Renatos Ničajienės „Sezoninė virtuvė“: pica su kiaušiniais pusryčiams (tešlą teks minkyti išvakarėse)

Kiekvieną penktadienio vakarą su šeima namuose kepame picą. Per kokius 10 metų tai tapo nelaužoma mūsų šeimos tradicija, kurią kartais gal ir norėčiau sulaužyti, bet vaikai neleidžia to daryt. Picai tešlą dažniausiai maišau iš 0,5 kg miltų, jos pakanka 2 didelėms picoms. Kartais, pagauta įkvėpimo, užmaišau tešlą iš dvigubo miltų kiekio. Tada pusę tešlos padedu į šaldytuvą kitai dienai. Ji šaldytuve lengvai pakyla ir subręsta. Iš jos šeštadienio pusryčiams iškepu fokačiją arba net didelę šeimyninę pusrytinę picą su kiaušiniais.
Renata Ničajienė ir jos kepta pica
Renata Ničajienė ir jos kepta pica / Renatos Ničajienės ir studijos „Fotopastelė“ nuotr.

Pusrytinei picai tinka visi tradiciniai pusryčių ingredientai: šoninė, rūkytos ar vytintos dešrelės, grybai, pomidorai, sūris ir, aišku, kiaušiniai.

Pusrytinė pica kepama, kaip ir visos kitos, tik jai svarbūs keli niuansai.

Pirma, valandą prieš kepimą iš šaldytuvo reikia išimti paaugusią per naktį mielinę picos tešlą, kad ji įšiltų iki kambario temperatūros.

Antra, kiaušiniai ant picos mušami ne iš karto, iš pradžių picą reikia kiek pakepti, tik tada ant jos mušami kiaušiniai ir ji vėl pašaunama kepti. Taip ruošiant kiaušių baltymai gražiai iškepa, o jų tryniai išlieka švelniai skysti.

Autorės nuotr. /Pica su kiaušiniais pusryčiams
Autorės nuotr. /Pica su kiaušiniais pusryčiams

Trečia, pica bus daug skanesnė, jei prieš pašaudami į orkaitę ją apibarstysite specialiais picų prieskoniais. Šį žolelių mišinį iš raudonėlių, bazilikų ir mairūnų esu seniai pamėgusi ir be jų nebeįsivaizduoju nei vienos savo kepamos picos. Nuotaikingų ir sočių savaitgalio pusryčių!

Ingredientai (4 asm.):

picos tešlai:

  • 500 g miltų (geriausiai – 00 tipo);
  • 300 ml šilto vandens;
  • 2 šaukštų alyvuogių aliejaus;
  • 1 šaukštelio druskos;
  • 1 šaukštelio cukraus;
  • 4-5 g sausų mielių.

pomidorų padažui:

  • 1 indelis pjaustytų konservuotų pomidorų;
  • 2 česnako skiltelės;
  • sauja šviežių bazilikų;
  • 1 šaukštelis džiovintų raudonėlių;
  • 1 šaukštelis druskos;
  • 1 šaukštelis cukraus;
  • žiupsnelis maltų juodųjų pipirų.

pusrytinei picai:

  • pusės kiekio naminės picos tešlos (žr. ingredientus aukščiau);
  • pusės kiekio naminio pomidorų padažo (žr. ingredientus aukšiau);
  • 8 plonai pjaustytos šoninės riekelės;
  • kelios plonos vytintos dešrelės;
  • 150 g pievagrybių;
  • 2 mocarelos rutuliukai;
  • kelios saujos tarkuoto kietojo sūrio;
  • 4 kiaušiniai;
  • 1 šaukštelis picos prieskonių;
  • tyro alyvuogių aliejaus, apšlakstymui;
  • bazilikų ir svogūnų laiškų;
  • druskos ir maltų juodųjų pipirų, pagal skonį.

Gaminimas:

1. Pagaminkite picos tešlą. Miltus sumaišykite su druska, šiltame vandenyje ištirpinkite cukrų ir sausas mieles, supilkite miltus ir alyvuogių aliejų. Elektriniu virtuviniu maišytuvu arba rankomis užminkykite prie rankų nelimpančią tešlą. Picos tešlos ilgai minkyti nereikia, ją palikite valandėlei, kad iškiltų.

2. Picos tešlos minkymą galite perleisti ir elektrinės duonkepės tešlos minkymo programai, bus lengviau, be to sutaupysite laiko – po pusantros valandos turėsite jau išminkytą ir iškildintą picos tešlą. Jei turite laiko, iškilusią tešlą palaikykite kelias valandas šaldytuve, tada iškepęs picos pagrindas bus dar skanesnis arba dalį paruoštos tešlos galite palikti ir kitai dienai šaldytuve.

3. Pasiruoškite pomidorų padažą. Visus padažo ingredientus sudėkite į elektrinę kapoklę arba kokteilinę ir sukapokite į vientisą padažą. Padažo virti nereikia, jį iš karto galėsite tepti ant picos pagrindo.

4. Jei naudojate iš vakaro pagamintą picos tešlą, išimkite ją iš šaldytuvo valandą prieš kepimą, kad sušiltų iki kambario temperatūros.

5. Ant kepimo popieriaus paberkite miltų ir ištampykite picos tešlą arba iškočiokite ją kočėlu iki reikiamo dydžio. Paruoštu pomidorų padažu ištepkite tešlos padą, ant jos paskleiskite šoninės riekeles. Grybus ir dešreles supjaustykite ir apdėliokite jais picos pagrindą. Ant viršaus uždėkite pjaustyto mocarelos sūrio ir apibarstykite tarkuotu kietuoju sūriu bei picos prieskoniais, apšlakstykite alyvuogių aliejumi.

Autorės nuotr. /Pirmam kepimo etapui paruošta pica
Autorės nuotr. /Pirmam kepimo etapui paruošta pica

6. Pašaukite kepti į maksimaliai įkaitintą – iki 250-270 laipsnių karštumo – orkaitę 10 minučių.

7. Po 10 minučių picą ištraukite, ant jos, skirtinguose šonuose, muškite 4 kiaušinius. Juos apibarstykite druska ir pipirais bei pašaukite picą dar 10 minučių kepti į orkaitę.

Autorės nuotr. /Kiaušinius mušame ant jau šiek tiek pakepusios picos
Autorės nuotr. /Kiaušinius mušame ant jau šiek tiek pakepusios picos

8. Iškepusią picą apibarstykite bazilikų lapeliais ir pjaustytais svogūnų laiškais. Valgykite, kol karšta.

Autorės nuotr. /Pica su kiaušiniais pusryčiams
Autorės nuotr. /Pica su kiaušiniais pusryčiams

Populiaraus tinklaraščio sezoninėvirtuvė.lt ir jau 7 kulinarinių knygų autorė Renata Ničajienė su portalo skaitytojais dalinasi sezoniniais receptais ir patarimais. Savo tinklaraštyje bei knygose autorė skatina rinktis vietinį sezoninį maistą, valgyti skaniai ir sveikai, pagal metų laikus. Naujausia jos knyga „Sezoninių skanumynų istorijos“ skirta skaniems ir maistingiems desertams.

Tinklaraščio paskyros socialiniuose tinkluose: Facebook ir Instagram

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų