Kai norisi šokoladinio skonio – į tešlą įmaišau kapoto šokolado arba šokoladinių lašelių. Vasarą bananų duoną praturtinu mėlynėmis arba šilauogėmis, rudenį – įvairiausiais riešutais, o kalėdiniu sezonu – kvapniais meduolių prieskoniais, aguonomis, džiovintomis spanguolėmis, graikiniais riešutais.
Recepto bazinės sudedamosios dalys visada išlieka tos pačios, keičiu tik priedus, tada tas pats receptas niekada nepabosta ir kiekvieną kartą pakvimpa naujai. Kalėdinės bananų duonos receptas labai tiks jaukiam advento savaitgaliui prie kakavos puodelio arba kalėdinėms vaišėms, tiems kurie šiemet neturės laiko ilgai triūsti virtuvėje kepant mielinius pyragus ar tepant šventinius tortus.
Ingredientai (pailgai kekso formai):
gaminimo laikas: 60 min.
- 3 prinokę bananai ir dar 1 papuošimui;
- 80 g sviesto;
- 80 ml natūralaus jogurto;
- 2 kiaušiniai;
- 0,5 stiklinės nerafinuoto cukranendrių cukraus;
- 1,5 stiklinės šviesių speltų miltų;
- 1,5 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
- žiupsnelis druskos;
- 1 šaukštelis meduolių prieskonių;
- 2 šaukštai aguonų;
- 100 g džiovintų spanguolių;
- 100 g graikinių riešutų.
Gaminimas:
1. Sviestą ištirpinkite ir išplakite kartu su kiaušiniais bei cukrumi.
2. Bananus nulupkite ir sutrinkite šakute, į juos supilkite jogurtą bei išmaišykite.
3. Miltus sumaišykite su druska ir kepimo milteliais.
4. Visas tris paruoštas tešlos sudedamąsias dalis gerai sumaišykite. Suberkite prieskonius, aguonas, kapotus riešutus ir karštu vandeniu nuplikytas džiovintas spanguoles. Užmaišykite vidutinio tirštumo tešlą.
5. Kekso kepimo formą išklokite kepimo popieriumi ir supilkite paruoštą tešlą. Ant viršaus guldykite išilgai pusiau perpjautą likusį bananą, į tešlą įspauskite kelis gražiausius riešutus ir apibarstykite aguonomis.
6. Kepkite įkaitintoje iki 180 °C laipsnių orkaitėje apie 45 minutes. Ar bananų duona jau iškepusi, tikrinkite mediniu pagaliuku, ištrauktas jis turi likti sausas.
7. Iškepusį pyragą aušinkite ant grotelių. Pjaustykite ir valgykite visai atšalusį.
Populiaraus tinklaraščio sezoninėvirtuvė.lt ir jau 7 kulinarinių knygų autorė Renata Ničajienė su portalo skaitytojais dalinasi sezoniniais receptais ir patarimais. Savo tinklaraštyje bei knygose autorė skatina rinktis vietinį sezoninį maistą, valgyti skaniai ir sveikai, pagal metų laikus. Naujausia jos knyga „Sezoninių skanumynų istorijos“ skirta skaniems ir maistingiems desertams.
Tinklaraščio paskyros socialiniuose tinkluose: Facebook ir Instagram