Kokybiškų cukinijų blynų paslaptis - gerai nusunktos tarkuotos cukinijos, kuo daugiau jų sulčių nutekės, tuo gražesni ir gardesni bus blynai. Cukinijų blynai patys savaime nėra labai išraiškingo skonio, todėl juos dažniausiai papildau kitomis daržovėmis: raudonieji svogūnai ir kukurūzai jiems suteikia saldumo bei pikantiškumo. Į tešlą verta įmaišyti ir šviežių prieskoninių žolelių, šiam receptui ypač tinka krapai. Tokių blynų tešlai visai nenaudoju kvietinių miltų, o ją tirštinu kelias šaukštais kukurūzų miltų.
Prie šių blynų dar paruošiu lengvą jogurinį padažą su česnakais ir krapais bei sezonines pomidorų salotas. Daržovių blynams, padažui ir salotoms naudoju vienintelį ir patį mėgstamiausią savo prieskonį - kokybiškus šviežiai maltus juoduosius Tellicherry pipirus, kurie dar labiau paryškina šviežių daržovių skonį. Tokius blynus cukinijų sezono metu kepu ne vieną ir ne du kartus. Išbandykite ir jūs!
Ingredientai (4 asm.)/gaminimo laikas: 30 min./be glitimo:
blynams:
- 1 didelės cukinijos;
- 1 kukurūzų burbuolės;
- 2 nedidelių raudonųjų svogūnų;
- ryšelio šviežių krapų;
- 2 kiaušinių;
- 4 šaukštų kukurūzų miltų;
- 2 šaukštų tarkuoto kietojo sūrio;
- 1 kupino šaukštelio druskos;
- keletos juodųjų Tellicherry pipirų malūnėlio pasukimų;
- tyro alyvuogių aliejaus kepimui.
padažui:
- 300 ml tiršto graikiško jogurto;
- 2 šaukštų citrinų sulčių;
- 2 šaukštų tyro alyvuogių aliejaus;
- 2 česnako skiltelių;
- ryšelio šviežių krapų;
- žiupsnelio druskos;
- keletos juodųjų Tellicherry pipirų malūnėlio pasukimų.
salotoms:
- 4 pomidorų;
- saujos šviežių bazilikų;
- 1 nedidelio mėlynojo svogūno;
- žiupsnelio druskos;
- 2 šaukštų tyro alyvuogių aliejaus;
- keletos juodųjų Tellicherry pipirų malūnėlio pasukimų.
Gaminimas:
1. Pirma pasiruoškite cukiniją. Burokine tarka sutarkuokite cukiniją, jei jos žievelė minkšta, nuskusti nereikės, beliks tik išimti peraugusias sėklas. Į sutarkuotas cukinijas įmaišykite kupiną šaukštelį druskos ir rankomis jas išminkykite, kad išsiskirtų kuo daugiau sulčių. Taip paruoštas cukinijas sukrėskite į rėtį ir vis pagniaužydami rankomis palikte virš indo apie 10 minučių, kad nuvarvėtų kuo daugiau cukinijų sulčių.
2. Pasiruoškite blynų tešlą. Į nusunktas cukinijas įmuškite kelis kiaušinius, suberkite tarkuotą sūrį, smulkiai pjaustytus krapus, pusžiedžiais plonai supjaustytus svogūnus, kukurūzų miltus ir keliatą kartų pasukdami pipirų malūnėlį įberkite juodųjų pipirų. Kukurūzus nupjaustykite peiliu nuo burbuolės ir suberkite prie kitų ingredientų. Užmaišykite blynų tešlą bei iš karto juos kepkite įkaitintoje keptuvėje ant alyvuogių aliejaus.
3. Paruoškite padažą prie blynų. Į tirštą jogurtą įspauskite citrinų sulčių, įpilkite tyro alyvuogių aliejaus, įberkite druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų. Česnakus smulkiai sukapokite kartu su krapais ir įmaišykite į padažą.
4. Paruoškite pomidorų salotas. Pomidorus supjaustykite skiltelėmis, o svogūnus pusžiedžiais, įberkite smulkintų bazilikų, druskos ir kokybiškų juodųjų pipirų. Salotas skaninkite tyru alyvuogių aliejumi ir išmaišykite.
Šiltus daržovių blynus valgykite su padažu ir salotomis.
Populiaraus tinklaraščio sezoninėvirtuvė.lt ir jau 7 kulinarininių knygų autorė Renata Ničajienė su portalo skaitytojais dalinasi sezoniniais receptais ir patarimais. Savo tinklaraštyje bei knygose autorė skatina rinktis vietinį sezoninį maistą, valgyti skaniai ir sveikai, pagal metų laikus.
Tinklaraščio paskyros socialiniuose tinkluose: Facebook ir Instagram