„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Renatos Ničajienės „Sezoninė virtuvė“: apelsininis keksas su alyvuogių aliejumi

Šiam savaitgaliui – aromatingas apelsininis keksas! Jį kepu be sviesto, pieno ir įprastų rafinuotų kvietinių miltų. Tai neatsivalgomai skanus, drėgnas ir apelsinais kvepiantis kepinys. 
Renata Ničajienė ir jos keptas apelsininis keksas
Renata Ničajienė ir jos keptas apelsininis keksas / Autorės ir studijos „Fotopastelė“ nuotr. nuotr.

Vietoj dažniausiai kepiniams naudojamo sviesto ar margarino į kekso tešlą įmaišau gerųjų augalinių riebalų – šaltai spausto alyvuogių aliejaus. Šis maistingas aliejus kepiniams labai tinka, suteikia geltoną spalvą ir ypatingą skonį. Alyvuogių aliejų į pyragus tradiciškai pila Viduržemio jūros regiono šeimininkės.

Vietoj pieno į keksą įspaudžiau šviežių apelsinų sulčių. Jos kepiniui suteikia geltonos spalvos ir malonios rūgštelės. Netgi šokoladą keksui aplieti tirpinu ne tradiciškai su grietinėle, o su apelsinų sultimis. Nenaudodama sviesto ir pieno iškepu kepinį visai be laktozės.

Cukraus išvengti tikrai nepavyks, nes be jo kekso iškepti paprasčiausiai negalėčiau, todėl įprastą rafinuotą cukrų pakeičiu natūralesniu ruduoju nerafinuotu cukranendrių cukrumi. Įprastus rafinuotus kvietinius miltus keičiu į šviesius speltų miltus. Patikėkite, kekso skonis išliks nepakitęs, beveik toks pats, kaip ir su įprastais miltais, o naudos jame bus daugiau. Verta išbandyti!

Ingredientai:

  • 180 g rudojo cukraus;
  • 5 kiaušinių;
  • 3 apelsinų;
  • 150 ml šaltai spausto alyvuogių aliejaus;
  • 250 g šviesių speltų miltų;
  • 2 šaukštelių kepimo miltelių;
  • 1 šaukštelio vanilės esencijos;

glajui:

  • 100 g juodojo šokolado;
  • 1 apelsino;
  • džiovintų apelsinų žievelių, papuošimui.

Gaminimas:

1. Pirmiausia kiaušinius labai gerai išplakite su cukrumi, kol jie pabals, tai užtruks maždaug 5 minutes. Į plaktus kiaušinius supilkite vanilės esenciją, įdėkite sutarkuotą trijų apelsinų geltoną žievelę, supilkite alyvuogių aliejų ir iš trijų apelsinų išspaustas sultis. Gerai išmaišykite.

2. Speltų miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir įsijokite į paruoštą tešlą. Užmaišykite ją vidutinio tirštumo.

3. Kepimo indą plonai patepkite alyvuogių aliejumi ir į jį supilkite paruoštą tešlą. Keksą kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 40 minučių, kol jis iškils ir iškeps. Iškepusį palikite praaušti.

4. Kol keksas aušta, juodąjį šokoladą ištirpinkite karšto vandens vonelėje kartu su vieno apelsino sultimis. Šokoladą gardinkite smulkiai nutarkuota vieno apelsino žievele.

5. Kiek pravėsusiu šokoladu apipilkite keksą, o jo viršų apibarstykite smulkintomis džiovintomis apelsinų žievelėmis. Pjaustykite ir valgykite jau visai atšalusį.

Autorės nuotr. /Apelsininis keksas su alyvuogių aliejumi
Autorės nuotr. /Apelsininis keksas su alyvuogių aliejumi

Populiaraus tinklaraščio sezoninėvirtuvė.lt ir jau 7 kulinarinių knygų autorė Renata Ničajienė su portalo skaitytojais dalinasi sezoniniais receptais ir patarimais. Savo tinklaraštyje bei knygose autorė skatina rinktis vietinį sezoninį maistą, valgyti skaniai ir sveikai, pagal metų laikus. Naujausia jos knyga „Sezoninių skanumynų istorijos“ skirta skaniems ir maistingiems desertams.

Tinklaraščio paskyros socialiniuose tinkluose: Facebook ir Instagram

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs
Reklama
Influencerė Paula Budrikaitė priėmė iššūkį „Atrakinome influencerio telefoną“ – ką pamatė gerbėjai?
Reklama
Antrasis kompiuterių gyvenimas: nebenaudojamą kompiuterį paverskite gera investicija naujam „MacBook“