Citrinis cukinijų keksas yra populiarus kepinys už Atlanto, bet savo recepto variante cukraus kiekį sumažinau beveik trečdaliu, nes amerikietiški pyragų receptai mano skoniui dažniausiai būna per saldūs. Paprastus miltus pakeičiau šviesiais speltų miltais ir ketvirtadaliu padidinau cukinijų kiekį, o vietoj siūlomo bekvapio rafinuoto aliejaus pyliau kokybišką ypač tyrą alyvuogių aliejų. Iškepa labai skaniai!
Ingredientai:
- 200 g cukinijų;
- 2 citrinų nutarkuota geltonoji žievelės dalis;
- 250 g šviesių speltų miltų;
- 2 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
- 100 g nerafinuoto rudojo cukraus;
- 0,5 stiklinės šaltai spausto alyvuogių aliejaus;
- 2 kiaušiniai;
- 60 g graikiško jogurto;
- keli lašai vanilės ekstrakto;
- žiupsnelis druskos.
Gaminimas:
1. Cukinijas sutarkuokite burokine tarka. Jei reikia, pašalinkite sėklas, jei odelė minkšta cukinijų nelupkite, nes iškepusiame kekse gražiai matosi žalios cukinijų juostelės. Nuo citrinų smulkiai nutarkuokite geltonąją žievelę.
2. Plaktuve suplakite kiaušinius su cukrumi, vanile. Supilkite alyvuogių aliejų ir sukrėskite tirštą jogurtą. Gerai išmaišykite. Galiausiai suberkite tarkuotas cukinijas ir nutarkuotą geltonąją citrinų žievelę.
3. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir druska, įsijokite į paruoštą tešlą. Užmaišykite vientisą kekso tešlą. Ją supilkite į kepimo popieriumi išklotą pailgą kekso formą.
4. Kepkite iki 170C laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 45 minutes, kol keksas iškeps ir gražiai iškils. Išėmę aušinkite ant grotelių.
5. Pjaustykite ir valgykite jau visai atšalusį.
Populiaraus tinklaraščio sezoninėvirtuvė.lt ir jau 7 kulinarinių knygų autorė Renata Ničajienė su portalo skaitytojais dalinasi sezoniniais receptais ir patarimais. Savo tinklaraštyje bei knygose autorė skatina rinktis vietinį sezoninį maistą, valgyti skaniai ir sveikai, pagal metų laikus. Naujausia jos knyga „Sezoninių skanumynų istorijos“ skirta skaniems ir maistingiems desertams.
Tinklaraščio paskyros socialiniuose tinkluose: Facebook ir Instagram