Pasirodo, nesvarbu kokia kalba kalbės, bet dvi šeimininkės apie maistą tarpusavyje tikrai susišnekės!
Įdomiausia, kad šiam pyragui vietoj tradicinio mums sviesto, naudojamas tyras alyvuogių aliejus. Toskanoje tai savaime suprantama, nes alyvmedžių giraitės ten ošia beveik prie kiekvienos sodybos. Nuo alyvuogių aliejaus pyragas tampa drėgnas, maistingas ir labai gardus. O kai šeimininės paklausiau kas gi pyragui suteikia tokio neišpasakyto kvapnumo, ji parodė į lėkštę nukrautą šviežiais apelsinais. Cinamonas su tarkuotomis apelsinų žievelėmis ir jų sultimis šį pyragą iškvėpina pačiais jaukiausiais kvapais.
Obuolius tokiam pyragui reikia nulupti ir supjaustyti plonomis riekelėmis, apibarstyti ruduoju cukrumi, cinamonu, o tada berti, kaip įdarą, tarp dviejų skystos tešlos sluoksnių. Atrodo viskas labai paprasta ir lengva, bet vis tiek kiek kitaip, nei pas mus. Mūsų šeimoje jis dabar vienas mėgstamiausių rudeninių pyragų. Šį receptą net įtraukiau į savo naująją knygą „Sezoninių skanumynų istorijos“, kuri ką tik, kvepianti dažais, parvažiavo iš spaustuvės.
Ingredientai (24 cm skersmens kepimo formai)/gaminimo laikas – 60 min.:
- 5 didelių obuolių;
- 0,5 stiklinės tyro alyvuogių aliejaus;
- 1 stiklinės + 2 šaukštų nerafinuoto cukranendrių cukraus;
- 1 apelsino;
- 4 didelių kiaušinių;
- 2 stiklinių šviesių speltų miltų;
- 2 šaukštelių kepimo miltelių;
- 2 šaukštelių cinamono;
- 2 šaukštelių vanilinio cukraus;
- 0,5 šaukštelio druskos.
Gaminimas:
1. Obuolius nulupkite, išimkite sėklas ir supjaustykite plonomis skiltelėmis. Į paruoštus obuolius suberkite 2 šaukštus cukraus ir cinamoną, gerai išmaišykite.
2. Paruoškite pyragui tešlą. Į plakimo indą įmuškite kiaušinius, suberkite stiklinę rudojo cukraus, vanilinį cukrų, supilkite alyvuogių aliejų ir gerai išplakite.
3. Nuo apelsino smulkiai nutarkuokite oranžinę žievelę ir išspauskite sultis, viską supilkite į tešlos plakinį ir dar kartą gerai išsukite.
4. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais, druska ir suberkite į skystąją tešlos dalį. Užmaišykite vidutinio tirštumo tešlą.
5. Kepimo formos dugne patieskite kepimo popierių, jos sieneles ištepkite alyvuogių aliejumi ir supilkite pusę tešlos, ant jos suberkite pjaustytus obuolius, o ant viršaus užpilkite likusią tešlą.
6. Pyragą pašaukite kepti į 180 laipsnių karščio orkaitę 45 minutėms.
7. Iškepusį pyragą palikite praaušti ir apibarstykite cinamonu.
Populiaraus tinklaraščio sezoninėvirtuvė.lt ir jau 7 kulinarininių knygų autorė Renata Ničajienė su portalo skaitytojais dalinasi sezoniniais receptais ir patarimais. Savo tinklaraštyje bei knygose autorė skatina rinktis vietinį sezoninį maistą, valgyti skaniai ir sveikai, pagal metų laikus.
Tinklaraščio paskyros socialiniuose tinkluose: Facebook ir Instagram