose moliniuose induose.

„Troškinimui labiausiai rekomenduočiau jautienos krūtininę, kulninę, nugarinę. Pats skaniausias rezultatas būna troškinant vyne, taip pat jautiena labai tinka su pupelėms“, – pagrindinius jautienos troškinimo principus paminėjo šia mėsa prekiaujanti Eugenija.

Vida Press nuotr./Jautienos gabaliukai
Vida Press nuotr./Jautienos gabaliukai

Pateikiame vieną turgaus prekiautojų dažnai pirkėjams diktuojamą receptą, kurio rezultatas – aromatingas, šildantis, tirštas troškinys, su ypač minkšta, burnoje tirpstančia jautiena.

Vyne troškinta jautiena su pievagrybiais

Ingredientai:

  • apie 1 kg jautienos;
  • 2 svogūnai (galite keisti keliais porų stiebais, bus švelnesnis ir įdomesnis skonis);
  • 3 saliero stiebai;
  • pora saujų pievagrybių;
  • 2 didesnės morkos;
  • 2 valg. šaukšt. aliejaus;
  • 1 valg. šaukšt. sviesto;
  • 2 valg. šaukšt. miltų;
  • 2 valg. šaukšt. trintų pomidorų.
  • 200 ml raudonojo vyno;
  • 500 ml jautienos sultinio;
  • žiupsnis druskos;
  • juodųjų pipirų;
  • keli lauro lapai;
  • šiek tiek čiobrelių.
  • (jei norite pikantiškesnio skonio, galite pridėti porą šaukštų Vorčesterio padažo).

Gaminimas:

1. Jautieną supjaustykite kubeliais, apšlakstykite aliejumi, dėkite druskos, juodųjų pipirų ir apie pusvalandį kepkite iki 180°C laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje.

2. Puode kelias minutes kartu su sviestu, šaukštu aliejaus, lauro lapais ir čiobreliais patroškinkite stambiai supjaustytas morkas ir salierus. Įdėkite ir išmaišykite miltus, tada pilkite trintus pomidorus ir Vorčesterio padažą (jei naudojate). Galiausiai supilkite jautienos sultinį ir vyną.

3. Kai užvirs dėkite apkeptą jautieną, nedidelėje kaitroje viską troškinkite orkaitėje tam tinkančiame, dangčiu uždengtame puode apie pusvalandį. Pievagrybius galima dėti kartu su jautiena, bet geriausia – likus maždaug 15 min, kad visiškai nesuvirtų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kai norai pildosi: laimėk kelionę į Maldyvus keturiems su „Lidl Plus“
Reklama
Kalėdinis „Teleloto“ stebuklas – saulėtas dangus bene kiaurus metus
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos