Visas šis gėris vyniojamas į pašildytus tortilijų paplotėlius ir kol dar šilta, godžiai valgomas rankomos. Labai smagu jas visiems kartu šnekučiuojantis gamintis, tuo labiau, kad fadžitos labai patinka ir vaikams. Verta išbandyti, kol dar yra vietinių sezoninių paprikų, pomidorų ir kukurūzų.
Ingredientai (6 asmenims):
- apie 600 gramų jautienos kumpio „Round/Rump steak“ arba papilvės „Flank steak“.
mėsos ir daržovių marinatui:
- 4 didelių česnako skiltelių;
- puokštės šviežių kalendrų;
- puokštės šviežių petražolių;
- 1 aitriosios paprikos;
- 4 šaukštų tyro alyvuogių aliejaus;
- 1 žaliosios citrinos sulčių;
- 1 šaukštelio aitriųjų paprikų;
- 2 šaukštelių malto kumino;
- 1 šaukštelio smulkintų kalendrų;
- 1 šaukštelio druskos;
- 1 šaukštelio nerafinuoto cukrandendrių cukraus;
daržovių:
- 4 didelių saldžiųjų paprikų;
- 3 didelių raudonųjų svogūnų;
- 6 kukurūzų burbuolių su lapais;
- 12 pomidorų.
pateikimui:
12 mažų tortilijų paplotėlių;
jogurtiniam padažui:
- 300 ml natūralaus jogurto;
- 2 šaukštų žaliųjų citrinų sulčių;
- 2 šaukštų ypač tyro alyvuogių aliejaus;
- saujos šviežių kalendrų lapelių;
- žiupsnelio druskos;
- žiupsnelio maltų juodųjų pipirų.
gvakamolės padažui:
- 4 gerai prinokusių avokadų;
- pusės žaliosios citrinos sulčių;
- saujos šviežių kalendrų;
- žiupsnelio druskos;
- žiupsnelio aitriųjų paprikų dribsnių.
salsa padažui:
- 5-6 pomidorų;
- 1 aitriosios paprikos;
- 2 česnako skiltelių;
- 1 nedidelio raudonojo svogūno;
- saujos kalendrų lapelių;
- druskos, cukraus, maltų pipirų pagal skonį.
Gaminimas:
1. Pirmiausiai pasiruoškime marinatą mėsai ir daržovėms. Kuo smulkiau peiliu susmulkinkite petražolių, kalendrų lapelius ir česnakų skilteles. Ant jų išspauskite žaliosios citrinos sultis ir užpilkite alyvuogių aliejaus, suberkite visus prieskonius ir gerai išmaišykite. Pusė marinato bus skirta – mėsai, o kita pusė – daržovėms.
2. Pamarinuokime mėsą. Gerai nusausinę užpilkite ją puse paruošto marinato. Marinatas turi pilnai padengti mėsą, ją marinuokite dvi valandas laikydami šaldytuve.
3. Paruoškime jogurtinį, salsa padažus ir gvakamolę. Jogurtiniam padažui visas sudedamąsias dalis sumaišykite ir apibarstykite smulkintomis kalendromis. Gvakamolei šakute sutrinkite prinokusius avokadus, apibarstykite prieskoniais, kapotomis kalendromis, druska, apšlakstykite žaliųjų citrinų sultimis ir gerai išmaišykite. Visus salsai skirtus ingredientus supjaustykite ir sudėkite į kapoklę, trinkite, kol tamps vientisas padažas, jį gardinkite druska, cukrumi, pipirais. Padažus padėkite šaltai.
4. Pasiruoškime daržoves. Paprikas ir svogūnus perpjaukite per pusę ir supjaustykite šiaudeliais. Sudėkite į skirtingus indus ir prieš pat kepimą, likus 20 minučių, užpilkite likusiu marinatu ir palikite pasimarinuoti.
5. Pasiruoškime kepsninę. Ją įkaitinkite iki 200 laipsniu temperatūros kepimui ant tiesioginės ugnies. Pirma kepkite svogūnus, nes jie kepa ilgiau už paprikas. Juos suberkite į specialią keptuvę su skylutėmis ir kepkite apie 5 minutes, kol lengvai pageltonuos, karts nuo karto pamaišydami. Tada suberkite paprikas ir kepkite kartu su svogūnais dar apie 8-10 minučių. Iškeptas daržoves sudėkite į vieną lėkštę ir uždenkite, kad kuo ilgiau neatšaltų.
6. Iškepkime likusias daržoves. Tada ant kepsninės sudėkite nenuluptas kukurūzų burbuoles ir sveikus pomidorus tolimesniam kepimui. Pomidorus kepkite apie 10 minučių, o kukurūzų burbuoles apie 25 minutes.
7. Iškepkime mėsą. Kepsninės temperatūrą pakelkite iki 270 laipsnių ir pradėkite kepti mėsą. Mėsos gabalus kepkite apie 6-7 minutes, vartydami kas pusantros minutės. Iškepusią mėsą išimkite ir uždenkite folija. Prieš pateikdami supjaustykite mėsą juostelėmis.
8. Pašildykime tortilijas. Jas pašildyti galite įkaitintoje sausoje keptuvėje.
9. Patiekime fadžitas. Viską – mėsą, daržoves, padažus ir paplotėlius – neškite ant stalo. Kiekvienas sau susiformuos fadžitą pagal savo skonį. Aš mėgstu ant paplotėlio pirma užsitepti gvakamolės, užsidėti keptų daržovių, mėsos gabaliukų, o ant viršaus užsipilti salsos ir jogurtinio padažo. Šalia fadžitų labai tinka keptos kukurūzų burbuolės ir kepti pomidorai.
Populiaraus tinklaraščio sezoninėvirtuvė.lt ir jau 7 kulinarinių knygų autorė Renata Ničajienė su portalo skaitytojais dalinasi sezoniniais receptais ir patarimais. Savo tinklaraštyje bei knygose autorė skatina rinktis vietinį sezoninį maistą, valgyti skaniai ir sveikai, pagal metų laikus. Naujausia jos knyga „Sezoninių skanumynų istorijos“ skirta skaniems ir maistingiems desertams.
Tinklaraščio paskyros socialiniuose tinkluose: Facebook ir Instagram